Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αρνείται να διερευνήσει για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

icc

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αρνήθηκε την περασμένη Τρίτη να εξετάσει το ενδεχόμενο σύστασης μιας δίκης εναντίον του Ισραήλ που θα διερευνούσε για εγκλήματα πολέμου από την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας το 2009 ή για άλλες πιθανές εγκληματικές πράξεις στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Το Ισραήλ καλωσόρισε την είδηση, αλλά οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την ανακοίνωση καθώς και τις νομικές δικαιολογίες που χρησιμοποίησε το Διεθνές Δικαστήριο για να στηρίξει την απόφασή του. 

“Αυτή η επικίνδυνη απόφαση ανοίγει το δρόμο, ώστε να κατηγορηθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για πολιτικές προκαταλήψεις και είναι ασυμβίβαστη με την ανεξαρτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Επίσης

 παραβιάζει το Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο σαφώς αναφέρει ότι τα θέματα αυτά θα πρέπει να εξετάζονται από τους δικαστές του ιδρύματος “, δήλωσε ο Marek Marczyński, επικεφαλής της εκστρατείας γα την διεθνή δικαιοσύνη, της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η επίθεση στη Γάζα στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009 είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 1.400 Παλαιστίνιοι και κατέστρεψε ζωτικής σημασίας υποδομές. Οι 

Παλαιστίνιοι πέρσι υπέβαλαν αίτηση για πλήρη ένταξη τους στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά η προσπάθεια έχει αποκλειστεί μέχρι στιγμής με την πιο σφοδρή αντίσταση να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Αλ Τζαζίρα: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αναφέρει ότι δεν μπορεί να διερευνήσει τις καταγγελίες για ισραηλινά εγκλήματα στη Γάζα της Παλαιστίνης, διότι η Παλαιστίνη δεν αποτελεί κράτος

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διέκοψε την προσπάθεια της Παλαιστινιακής Αρχής να ανοίξει το δρόμο για την σύσταση δίκης, που θα ερευνούσε για εγκλήματα πολέμου από την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2008.

Η εισαγγελία ανέφερε σε δήλωσή της την Τρίτη ότι :”Το γραφείο [του εισαγγελέα] έχει καθοριστεί, ότι είναι το αρμόδιο όργανο του ΟΗΕ ή της Συνέλευσης των κρατών μελών, ώστε να κάνει ένα νομικό προσδιορισμό του κατά πόσο η Παλαιστίνη μπορεί να θεωρηθεί κράτος για να συμπεριλαμβάνεται στο Καταστατικό της Ρώμης [Συνθήκη ίδρυσης του δικαστηρίου

]”.
Η Παλαιστινιακή Αρχή τον Ιανουάριο του 2009 αποδέχθηκε τη δικαιοδοσία της Χάγης ζητώντας από τον εισαγγελέα Λουίς Μορένο Οκάμπο, να ξεκινήσει μια έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει το Ισραήλ μετά τον πόλεμο στην Γάζα. 

Ζητούσε από τον  Moreno Ocampo, να εξεταστούν,”οι εγκληματικές ενέργειες που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Παλαιστίνης” ξεκινώντας από τον Ιούλιο του 2002. Ο 

Μορένο-Κάμπο, στη συνέχεια, ξεκίνησε μια προκαταρκτική εξέταση για να δει αν υπήρχαν λόγοι για να προβεί σε μια τέτοια έρευνα.

Η δήλωση της Τρίτης, ωστόσο, αναφέρει ότι ο έλεγχος του δικαστηρίου δεν βασίστηκε στην αρχή της οικουμενικής δικαιοδοσίας και μια τέτοια έρευνα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον ζητηθεί είτε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είτε από αναγνωρισμένο κράτος.

Διεθνής Αμνηστία: “επικίνδυνη” η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

0 Marek Marczyński, επικεφαλής της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας για την διεθνή δικαιοσύνη αναφέρει :
“Τα τελευταία τρία χρόνια, ο εισαγγελέας έχει εξετάσει το ζήτημα του κατά πόσον η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ένα « κράτος » που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και εάν το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη σύγκρουση στη Γάζα το 2008-9

 “

“Τώρα, παρά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και μια πολύ σαφή απαίτηση του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι οι δικαστές πρέπει να αποφασίζουν επί των θεμάτων αυτών, ο εισαγγελέας απέφυγε την ερώτηση λανθασμένα, περνώντας το σε άλλους πολιτικούς φορείς.”

https://www.commondreams.org/headline/2012/04/04

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο