Μια φυλακή που λέγεται Ονδούρα

Οι φωτιές στις φυλακές της Λα Σέιμπα και του Σαν Πέδρο Σούλα, κατά τη διάρκεια της θητείας του εθνικιστή Ρικάρντο Μαντούρο, δεν αποτέλεσαν μάθημα στην παράλογη διαχείριση της δικαιοσύνης και των φυλακών στην Ονδούρα. Για ακόμη μια φορά η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά τώρα φαίνεται ακόμα πιο ζοφερή, ύστερα από τη διαρροή δηλώσεων των υποτιθέμενων φυγάδων στις οποίες γίνεται λόγος για προγραμματισμένη απόδραση σε συνεργασία με τις αρχές των φυλακών, και μαρτυρίες των γειτόνων του αγροκτήματος της φυλακής, οι οποίοι αισθάνθηκαν μια έντονη μυρωδιά βενζίνης να βγαίνει από τα κτίρια κράτησης. Η βία που έχει κατακλύσει τη χώρα δεν είναι αναπόδεικτη. Η περιορισμένη ελίτ της εξουσίας είναι συνεργός της δέσμευσης της Ονδούρας με τη συνήθη υποστήριξη από χώρες των οποίων τα συμφέροντα περιστρέφονται γύρω από τη λεηλασία των αποκαλούμενων φυσικών και ανθρώπινων πόρων.

Το πραξικόπημα του 2009 λειτούργησε ως καταλύτης για τις ταπεινώσεις που υπέστη ο λαός της Ονδούρας. Δυστυχώς, οι εκλογές που επιβλήθηκαν από την Αυτοκρατορία των ΗΠΑ και μερικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης νομιμοποίησαν τους πραξικοπηματίες και το διάδοχο καθεστώς που εξυπηρέτησε τη διαδικασία εκπαραθύρωσης της δημοκρατίας.

Η υφιστάμενη αποσύνθεση στα κρατικά σώματα ασφαλείας, η λεηλασία των οπλοστασίων, το λαθρεμπόριο όπλων από τις ΗΠΑ, η στρατιωτικοποίηση των καρτέλ ναρκωτικών, οι ανεξέλεγκτες συμμορίες («μάρας», παιδιά του νεοφιλελευθερισμού) συνθέτουν αυτό το κοκτέιλ βίας, που συνθλίβει το λαό της Ονδούρας.

Αν οι φήμες για εμπλοκή των σωφρονιστικών αρχών στην πρόκληση του συμβάντος επιβεβαιωθούν (πέρα από την αποτρόπαια αμέλεια να μην επιτρέψουν στους πυροσβέστες να προσεγγίσουν την περιοχή και και να κρατήσουν τα κελιά κλειδωμένα) θα αποδειχτεί πως τα γεγονότα στη φυλακή Κομαγιάγκουα ήταν σφαγή εκ προμελέτης, λιθοβολώντας έτσι το ήδη απονεκρωμένο δικαστικό σύστημα της σημερινής δημοκρατίας της μπανάνας.

Ολόκληρη η χώρα είναι εντελώς συγκλονισμένη από τη σφαγή αυτή. Στο μεταξύ, η τωρινή διοίκηση διατηρεί το μόνιμο χαμόγελό της και, κατά το αφηγηματικό ύφος του Τζορτζ Όργουελ και του υπουργείου Αλήθειας του, σκοπεύει να μεταμφιέσει τις «ονδούρες», δηλαδή τα έγκατα όπου είμαστε βυθισμένοι, σε πεδίο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Σε αυτήν τη χώρα είμαστε όλοι κρατούμενοι μιας μικρής κλίκας μανιακών, εκ των οποίων ορισμένοι ειδικεύονται στην καταστολή και άλλοι στην αναχαίτιση. Το εργαστήριο πολιτικών πειραμάτων στο οποίο έχει μετατραπεί το λεγόμενο «τρίγωνο του θανάτου» (Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ και Ονδούρα) βοήθησε την Αυτοκρατορία των ΗΠΑ να εγκαθιδρύσει μία ζώνη πολέμου, όπου τα μέσα παραπληροφόρησης χρησιμοποιούν την έλλειψη ασφάλειας ώστε να εμφυσήσουν στο λαό την υποτιθέμενη ανάγκη σκληρής διακυβέρνησης για την εξάλειψη της βίας.

Παράδειγμα αποτελεί ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γουατεμάλας Όττο Πέρες, γνωστός ως χασάπης του λαού των Ιξίλ. Η απώλεια ιστορικής μνήμης στους ανθρώπους συνιστά σοβαρή ένδειξη της αδυναμίας να λύσουμε τα προβλήματά μας και δείχνει πώς μερικές φράξιες πατάνε πόδι ζητώντας μια ξένη επέμβαση.

Η συνεχιζόμενη βία δεν είναι αναπόδεικτη αλλά μάλλον μέρος ενός σεναρίου καλογραμμένου και σκηνοθετημένου από αποστάσεις μακρινές, με το μακάβριο στόχο να πυρπολήσει την Ονδούρα και να παρατείνει την κυριαρχία.

Ονδουριανή Μαύρη Αδερφική Οργάνωση (OFRANEH)

Λα Σέιμπα, Ατλαντίδα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο