Ο Anders Breivik, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία 77 ανθρώπων τον περασμένο Ιούλιο, δηλώνει ότι ενήργησε εναντίον της “μουσουλμανικής εισβολής στην Ευρώπη”.
Η δίκη του Νορβηγού κατηγορούμενου για την δολοφονία 77 ανθρώπων μετά από τις δύο επιθέσεις που διέπραξε πέρυσι έχει διακοπεί μέχρι την Τρίτη, με υπόμνημά του δηλώνει πως δεν είναι ένοχος και υποστηρίζει ότι ενήργησε σε αυτοάμυνα.

Ο Anders Behring Breivik, 33 ετών, είπε στο δικαστήριο που διεξήχθη στη νορβηγική πρωτεύουσα Όσλο τη Δευτέρα, ότι σκότωσε οκτώ άτομα σε βομβιστική επίθεση και άλλους 69 στην πόλη της Utoeya – κυρίως  νέους που συμμετείχαν στην κατασκήνωση του κυβερνητικού Εργατικού κόμματoς για να εναντιωθεί έτσι στην πολυπολιτισμικότητα που προωθείται από το συγκεκριμένο κόμμα.

«Αναγνωρίζω τις πράξεις μου, αλλά όχι ποινική ενοχή», δήλωσε ο Breivik, αναφερόμενος στις επιθέσεις του  Ιουλίου του 2011, για τις οποίες οι εισαγγελείς τον κατηγορούν για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. 

Δήλωσε ότι ενήργησε εναντίον “της μουσουλμανικής εισβολής στην Ευρώπη” σε μια δίκη, πρωτοφανή για την ιστορία της Νορβηγίας.  

Οι προκαταρκτικές δικαστικές διαδικασίες από το ειδικά διαμορφωμένο Επαρχιακό Δικαστήριο του Όσλο, μεταδόθηκαν ζωντανά σε 17 τοπικά δικαστικά μέγαρα σε όλη τη χώρα για να φιλοξενήσουν περισσότερους από 770 επιζώντες των επιθέσεων και τις οικογένειες των θυμάτων , οι οποίοι συνυπολογίζονται ως ενάγοντες.

Ο Breivik έφτασε στο δικαστήριο στο Όσλο, για την εναρκτήρια συνεδρίαση, ανάμεσα σε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και την πλήρη προσοχή των μέσων ενημέρωσης, ενώ η δίκη  φαίνεται πως θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο ή όχι είναι ποινικά λογικός και επομένως υπεύθυνος για τις πράξεις του. 

Ο Jo Stigen, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα, πως η δίκη αντιμετωπίζει μια «συναρπαστική υπόθεση», αλλά αυτό που θα χαρακτήριζε κανείς περίεργο είναι, ότι ο κατηγορούμενος, ενώ αναλαμβάνει την ευθύνη για τις δολοφονίες από την άλλη ισχυρίζεται ότι τις διέπραξε σε “αυτοάμυνα”.
“Σε μένα αυτό ακούγεται αρκετά παράλογο επιχείρημα,” δήλωσε ο Stigen.

“Αν χαρακτηριστεί παράφρων η αποστολή του θα καταρρεύσει εντελώς.  Γι ‘αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να θεωρηθεί παράφρων αλλά και ποινικώς υπεύθυνος για τις επιθέσεις.”

Εάν καταδικαστεί, ο Breivik αντιμετωπίζει μια φυλάκιση 21 χρόνων, που θα μπορούσε να επεκταθεί επ ‘αόριστον, αν εξακολουθεί να θεωρείται απειλή για την κοινωνία.

Εάν θεωρηθεί,  ότι είναι τρελός, θα αντιμετωπίσει τον εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική, ενδεχομένως για όλη του τη ζωή.

Μετά την είσοδό του στο δικαστήριο,ο  Breivik σήκωσε την δεξιά γροθιά του σε έναν προφανή φασιστικό χαιρετισμό.

“Εγώ δεν αναγνωρίζω τα νορβηγικά δικαστήρια. Έχετε λάβει εντολή από τα πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα”, δήλωσε ο Breivik στο δικαστήριο, προσθέτοντας ότι ήθελε να δικαστεί από στρατοδικείο. “Δεν αναγνωρίζω την εξουσία του δικαστηρίου.”

Η Wenche Arntzen Εlizabeth, η επικεφαλής δικαστής, απάντησε, λέγοντας στον Breivik, ότι θα έχει το χρόνο να κάνει δηλώσεις αργότερα στη δίκη.

Ο Breivik έδειξε ελάχιστο συναίσθημα καθώς ο εισαγγελέας διάβαζε την λίστα με τα ονόματα αυτών που είχαν δολοφονηθεί καθώς και το πώς είχαν πεθάνει, αλλά αργότερα εμφανίστηκε δακρυσμένος καθώς το δικαστήριο είχε δείξει μια 12-λεπτη ταινία από την ημέρα των επιθέσεων, την οποία είχε αναρτήσει ο ίδιος στο ίντερνετ.

Ο Breivik είχε δηλώσει,  ότι ενήργησε μόνος εναντίον εκείνων που θεωρεί “προδότες του κράτους” επειδή επιτρέπουν την πολυπολιτισμικότητα στη Νορβηγία και συμβάλλουν σε  μια «μουσουλμανική εισβολή» ενάντια στην Ευρώπη.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο διέταξε αρχικά ψυχιατρική εξέταση, η οποία τον βρήκε παράφρων, ενώ μια δεύτερη ψυχιατρική γνωμάτευση καταλήγει στο αντίθετο συμπέρασμα.

Πέντε δικαστές θα εξετάσουν τις ψυχιατρικές αξιολογήσεις που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούλιο.

Ωστόσο, πολλοί Νορβηγοί αισθάνονται ότι ο Breivik θα χρησιμοποιήσει τη δίκη ως μια βιτρίνα για να προβάλει τις ακροδεξιές του απόψεις,  που ανέπτυξε σε ένα έγγραφο 1.500 σελίδων, το οποίο είχε δημοσιευθεί πριν από την επίθεση.
http://www.aljazeera.com/news/europe/2012/04/201241614292128739.htmlΑκολουθεί βίντεο από το Reuters, από την πρώτη μέρα της δίκης.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments