13χρονος στο Πακιστάν αυτοπυρπολήθηκε, γιατί η οικογένεια του δεν είχε χρήματα να του αγοράσει στολή για το σχολείο.

Ένα αγόρι στο Πακιστάν άφησε την τελευταία του πνοή, αφού είχε αυτοπυρποληθεί, επειδή οι γονείς του αδυνατούσαν να του παρέχουν χρήματα για την αγορά καινούργιας στολής για το σχολείο, όπως αναφέρουν η οικογένειά του και αξιωματούχοι. 

Η τραγική ιστορία είναι μια υπενθύμιση για την θλιβερή ζωή πολλών πάμφτωχων πολιτών στο Πακιστάν.Το γεγονός καθρεφτίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι εξαρτώνται από την ελπίδα, ότι η εκπαίδευση θα μπορούσε να είναι το εισιτήριο για να ανέλθουν από τα έσχατες τάξεις της κοινωνίας.

Όπως και πολλοί άλλοι στο Πακιστάν, η οικογένεια του 13χρονου Καμράν Χαν δεν είχε αρκετά χρήματα για να τον στείλει στο σχολείο. 

Ήταν ένας τόσο πολλά υποσχόμενος μαθητής, που ένα τοπικό ιδιωτικό σχολείο του επέτρεψε να φοιτά δωρεάν, όπως αναφέρει, ο μεγαλύτερος αδελφός του αγοριού, Saleem Khan.

Ακόμα και τότε, η οικογένεια αγωνίστηκε. 

Ο πατέρας των αγοριών είχε δανειστεί χρήματα από τους συγγενείς για να αγοράσει μια εργασιακή βίζα  για την Σαουδική Αραβία, πριν από τέσσερις μήνες, αλλά δεν έχει βρει ακόμη δουλειά εκεί, είπε ο μεγαλύτερος αδελφός Khan. 

Η μητέρα τους εργάζεται ως υπηρέτρια.

Ο 13χρονος Κhan συνήθιζε να περιπλανιέται στους δρόμους της Shabqadar, μιας πόλης των 60.000 κατοίκων, στη βορειοδυτική επαρχία Khyber Pakhtunkhwa, ψάχνοντας για κομμάτια από παλιοσίδερα και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσε να πουλήσει για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του, όπως δηλώνει ο αδερφός του. 

Ποτέ δεν ζήτησε τίποτα, είπε ο αδελφός του, αλλά τον περασμένο μήνα λογομαχούσε με τη μητέρα του για αρκετές ημέρες για να του αγοράσει μια καινούργια σχολική στολή: ένα λευκό shalwar kameez, δηλαδή ένα φαρδύ παντελόνι και ένα πανωφόρι που φοριέται και από τους άντρες και από τις γυναίκες στο Πακιστάν. Ντρεπόταν που η παλιά του στολή είχε φθαρεί και ήταν μπαλωμένη. 

Η μητέρα του τον κατανοούσε, αλλά του ανέφερε επανειλημμένα, ότι η οικογένεια δεν είχε τα χρήματα για μια τέτοια αγορά.

Έχασε τελικά την υπομονή της μαζί του στις 24 Μαρτίου και τον χαστούκισε, είπε ο αδελφός του.

Το νεαρό αγόρι απάντησε λέγοντας, “Αν δεν μπορείτε να μου αγοράσετε μια στολή, τότε πάω να αυτοκτονήσω.”  Βγήκε ορμητικά έξω από το σπίτι, περιέλουσε τον εαυτό του με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε, είπε ο αδελφός του. Το παιδί 

υπέστη εγκαύματα στο 65 τοις εκατό του σώματός του.

Οδηγήθηκε σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο στην επαρχία Πουντζάμπ, αλλά η οικογένεια μπορούσε να παρέχει μόνο το ένα δέκατο των € 4.200 που απαιτούνταν για τη θεραπεία του. Υπέκυψε

 στα τραύματά του χθες, δήλωσε ο Ζαχίρ Σαχ, ένας αστυνομικός στην Shabqadar.

Τα δημόσια δίδακτρα στο Πακιστάν κατά μέσο όρο είναι περίπου $ 2 ανά μήνα, αλλά ακόμη και αυτά είναι πάρα πολλά για τους φτωχούς Πακιστανούς, οι οποίοι έχουν πολλά παιδιά.

Περίπου το 30 τοις εκατό των Πακιστανών έχει φοιτήσει λιγότερο από δύο χρόνια στο σχολείο, σύμφωνα με έκθεση που εκδόθηκε τον περασμένο χρόνο από την πακιστανική κυβέρνηση.

Τα αποτελέσματα είναι όμως δυσάρεστα, ακόμη και για εκείνα τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο. 

Περίπου το 50 τοις εκατό των παιδιών σχολικής ηλικίας 6-16 δεν μπορεί να διαβάσει μια πρόταση, αναφέρει η έκθεση.

http://paper.li/WorldisWatching/13017465

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο