10 χρόνια

εργασιακό δελτίο, 16/09/11

alt

413.000 άνεργοι για πάνω από 1 χρόνο • 16,3% στο β’ τρίμηνο
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν τα εξής 11 συμπεράσματα:

1 Η ανεργία κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, στο 20% στις γυναίκες έναντι 13,7% στους άνδρες. Πρωτιά πιάνουν οι ηλικίες 15-29, με ανεργία 38,3% στις γυναίκες και 28,6% στους άνδρες.
2 Πλήττονται κυρίως όσοι δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο, καθώς πιάνουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας 34,5% ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης.
3 Από το σύνολο των ανέργων, το 90,1% ψάχνει δουλειά ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση.
4 Το 6,7% των ανέργων απέρριψε, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2011, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους.
5 Στο 24,6% φτάνει το ποσοστό των «νέων ανέργων» και στο 50,9% των μακροχρόνια ανέργων που ζητούν δουλειά πάνω από 12 μήνες.
6 Οι άνεργοι με ξένη υπηκοότητα πιάνουν μεγαλύτερο ποσοστό 18% έναντι των Ελλήνων με 16,2%. Το 73% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό και μόλις το 51,8% των Ελλήνων.
7 Πρωτιά στην ανεργία πιάνουν η Δυτική Μακεδονία με 23,1% και με 20,7% η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Στον αντίποδα βρίσκονται η Πελοπόννησος με ανεργία 13,1% και η Κρήτη με 13,4%
8 Στο δεύτερο τρίμηνο βρήκαν δουλειά 81.118 άτομα που ήταν άνεργα προ έτους. Επίσης 42.467 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 184.188 άτομα που είχαν δουλειά πριν από ένα χρόνο, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 100.573 άτομα που ήταν απασχολούμενα είναι πλέον μη ενεργά. Ενώ 100.351 άνεργοι αναζήτησαν δουλειά χωρίς να βρουν.
9 Μείωση των απασχολουμένων παρατηρείται σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Στον πρωτογενή τομέα φτάνει στο 7,6%, στο δευτερογενή στο 16,5% και στον τριτογενή 2,8%.
10 Χαμηλό, στο 6,4% παραμένει το ποσοστό της μερικής απασχόλησης εκ των οποίων το 57,1% έκανε αναγκαστικά αυτή την επιλογή γιατί δεν βρήκε πλήρη απασχόληση και το 5,5% γιατί φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενηλίκους.
11 Τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού απασχολουμένων εμφανίζουν οι κλάδοι κατασκευών με 67.800 άτομα και γεωργία, δασοκομία, αλιεία με 41.900 άτομα, καθώς μειώθηκαν σε 262.200 και 509.800 άτομα αντίστοιχα.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=310134

.

.

.

(σιγά να μην άφηναν οι γιατροί να φύγει το “λάδωμα” προς τους φαρμακοποιούς)
Αποσύρθηκε η ρύθμιση που προέβλεπε ότι η συνταγογράφηση θα γίνεται με βάση τη δραστική ουσία. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης απέσυρε τη ρύθμιση αυτή από το νομοσχέδιο για την κοινωνική επιχειρηματικότητας μετά από τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας που συμφώνησαν να καταβάλουν 262 εκατ. ευρώ έκπτωση-επιστροφή μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ρύθμιση θα συζητηθεί διεξοδικότερα στην Υποεπιτροπή Φαρμάκου της Βουλής
Στην πολυ-τροπολογία προστέθηκε η πρόβλεψη για παροχές ασθένειας σε είδος από το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ προς τους εργαζόμενους στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και την «Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος», καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.
Η 66σέλιδη τροπολογία υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την αντιπολίτευση να ζητάει την απόσυρσή της.
http://www.alterthess.gr/

.
.
.

.
Πρωτοφανείς σκηνές συνέβησαν μέσα στη Βουλή, όταν ο Πάγκαλος απαίτησε να συλληφθεί μία εργαζόμενη της ΕΡΤ επειδή μειδίασε σε όσα έλεγε!
Μετά την λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πάγκαλος βγήκε από το περιστύλιο της Βουλής. Εκεί ήταν αντιπροσωπεία εργαζομένων της ΕΡΤ, ανάμεσα στους οποίους ήταν μία μοντέρ, η οποία, όταν πέρασε δίπλα της ο Πάγκαλος, έκανε μορφασμό αποδοκιμασίας. Αμέσως ο Πάγκαλος απαίτησε «να συλληφθεί, να κρατηθεί, διότι θα της υποβάλλω μήνυση»!!! Παρενέβη ο υπεύθυνος ασφαλείας της Βουλής και η εργαζόμενη κρατήθηκε στο φυλάκιο της Βουλής.
Αμέσως προσήλθε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδης, που ενημερώθηκε για τα γεγονότα, αλλά και άλλοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί. Η αρχική πρόθεση των αστυνομικών ήταν να την μεταφέρουν στο Αστυνομικό Τμήμα του Συντάγματος, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πάγκαλος προ καιρού είχε «συλλάβει» αστυνομικό επειδή, κατά την γνώμη του, έτρεχε γρήγορα μέσα στο προαύλιο της Βουλής…
(http://www.antinews.gr/2011/09/15/122376/#more-122376)
(στο ίδιο θέμα)
Με ανακοίνωση τους η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΠΟΕΣY δηλώνουν ευχαριστημένοι για την σημερινή 4ωρη απεργιακή κινητοποίηση και την συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από τη Βουλή όσο και για την χαρακτηριστική ψυχραιμία που επέδειξαν αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη διεύρυνση των επεισοδίων που εντελώς αναίτια προκλήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής κατά των συγκεντρωμένων, έξω από τη Βουλή.
http://www.alterthess.gr
(στο ίδιο θέμα)
Οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές στην ΕΡΤ ύστερα από την έγκριση του σχεδίου για τη «Νέα δομή της Δημόσιας Τηλεόρασης» που συζητήθηκε την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό με άμεση πράξη το κλείσιμο της ΕΤ1 μέσω τροπολογίας που θα συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Επιπλέον, κλείνουν το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο με την πιο συνοπτική διαδικασία της κοινής υπουργικής απόφασης, που θα υπογραφεί εντός των ημερών, ενώ το προσωπικό τους θα ενσωματωθεί στην ΕΡΤ για να μπει στη διαδικασία της εργασιακής εφεδρείας και της αξιολόγησης. Συγκεκριμένα από αξιολόγηση θα περάσουν όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ενώ 350 (10%) θα ενταχθούν σε καθεστώς εφεδρείας. Επίσης εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για κατά 50% μείωση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.
http://www.alterthess.gr
..
.
.

Μουσείο Μπενάκη: Υποψήφιοι για το σωματείο; Απολύεστε!
Το Μουσείο Μπενάκη, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μπορεί να μην εντάσσεται στη διαδικασία της εργασιακής εφεδρείας, φρόντισε ωστόσο αφ’ εαυτό να εφαρμόσει πολύ σκληρότερη πολιτική για τους εργαζομένους του. Μετά την εκπόνηση μελέτης από τη γνωστή για τις εργασιακές της αβρότητες εταιρείας Boston Consulting Group, η οποία αποφάνθηκε τη μείωση προσωπικού και δαπανών, ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους από τον Ιούνιο η απόλυση 40 ατόμων μέχρι το τέλος του έτους και υπογράφτηκε επιχειρησιακή σύμβαση με μείωση μισθών κατά 20%. Η μισθολογική μείωση ισχύει ήδη από τον Ιούλιο, ενώ μέχρι τώρα έχουν γίνει ήδη περί τις 25 απολύσεις, μεταξύ των οποίων και δύο εργαζομένων αμέσως μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς τους για τις σωματειακές εκλογές της Παρασκευής.

Οι δύο εργαζόμενες κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους τη Δευτέρα το μεσημέρι, ενώ την Τρίτη έληγε η διορία υποβολής υποψηφιότητων. Την Τρίτη έλαβαν απλώς την απόλυσή τους. Βεβαίως η μία εξ αυτών δεν μπορεί, βάσει του εργατικού δικαίου, να απολυθεί ώς τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε συμπληρώνεται το 18μηνο από τη γέννηση του παιδιού της. Ως εκ τούτου παραμένει στη θέση της μέχρι νεωτέρας κοινοποίησης της απόλυσής της. Οι εκλογές βέβαια της Παρασκευής για την ανάδειξη νέου σωματείου επέφεραν και παράπλευρες απώλειες, καθώς άλλοι δύο εργαζόμενοι, κάτω από πίεση, απέσυραν τις υποψηφιότητές τους. Τυπικά λοιπόν οι εκλογές θα γίνουν αύριο, επί της ουσίας, ωστόσο, ουδείς γνωρίζει την αποδοχή που θα έχει η νέα σύσταση του σωματείου από τους ίδους τους εργαζόμενους δεδομένου και του κλίματος που έχει πλέον διαμορφωθεί στο μουσείο. Για την ιστορία, αναφέρουμε οτι το σωματείο εργαζομένων, ήδη από το 2006, έχει καταθέσει πρόταση εξορθολογισμού δαπανών στη διεύθυνση του μουσείου, η οποία αγνοήθηκε.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=638720

.

.

.

Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ:Πήξαμε στα φιλοδωρήματα…
Ένα ακόμη φιλοδώρημα πήραν χθες οι εργαζόμενοι στην Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ. H επιχείρηση πλήρωσε σε όλους τους εργαζόμενους 250 ευρώ(!). Τώρα πως βρήκε ξαφνικά λεφτά η επιχείρηση για να τα μοιράσει μάλιστα ακριβώς στα 250 ευρώ για τον καθενα από τους 800 περίπου εργαζόμενους της επιχείρησης ένας Θεός ξέρει…
Οι εργαζόμενοι στην Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ παραμένουν απλήρωτοι από τα τέλη Ιουλίου και ετοιμάζονται να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Αλήθεια εκεί στην Ακαδημίας 20 υπάρχει κανείς να ασχοληθεί με τα προβλήματα των εργαζομένων; .
http://financialcrimesnews.blogspot.com/2011/09/blog-post_15.html

.

.

.

ΕΡΤ – Νέες εργασιακές συνελεύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 16/9 στις 2 το μεσημέρι
Νέες συνελεύσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ την Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι. Στην Αθήνα στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής και στη Θεσσαλονίκη στο STUDIO 1 στο κτίριο της ΕΤ3 στην οδό Λεωφόρο Στρατού. Τονίζουν ότι η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να συναποφασιστούν με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες τα επόμενα βήματα αντίδρασης των εργαζομένων στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περί νέων απολύσεων, εφεδρειών, λουκέτων/συγχωνεύσεων, περικοπών και συνολικής απαξίωσης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
http://asyntaxtostypos.wordpress.com/

.

.

.

Τετράωρη στάση εργασίας, σήμερα από τις 7 έως τις 11 το πρωί, σε όλες τις κλινικές του ομίλου EUROMEDICA στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, αποφάσισε ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Ιατρείων και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν έξω από τους χώρους δουλειάς («Γενική Κλινική», «Παναγία», «Κυανούς Σταυρός», «Κεντρική Κλινική»).
Οι εργαζόμενοι του ομίλου EUROMEDICA είναι απλήρωτοι εδώ και 2 μήνες, η επιχείρηση καθυστερεί έως άρνησης την πληρωμή τους, με τρομοκρατία προσπαθεί να επιβάλλει αλλαγή συμβάσεων και προχωρά σε απολύσεις.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6439869&publDate=16/9/2011
.

.

.

Μείωση 5% εμφανίζει ο γενικός δείκτης απασχολούμενων στο λιανικό εμπόριο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Και 4,1%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του πρώτου τριμήνου του 2010.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=310071

.

.

.

Τα γραφεία της Εγνατίας Οδού ΑΕ στη Θεσσαλονίκη κατέλαβαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι. Αιτία είναι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την ένταξή τους στην εργασιακή εφεδρεία. Από τις 8 έως τις 10 το πρωί κράτησε η διαμαρτυρία τους στο κτίριο της εταιρείας, ενώ αυτή την στιγμή, οι εργαζόμενοι συνεδριάζουν προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
http://www.alterthess.gr
.
.
.
.

Η κυβέρνηση (όπως έκανε με το γραφείο της Βουλής που παρακολουθεί την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού), με τροπολογία του Βενιζέλου λήγει πρόωρα την θητεία όλων των μελών, με μία κίνηση αμφιβόλου νομιμότητας, που ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για τα Papandreou statistics. Και έχει πολιτική σημασία ότι σε μία προσωπική αντιδικία του προέδρου με τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ ο Βενιζέλος επέλεξε να απολύσει όλη την ΕΛΣΤΑΤ πλην του ΚΥΣΕΑ! Ο υπουργός Οικονομικών είπε στη Βουλή ότι «δεν υπήρχε ομαλή λειτουργία» και ότι υπήρχαν κακές προσωπικές σχέσεις.
http://www.antinews.gr/2011/09/15/122336/#more-122336

.

.

.

 

10.000 αιτήσεις για σύνταξη σε 2 μέρες
Περισσότερα από 10.000 άτομα υπολογίζεται ότι κατέθεσαν χθες και προχθές αιτήσεις συνταξιοδότησης. Πρωταθλητές στην κούρσα φυγής οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, όπου το 12% του προσωπικού έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης (1.000 υπάλληλοι από την αρχή του έτους από ένα σύνολο 8.385 εργαζομένων), οι υπάλληλοι στους δήμους, τα νοσοκομεία και τις εφορίες. Πρόκειται κυρίως για υπαλλήλους που ήδη έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά παρέμειναν στην εργασία τους προκειμένου να βελτιώσουν τις συντάξιμες αποδοχές τους.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=310133

.

.

.

 

Ξεφτίλα προσλήψεις,με ξεφτίλα μισθούς μέσω ξεφτιλο-ΜΚΟ (το όνομα της και μόνο είναι όλα τα λεφτά).Και έτσι γινόμαστε “ανταγωνιστικοί”!!!
«Σκλαβοπάζαρο» στον «Ευαγγελισμό»
Προσλαμβάνει 125 εργαζόμενους, ακόμα και εξειδικευμένο προσωπικό, μέσω ΜΚΟ για 5 μήνες δουλειά με 625 ευρώ μισθό.
Σε πρόσληψη 125 εργαζομένων, ακόμα και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο χρειάζεται υψηλή εξειδίκευση, μέσω του νέου «σκλαβοπάζαρου» ,που έχει στήσει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με το όνομα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» προχωράει…η διοίκηση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».
Μάλιστα, πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα απασχοληθεί για 5 μήνες με 625 ευρώ μισθό, δηλαδή με ευθεία καταπάτηση των ΣΣΕ.

Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση του ΔΣ στις 21/7/2011 αποφασίστηκε το νοσοκομείο να προμηθευτεί για 10 μήνες (σ.σ. δύο πεντάμηνα) μέσω της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ομορφη Ελλάδα είναι η καθαρή Ελλάδα» το παρακάτω ανθρώπινο δυναμικό:

• Ογδόντα (80) Νοσηλευτές Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
• Είκοσι (20) τραυματιοφορείς Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
• Πέντε (5) υπαλλήλους Πληροφορικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
• Πέντε (5) υπαλλήλους Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
• Δεκαπέντε (15) υπαλλήλους κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης εκ των οποίων επτά (7) Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Διοίκησης Μονάδων Υγείας και οκτώ (8) Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Λογιστικής.
http://xronika05.blogspot.com/2011/09/blog-post_9387.html

.

.

.

 

Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, η Ενωση Ιατρών του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ) διαμαρτύρεται έντονα για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, για την αιφνίδια απόλυση, δηλαδή, 58 εργαζομένων στο Κέντρο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Δημόσιο. Ζητεί, επίσης, την άμεση ανάκληση της απόφασης.
http://prezatv.blogspot.com/

.

.

.

Ο ελληνικός στρατός όχι μόνο σου παίρνει υποχρεωτικά το παιδί για να το ντύσει στα χακί, δούλο στα στρατόπεδα, αλλά το υποχρεώνει να φάει ακατάλληλες και επικίνδυνες τροφές.
Σε νεώτερη ανταπόκριση των φαντάρων που υπηρετούν στην Αυλώνα μας αποκάλυψαν ότι πρόσφατα υποχρεώθηκαν να φάνε κρέατα που είχαν λήξει εδώ και τρείς μέρες!
Μάλιστα, φαντάροι που έκαναν αγγαρεία στα μαγειρεία, και οι οποίοι με δική τους πρωτοβουλία πέταξαν στα σκουπίδια ληγμένα κοτόπουλα και κρέατα, θεωρώντας αυτονόητο ότι έπρεπε να προστατεύσουντην υγεία των συναδέλφων τους, αντιμετώπισαν την οργή των αξιωματικών. Οι τελευταίοι απείλησαν τους φαντάρους με τιμωρία γιατί πέταξαν τα ληγμένα τρόφιμακαι τους διέταξαν τα εξής: «όταν υπάρχουν ακατάλληλα κρέατα και κοτόπουλαθα καθαρίζετε το πιο βρώμικα σημεία και θα μαγειρεύετε κανονικά το υπόλοιπο τμήμα»!
Βεβαίως, τρομερή εντύπωση και συνάμα, αγανάκτηση προκάλεσαν στην κοινή γνώμη οι αρχικές καταγγελίες των νεοσύλλεκτων συναδέλφων από το ΚΕΝ Αυλώνας σχετικά με τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στα μαγειρεία του Κέντρου Εκπαίδευσης, αφού αποδεικνύεται ότι ο ελληνικός στρατός αδυνατεί να προσφέρει ένα πιάτο φαγητό στους στρατευμένους.
Diktiospartakos.blogspot.com
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/09/blog-post_5758.html

.

.

.

 

Από το 1991 μέχρι και το 2008 δημιουργήθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, το ένα τέταρτο από τις οποίες χάθηκε στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας 2009-2011.
Ο διπλασιασμός του ποσοστού ανεργίας κατά την τριετία 2009-2011, σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, έχει προκαλέσει μείωση των πραγματικών μισθών 11,5% στο σύνολο της οικονομίας και 9,2% στον ιδιωτικό τομέα κατά το 2010-2011. Έτσι, ενώ τη διετία 2008 -2009 οι ελληνικοί μισθοί ανέρχονταν στο 86% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 χωρών-μελών, στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 έπεσαν στο 78,5%, δηλαδή προσέγγισαν το επίπεδο της δεκαετίας του 1990, όταν οι ελληνικοί μισθοί ανέρχονταν σε 75% περίπου του μέσου όρου της Ε.Ε. Οι μέσες αποδοχές το 2011 ανέρχονται στην Ελλάδα σε 27.336 ευρώ, έναντι 39.562 ευρώ κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. των 15 χωρών. Μόνο σε δύο χώρες -την Κύπρο και την Πορτογαλία- οι αποδοχές είναι μικρότερες από ό,τι στην Ελλάδα
Ο κατώτατος μισθός σε ευρώ στην Ελλάδα υστερεί έναντι των πλουσιότερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στις οποίες ισχύει ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο) και ανέρχεται περίπου στο 60% του αντίστοιχου κατώτατου μισθού της πρώτης κατηγορίας χωρών (Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο), ενώ βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση έναντι του αντίστοιχου κατώτατου μισθού των χωρών της δεύτερης κατηγορίας (Πορτογαλία, Σλοβενία, Μάλτα, Ισπανία).
http://www.e-dromos.gr
.
.

.

Όσοι εργάτες απασχολούνται σε γεωργικές/κτηνοτροφικές επιχειρήσεις θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά με εργόσημο, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΓΑ.
Ο διοικητής του ΟΓΑ αποφάσισε ότι το εργόσημο θα εφαρμόζεται στους εργάτες γης, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, που απασχολούνται σε γεωργικές/κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και οι οποίοι μέχρι σήμερα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ ως αυτοτελώς απασχολούμενοι.
Οι ημέρες που θα δουλέψουν οι εργάτες γης θα υπολογίζονται ανά έτος με βάση το μισθό που θα έχουν λάβει με εργόσημο και θα προκύπτουν από τη διαίρεση του συνόλου των καταβληθεισών εντός του έτους αμοιβών δια του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη τής 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.
Οι απασχολούμενοι που έχουν πραγματοποιήσει 150 ημέρες εργασίας και άνω κατ’ έτος θα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ για ολόκληρο το έτος.  Ενώ οι παρακρατούμενες εισφορές για εργόσημα του ΟΓΑ έχουν οριστεί σε ποσοστό 10% επί του ποσού του εργοσήμου. Ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες ασφάλισης κάθε έτους, υπολογίζονται με βάση τα ποσά ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν κατά το συγκεκριμένο έτος, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία του απασχολούμενου.
Όσοι απασχολούμενοι έχουν χρόνο ασφάλισης κάτω των έξι μηνών ετησίως, εάν τα παρακρατηθέντα εντός του έτους ποσά δεν επαρκούν για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών των μηνών ασφάλισης του έτους, ισχυροί μήνες ασφάλισης θεωρούνται μόνο οι εξοφλημένοι μήνες και δεν αναζητούνται από τον ΟΓΑ οι εισφορές για τους υπόλοιπους μη εξοφλημένους μήνες του έτους.
Η μη πληρωμή με εργόσημο συνεπάγεται πρόστιμο ίσο με το 50πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη της 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, το οποίο επιβάλλεται από τον αρμόδιο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=309954

.

.

.

alt
Τα κλειδιά της χώρας παραδίδονται επισήμως στην “Ομάδα Κρούσης” της Ε.Ε. Όπως παραδέχτηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος, οι τεχνοκράτες που θα παρακολουθούν τα υπουργεία δεν θα ασχοληθούν μόνον με την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά με όποιο πρόβλημα εντοπίζεται και χρειάζεται επίλυση. Τα μέλη της Ομάδας αυτής με επικεφαλής τον Γερμανό Χορστ Ράινχμπαχ (που συναντήθηκε χθες με τον κ. Παπανδρέου), σε ρόλο πρωθυπουργεύοντος, θα υποδεικνύουν στην κυβέρνηση τι να κάνει. Η ομάδα θα είναι 25μελής και έχει αναλάβει την υποχρέωση να ενημερώνει αυτοτελώς την Ε.Ε. με δικές της εκθέσεις, με βάση τις οποίες θα λαμβάνονται και οι αποφάσεις για τον δανεισμό της χώρας και τις αλλαγές που είναι υποχρεωμένη να κάνει στην πολιτική της. Το κλίμα στην κυβέρνηση είναι βαρύ, με τους περισσότερους υπουργούς να ανησυχούν αν θα μπορέσουν να τηρήσουν τα προσχήματα και να παριστάνουν ότι αυτοί αποφασίζουν.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=638871
(στο ίδιο θέμα)
Ούτε μια βδομάδα δεν κράτησε η μαγκιά που σχεδίασαν από κοινού Παπανδρέου και Βενιζέλος, διώχνοντας στην πραγματικότητα την τρόικα, για να κάνουν τη συζήτηση «σε πολιτικό επίπεδο» στην Ευρωζώνη, όπως έλεγαν. Το επόμενο κιόλας μεσημέρι της μαγκιάς ο Βενιζέλος αναγκάστηκε να τα «μαζέψει», διαψεύδοντας τις φήμες για ρήξη με την τρόικα, που από την ίδια την κυβέρνηση είχαν διαδοθεί, με κάθε λεπτομέρεια μάλιστα για τα διαμειφθέντα μεταξύ Βενιζέλου και τροϊκανών, επιμένοντας όμως στα περί πολιτικής λύσης….Τι επεδίωκε η κυβέρνηση; Να πουλήσει λίγη μαγκιά για εσωτερική κατανάλωση κι αυτή τη μαγκιά να την εκμεταλλευτεί ο Παπανδρέου πηγαίνοντας στη ΔΕΘ…..Από τις Βρυξέλλες ο Ολι Ρεν φρόντισε να διαρρεύσει ότι ήταν αυτός που τηλεφώνησε το επόμενο κιόλας πρωί και ξέχεσε τον Βενιζέλο, αναγκάζοντάς τον να δώσει ολόκληρη συνέντευξη Τύπου για να διαψεύσει τα περί διακοπής των διαπραγματεύσεων, που ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν διαρρεύσει λίγο πριν τα μεσάνυχτα της προηγούμενης μέρας. Ακολούθησε στη συνέχεια ένα μπαράζ εξευτελιστικών για την κυβέρνηση Παπανδρέου δηλώσεων από παράγοντες όπως ο Γιούνκερ, ο Τρισέ, ο Σόιμπλε, ο Μπαρόζο. «Αυτό που ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, τίποτε περισσότερο (…) Υπάρχει ακόμη χρόνος για επιστροφή σε μία φυσιολογική κατάσταση, αλλά μένει ακόμη να υιοθετηθούν τα μέτρα», δήλωσε χωρίς ίχνος διπλωματικής αβρότητας ο Τρισέ, ενώ ο Σόιμπλε κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει πλήρως και αποτελεσματικά το συμφωνηθέν πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση από την τρόικα, αλλιώς δεν θα εγκριθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης…..
Στην Αθήνα πήραν αμέσως το μήνυμα. Κατάλαβαν πως όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση πολιτικής διαπραγμάτευσης, αλλά πως δεν τους δίνουν ούτε δέκα μέρες χρόνο να καβατζάρουν τη ΔΕΘ. Τους έκλεισαν κάθε πόρτα προς μια πολιτική διαπραγμάτευση και τους διέταξαν να διαπραγματευθούν με τους τεχνοκράτες της τρόικας και μόνον μ’ αυτούς και γρήγορα μάλιστα. …
Τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ πήραν τις κατάλληλες οδηγίες, το τρομο-μπαράζ επί τριήμερο κορυφώθηκε και όλα ήταν έτοιμα για ν’ ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, μετά από μια ακόμη «δραματική» συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιου (σε τι συνίστατο το δραματικό του πράγματος δεν το καταλάβαμε, αφού αντιρρήσεις από τους υπουργούς δεν εκφράστηκαν).
….Φυσικά, ο Παπανδρέου δεν έχει καμιά πρόθεση να πάει σε πρόωρες εκλογές. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να τις αποφύγει. Οχι τόσο από μια ανταρσία της κοινοβουλευτικής του ομάδας, η οποία έχει συνηθίσει να ψηφίζει τα πάντα, όσο από έναν λαϊκό ξεσηκωμό, που δεν θα περιορίζεται στα μπινελίκια και τις μούντζες.
http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=12897&cat_id=19

.

.

.

 

Το παρακράτος της Αίγινας χτύπησε τη Λαϊκή Συνέλευση του νησιού
Σε εντεταλμένη υπηρεσία βρέθηκαν γνωστοί εργολάβοι  τραμπούκοι, δημοτικοί σύμβουλοι, παράγοντες του φεστιβάλ φιστικιού. Οι κύριοι αυτοί χέρι χέρι με κλιμάκιο μπατσων και λιμενικών και του κκ Δημάρχου προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν και να σταματήσουν την παρέμβασης ενημέρωσης για τα πραγματικά προβλήματα της Αίγινας που πραγματοποιούσα τα μέλη της λαϊκής Συνέλευσης του νησιού.
Οι αναρτημένες φωτογραφίες με καταπατήσεις δασικών εκτάσεων, καταπάτησης του αιγιαλού καθώς και μια σειρά φωτογραφιών από παρανομίες ιδιωτών και του δήμου φαίνεται ότι ενόχλησαν ιδιαιτέρως και ο Δήμαρχος κκ Σακιώτης με ένα τηλέφωνο έφερε την εφεδρεία των φασιστών του να καθαρίσουν…
Μόλις στήθηκαν δυο ταμπλό με φωτογραφικό υλικό από την κατάσταση που επικρατεί στο νησί (μπαζωμένα ρέματα χωματερές καταπάτησης δασικών και αρχαιολογικών χώρων  κλπ κλπ)   τηλεφώνησε …κι αμέσως εμφανίστηκαν οι ειδικοί τραμπούκοι του.
Πρώτος και καλύτερος ο κκ Δημήτρης Λούβαρης (*)   Εργολάβος- δημοτικών έργων και σια ο οποίος για να δείξει καλό πρόσωπο… επιτέθηκε στην αρχή φραστικά Μέτα κάνοντας επίδειξη των μπράτσων του,  σε μέλη της συνέλευσης. Στα χνάρια του κινήθηκε και ένας δημοτικός υπάλληλος καθαριότητας ο οποίος για να μη χάσει τις τιμές και τη δόξα επιτέθηκε και αυτός με τη σειρά του στα μέλη της λαϊκής συνέλευσης.   Στους τραμπουκισμούς  το παρών έδωσε και  ο εκλεκτός  κκ  Πέτρος Πετρίτης, πρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου Αίγινας που σιγοντάριζε τεχνηέντως την τραμπούκικη επίθεση.
Ενοχλήθηκαν  οι κύριοι αυτοί γιατί λέει  οι αγανακτισμένοι…  χαλούσαν  τη γιορτή φιστικιού (τη σουπερ γιορτή κέρδους για τους μεγαλέμπορους και το Δήμο) ,
«Είμαστε αγανακτισμένοι με σας τους αγανακτισμένους…»  ούρλιαζαν τα σκυλιά του Δημάρχου και γαύγιζαν …ότι  «η παρουσία της συνέλευσης χαλάει την  εικόνα της Αίγινας»
Και ορμούσαν να χτυπήσουν να κατεβάσουν τις κάμερες να απομακρύνουν όλους όσοι τους χαλούσαν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και τις ρεμούλες τους.
Μπάτσοι και λιμενικοί σφύριζαν αδιάφορα…  στη δράση των τραμπούκων που έβριζαν έσπρωχναν απειλούσαν και χτυπούσαν… μπροστά στα μάτια τους, ενώ την ίδια στιγμή …με την εξουσία της στολής τους … ζητούσαν να απομακρυνθεί από το σημείο η επικίνδυνη και μολυσματική λαϊκή συνέλευση…

Να τα χαίρεστε τα κρατικά σκυλιά σας…
(*) Γνωστός για την περιβαλλοντικές  του αναισθησίες ο κκ Λούβαρης,  ο οποίος στο επιχειρηματικό βιογραφικό του έχει την εκκαθάριση σειράς δένδρων στην περιοχή «της Γριάς το πήδημα» προς την Αγία μαρίνα. Με τις ευλογίες του Δήμου φυσικά…
Έξω οι τραμπούκοι. Έξω οι φασίστες  από την Αίγινα.
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1333357

.

.

.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 16/09/2011 στις 13:00 μμ στο χώρο του Τροχαίου Υλικού (αμαξοστάσιο Σεπολίων)
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στους ΧΩΡΟΥΣ του ΜΕΤΡΟ
« ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ »
http://taxikometopo.wordpress.com

.

.

.

 

ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ “ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ”, ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ
Σε απεργία διαρκείας προχωρούν από την ερχόμενη Δευτέρα 19 του μηνός οι εργαζόμενοι στην “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης” (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), διαμαρτυρόμενοι για την εργασιακή εφεδρεία και τη συγχώνευση του φορέα με δημόσιες υπηρεσίες όπως “Η Κοινωνία της Πληροφορίας και οι “Ψηφιακές Ενισχύσεις”.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν, ότι η Η.ΔΙ.ΚΑ. δεν ανήκει στις προβληματικές ΔΕΚΟ, εφόσον δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν επιβαρύνει τα ελλείμματα της Γενικής Κυβέρνησης.     Η Η.ΔΙ.ΚΑ. κατασκευάζει πρότυπο λογισμικό για τις υπηρεσίες των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των Υπηρεσιών Υγείας.
Η απεργία ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στο πρόγραμμα περιστολής των δαπανών του υπουργείου Εργασίας, εφόσον στον φορέα έχουν ανατεθεί τα έργα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, της εκκαθάρισης συνταγών φαρμάκων, τα ενοποιημένα λογιστήρια των ασφαλιστικών οργανισμών και το Ενιαίο Μητρώο Συντάξεων.
http://prezatv.blogspot.com/2011/09/blog-post_4001.html

.

.

.

 

«Το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Επρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας. Το έλλειμμα έγινε τόσο μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι μπήκαν όχι με φυσιολογικό τρόπο στη “γενική κυβέρνηση” (σ.σ. στενός δημόσιος τομέας και πλευρές του ευρύτερου) ένας αριθμός ΔΕΚΟ, αυτοί οι 151 φορείς, αυτούς όπου τώρα εξελίσσεται η εφεδρεία. Αυτοί οι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά όπως έπρεπε, και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat. Γι’ αυτή τη διαδικασία τα κριτήρια είναι πολλά και πολύπλοκα, χρειάζεται μακροχρόνια μελέτη για να υπαχθούν. Εμείς επιμέναμε αυτές οι ενστάσεις μας να καταγραφούν ακόμα και στα πρακτικά. Ο πρόεδρος της Αρχής μάς απάντησε ότι “στα πρακτικά θα μπει ό,τι θέλω εγώ”, επί λέξει». », αποκαλύπτει στην «Ε» η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωή Γεωργαντά.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=310053

.

.

.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ!!!
Η διαμαρτυρία με καροτσάκια – στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας – θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, από την Ακαδημία μέχρι το Μοναστηράκι. Εκκίνηση έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας.
http://prezatv.blogspot.com/

 

 


[video:http://www.youtube.com/watch?v=aoboyojslN0&feature=player_embedded 400×300]

http://ergasiakodeltio.wordpress.com

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο