Ραμάλα (IPS) – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κυκλοφορήσει ένα έγγραφο που απαριθμεί τα έργα που χρηματοδότησε, αλλά  καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από τον ισραηλινό στρατό μεταξύ Μαΐου 2001 και Οκτωβρίου 2011.

Ο κατάλογος τεκμηριώνει 82 τέτοιες περιπτώσεις, που ανέρχονται σε χρηματική απώλεια € 49,2 εκ. ($ 65,600,000) από τα οποία τα 30 € εκατ. ($ 40 εκατ.) προήλθαν απευθείας από την ευρωπαϊκή βοήθεια.

Ο κατάλογος διατίθεται από τον Chris Davies, έναν βρετανό βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από έρευνά του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Davies δημοσίευσε στη συνέχεια τα ευρήματα στην ιστοσελίδα του, όπου δήλωσε ότι ο κατάλογος ήταν “η πιο λεπτομερής απάντηση που έχω λάβει ποτέ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.”

Η πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση, είναι μία ακόμη ένδειξη της περιφρόνησης με την οποία το Ισραήλ αντιμετωπίζει τις ανθρωπιστικές δραστηριότητές των ευρωπαίων συμμάχων της, προς την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Πέρυσι, είχε υπολογιστεί ότι το Ισραήλ έχει επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς, που κοστίζουν στους διεθνείς οργανισμούς βοήθειας, 4,5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Ο Davies σημειώνει ότι ενώ η οικονομική ζημία δεν φαίνεται σημαντική στο ευρύτερο πλαίσιο της ισραηλινής κατοχής, η σχολαστική καταγραφή της Επιτροπής είναι διαφωτιστική.

Το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής το υπέστη κατά τη διάρκεια των χρόνων της δεύτερης Ιντιφάντα, καθώς και κατά την διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας το χειμώνα του 2008-2009.

 Το χειμώνα του 2001, ο διεθνής αερολιμένας της Γάζας επλήγη, κοστίζοντας στις συμβαλλόμενες χώρες (Ισπανία, Σουηδία και Γερμανία) € 9,5 εκατομμύρια ευρώ ($ 12,7 εκατομμύρια ).

Επιθέσεις σε ασθενοφόρα.

 Στη συνέχεια καταγράφονται μικρότερης κλίμακας, αλλά επίσης σημαντικές καταστροφές.  Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα, οι ισραηλινές επιθέσεις κατέστρεψαν ένα στόλο των ασθενοφόρων της Ερυθράς Ημισελήνου, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα τον χειμώνα του 2008-2009 κατέστρεψε έργα, που είχε χρηματοδοτήσει η Ευρώπη, αξίας περίπου 2 εκατομμυρίων € ($ 2,7 εκατομμύρια), ανάμεσα σε αυτά ήταν και εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων και επεξεργασίας λυμάτων. 

Εκτός από την καταστροφή των χρηματοδοτούμενων από την Ευρώπη έργων, η κατεδάφιση των σπιτιών, των σχολείων και των μηχανημάτων συγκέντρωσης και συλλογής νερού στην Περιοχή Γ της Δυτικής Όχθης, γίνεται σε τακτική βάση. Εξήντα δύο τοις εκατό της Δυτικής Όχθης έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη Γ – που σημαίνει ότι βρίσκεται σε πλήρη ισραηλινό στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο.  Η Περιοχή Γ αποτελεί το μέρος που κατοικούν έως 150.000 Παλαιστίνιοι και 300.000 Ισραηλινοί έποικοι.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει το δικαίωμα να κατεδαφίσει κάθε οικοδόμημα χωρίς άδεια. Διεθνείς, Ισραηλινές και Παλαιστίνιες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμφωνούν όλες, ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσει κανείς οικοδομική άδεια. 

Το 2011 μόνο καταστράφηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις,  746 σπίτια και οικοδομήματα Παλαιστινίων και 46 μηχανήματα συγκέντρωσης νερού.  Εκατοντάδες επιπλέον σπίτια σε όλη περισσότερο Περιοχή Γ περιμένουν να κατεδαφιστούν. 


“To exist is to resist”

Παλαιστίνιοι και αλληλέγγυοι ακτιβιστές συμφωνούν ότι είναι ζωτικής σημασίας να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους που ζουν στην περιοχή Γ να παραμείνουν στη γη τους. Μια τέτοια οργάνωση, η  Jordan Valley Solidarity Project έχει υιοθετήσει τη φράση “Το exist is to resist” ως κατευθυντήρια αρχή τους – και βοηθάει τους Παλαιστίνιους να χτίσουν σπίτια, σχολεία και όποια άλλα οικοδομήματα είναι απαραίτητα, παρά τον συνεχή κίνδυνο να τους τα κατεδαφίσουν, προκειμένου να τους βοηθήσουν να παραμείνουν στη γη τους. 

Ο κατάλογος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει, ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν χρηματοδοτούν τα έργα στην περιοχή Γ, έστω και αν είναι, αναμφισβήτητα, η περιοχή που έχει την μεγαλύτερη ανάγκη και ζει εκεί ο πιο ενδεής πληθυσμός.

Αυτό επιβεβαιώθηκε σε μια μελέτη που διεξήχθη πέρυσι από το Πανεπιστήμιο Birzeit σχετικά με την αποτελεσματικότητα της αναπτυξιακής βοήθειας, η οποία περιελάμβανε συνεντεύξεις με τους χρηματοδότες αλλά και αυτούς που δέχονται την βοήθεια.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η πολιτική των περισσότερων διεθνών οργανισμών ενίσχυσης δεν στόχευε στο  να χτίσει χωρίς άδεια στην περιοχή, διότι αυτό θα συνιστούσε μια πολιτική αντιπαράθεση με την ισραηλινή κατοχή και εκτός αυτού μια τέτοια κίνηση περιπλέκεται πολύ λόγω της γραφειοκρατίας.

Παρουσιάζονται βέβαια εξαιρέσεις σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις, της ισπανικής και της γερμανικής κυβέρνησης,  που χρηματοδότησαν την κατασκευή ηλιακών σε χωριά στους λόφους της  Χεβρώνας , τα οποία βρίσκονται στην περιοχή Γ.  Ωστόσο, εξέπληξε πολλούς, η είδηση πριν λίγο καιρό, ότι και τα δύο έργα, έλαβαν  διαταγές κατεδάφισης. 

Μιλώντας κριτικά για τον τρόπο ενίσχυσης και βοήθειας που έχει δοθεί στα παλαιστινιακά εδάφη, ένας εκπρόσωπος από τη Σουηδική Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (SIDA), ο Peter Lundbergh, είπε, “η Ανάπτυξη θα πρέπει να βοηθήσει τους Παλαιστινίους να παραμείνουν στη γη τους. Πάρα πολλοί έχουν ήδη εγκαταλείψει την Περιοχή Γ.”

http://electronicintifada.net/content/israel-causes-66-million-worth-damage-eu-funded-aid-projects/11130

alt 

 

 


0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments