Αλληλεγγύη στον φυλακισμένο αντιρρησία συνείδησης Χαλίλ Σαβντά

Ο Χαλίλ Σαβντά, αντιρρησίας συνείδησης από την Τουρκία και αρθρογράφος στην εφημερίδα Özgür Politika συνελήφθη για αποτροπή από το στρατό, την περασμένη εβδομάδα επειδή είχε διαμαρτυρηθεί για την ισραηλινή κατοχή στο Λίβανο και είχε υποστηρίξει τους αντιρρησίες συνείδησης από το Ισραήλ. Ο Χαλίλ Σαβντά είχε διαβάσει μια δήλωση στον τύπο, μπροστά στο Ισραηλινό Προξενείο, για να διαμαρτυρηθεί για την επίθεση του 2006. Παραπέμφθηκε σε δίκη επειδή είχε πει, «μην κάνετε στρατιωτική θητεία», στη δήλωσή του για να υποστηρίξει τους αντιρρησίες συνείδησης Itzit Shabbat και Amir Paster από το Ισραήλ. Στο τέλος της δίκης καταδικάστηκε σε 5 μήνες φυλάκιση και συνελήφθη σε ένα ξενοδοχείο στο Doğubeyazıt και τον έβαλαν φυλακή.

Ο Σαβντά, που επιμένει ότι ο στρατός είναι ενάντια στα συνειδησιακά και ελευθεριακά του πιστεύω, είχε συλληφθεί και τεθεί στη φυλακή πολλές φορές στο παρελθόν και είχε υποστεί σοβαρά βασανιστήρια τόσο κατά τη σύλληψη όσο και στη φυλακή.

Ο Σαβντά έχει στείλει ένα μήνυμα από τη φυλακή: «Είμαι στη φυλακή επειδή έχω διαμαρτυρηθεί για την ισραηλινή κατοχή στο Λίβανο και έχω υποστηρίξει την αντίρρηση συνείδησης Ισραηλινών στρατιωτών. Δεν υπήρχε τίποτα εναντίον της Τουρκίας στη δήλωσή μου. Το ότι η διακήρυξή μας μπροστά στο Ισραηλινό Προξενείο, κρίθηκε ένοχη, είναι σημάδι ότι η ρητορική κινητοποίηση του Πρωθυπουργού Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ δεν είναι και πολύ ειλικρινής».

Ο Σαβντά δεν συμβιβάζεται παρά τις πολύ άσχημες συνθήκες στη φυλακή.

Καλούμε σε αλληλεγγύη και σε διάδοση των νέων.

Με τις καλύτερες ευχές

BDS Τουρκίας

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση δείτε επίσης στον σύνδεσμο:

http://bianet.org//englishfreedom-of-expression/136484-conscientious-objector-savda-arrested-again

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΛΙΛ ΣΑΒΝΤΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ:

http://www.amnesty.org.gr/halil-savda

Για τον Κούρδο αντιρρησία συνείδησης Χαλίλ Σαβντά έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν.

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο