Πρόταση ποινικοποίησης δημιουργίας λογισμικού ασφαλείας από την ΕΕ

Από το DLN.gr:

Μια τουλάχιστον περίεργη πρόταση κατατέθηκε την Τρίτη 27 Μαρτίου στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών της ΕΕ κατά την οποία η κατοχή ή η διανομή λογισμικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις “hacking” θα θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα. Η πρόταση υπερψηφίστηκε με 50 ψήφους, ενώ υπήρξε 1 ψήφος κατά και 3 αποχές.

Η πρόταση αυτή καθιστά, μεταξύ άλλων, ποινικό αδίκημα την δημιουργία λογισμικού που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να διαπράξει επιθέσεις. Τέτοια εργαλεία όμως αναπτύσσονται εδώ και χρόνια μέσα από έρευνες που γίνονται είτε σε ακαδημαϊκά πλαίσια είτε από ιδιώτες και εταιρίες. Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διαρκής αναβάθμιση της προστασίας των πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά. Tο αποτέλεσμα της έρευνας είναι η δημιουργία εξελιγμένων αλγορίθμων, τεχνικών και εργαλείων στην κατεύθυνση αυτή. Η χρήση των παραγόμενων εργαλείων είναι μόνοδρομος για τον έλεγχο και την βελτίωση των πληροφοριακών συστημάτων, είτε αυτά είναι κάποιου ιδιώτη είτε μιας κρατικής δομής. Ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθούν αυτά, για τον έλεγχο της “άμυνας” ενός συστήματος ή κακοβούλως για την παραβίαση ενός άλλου είναι θέματα που δεν θα έπρεπε να αφορούν ούτε τους ερευνητές, ούτε τους δημιουργούς και φυσικά ούτε και τους κατόχους τέτοιου λογισμικού.

» Διαβάστε περισσότερα

Λουκάς Σταμέλλος
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://libretooth.gr/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460 Mastodon

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο