10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Η Γαλλία απαγόρευσε την είσοδο σε 4 Ισλαμιστές ιεροκήρυκες.

Η Γαλλία έχει πλέον απαγορεύσει σε τέσσερις Ισλαμιστές κήρυκες την είσοδο στη χώρα, μετά την απαγόρευση στον εξέχοντα ιεροκήρυκα Sheikh Youssef al-Qaradawi και σε έναν άλλο Αιγύπτιο κληρικό που ήθελαν να παρακολουθήσουν ένα μουσουλμανικό συνέδριο στο Παρίσι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Alain Juppe και ο υπουργός Εσωτερικών Claude Gueant ανέφεραν σε κοινή δήλωση την Πέμπτη, πως οι τέσσερις ιεροκήρυκες είναι γνωστό ότι κάνουν “έκκληση για μίσος και βία … και, στο σημερινό πλαίσιο, παρουσιάζουν μια ισχυρή απειλή διατάραξης της δημόσιας τάξης”.

Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος διέταξε την καταστολή των εξτρεμιστών μετά τις δολοφονίες στην Τουλούζ από έναν ληστή εμπνευσμένο από την  Αλ Κάιντα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Qaradawi και ο Μahmoud al- Masri δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Γαλλία.

Η Ένωση των Γαλλικών Ισλαμικών Οργανώσεων γαλλικά (UOIF), η οποία κάλεσε τους μελετητές σε συνέδριο που διεξάγεται από τις 6 έως τις 9 Απριλίου, δήλωσε ότι εξεπλάγη αλλά και θίχτηκε από “την επιμονή της κυβέρνησης να παρατείνει ένα πολεμικό κλίμα που βασίζεται σε πλήρη άγνοια”.
Η UOIF είπε ότι οι απαγορεύσεις αυτές “αυξάνουν τον κίνδυνο να εμβαθύνει η αίσθηση που έχουν οι Γάλλοι μουσουλμάνοι, ότι είναι καταχωρημένοι σε μαύρη λίστα και αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.”

Οι τέσσερις ιεροκήρυκες – ένας Παλαιστίνιος, ένας Αιγύπτιος και δύο Σαουδάραβες – επρόκειτο να λάβουν μέρος στο ετήσιο συνέδριο στο Παρίσι, το οποίο οργανώνεται από την UOIF.

Οι ιεροκήρυκες είναι οι : Ikrima al Sabri, πρώην Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ και των παλαιστινιακών εδαφών, ο αιγύπτιος ιεροκήρυκας Safwat al-HIJAZI, o Σαουδάραβας ιεροκήρυκας αυτοβοήθειας Ayedh al-Qarni και o Σαουδάραβας ιμάμης και κήρυκας του Κορανίου Abdallah Basfar.

Η UOIF είπε πως κανένας από αυτούς δεν υποστήριξε τη βία.
Οι υπουργοί εξέφρασαν την λύπη τους  στην γαλλική ένωση των μουσουλμάνων UOIF, που είχε καλέσει τον  Ελβετό Ταρίκ Ραμαντάν, ο οποίος διδάσκει στην Οξφόρδη της Βρετανίας Πανεπιστήμιο, αλλά δεν του απαγόρευσαν την είσοδο. Είπαν όμως ότι οι απόψεις του “είναι αντίθετες προς το δημοκρατικό πνεύμα και δεν προσφέρουν κανένα όφελος στους Γάλλους μουσουλμάνους”.

Ο Ράμανταν έχει αρκετούς υποστηρικτές ανάμεσα στους νεαρούς γάλλους μουσουλμάνους, τους οποίους ενθαρρύνει να επιμείνουν στο δικαίωμά τους να ασκούν την πίστη τους παρά τις επίσημες απαγορεύσεις θρησκευτικών συμβόλων στα δημόσια σχολεία και στις δημόσιες υπηρεσίες.

Στη Γαλλία υπάρχουν 5 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι και είναι η μεγαλύτερη ισλαμική μειονότητα στην Ευρώπη.

Οι υπουργοί Juppé και Gueant είπαν πως η  Γαλλία σέβεται τις θρησκείες όλων και υποστηρίζει το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου.

“Αλλά ενώ η Γαλλία έχει πληγεί από εξτρεμιστές, οι οποίοι επιτέθηκαν στο όνομα των ιδεολογιών τους και των παραπλανημένων πεποιθήσεων τους, είναι σημαντικό, αυτές οι ελευθερίες να ασκούνται στα πλαίσια του νόμου και με σεβασμό των θεμελιωδών αξιών μας”, είπαν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Mohamed Merah, ένας 23χρονος Γάλλος αλγερινής καταγωγής, ο οποίος όπως έγινε γνωστό, είχε  επισκεφθεί δύο φορές το Αφγανιστάν, πυροβόλησε και σκότωσε επτά άτομα στη νοτιοδυτική Γαλλία, στη συνέχεια η αστυνομία τον σκότωσε μετά από μια πολιορκία στο διαμέρισμά του, που κράτησε τριάντα ώρες. 

Μετά από αυτό, ο Σαρκοζί ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, πως στα σχέδιά του είναι να κατοχυρώσει νομικά, ότι αποτελεί έγκλημα η συνεχιζόμενη επίσκεψη σε ιστοσελίδες που υποστηρίζουν τον ισλαμικό εξτρεμισμό και να τιμωρεί όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό για κατήχηση ή μαχητική εκπαίδευση.

Ο Σαρκοζί και το κόμμα του UMP, αγωνίζεται σκληρά για να κερδίσει ψήφους από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

http://www.aljazeera.com/news/europe/2012/03/201232920819671322.html

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο