Σκληρή προειδοποίηση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ προς τους Παλαιστίνιους

Μίλησε για «σοβαρές και σκληρές συνέπειες» αν το Παλαιστινιακό Κράτος ενταχθεί στον ΟΗΕ

Τελευταία ενημέρωση: 15:47 Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε σήμερα τους Παλαιστινίους για τις «σκληρές και σοβαρές συνέπειες» του επικείμενου αιτήματός τους για την ένταξη στον ΟΗΕ ενός ανεξάρτητου Κράτους της Παλαιστίνης. Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ότι είναι λάθος εκ μέρους των Παλαιστινίων να ζητήσουν τώρα αναγνώριση κράτους, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους σε μια κοινή στάση απέναντι στο παλαιστινιακό.

alt “Αυτό που μπορώ να πω με τη μεγαλύτερη βεβαιότητα είναι πως από τη στιγμή που θα περάσουν μια μονομερή απόφαση, θα υπάρξουν σκληρές και σοβαρές συνέπειες”, δήλωσε ο Λίμπερμαν στη διάρκεια δημόσιας ομιλίας του στο νότιο Ισραήλ, μη διευκρινίζοντας ωστόσο τη φύση αυτών των “συνεπειών”.

“Δεν έχει έρθει η στιγμή για να δώσουμε λεπτομέρειες γι’ αυτό που θα συμβεί”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, διαβεβαιώνοντας πάντως πως οι δηλώσεις του δεν συνιστούν “απειλή”.
“Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σ’ αυτές τις σκληρές και σοβαρές συνέπειες και πως η λογική θα κερδίσει σε όλες τις αποφάσεις που θα ληφθούν ώστε να φτάσουμε σ’ ένα modus vivendi που επιτρέπει τη συνύπαρξη και να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις”, πρόσθεσε.

Ο Λίμπερμαν πρόκειται να συναντήσει σήμερα την επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον, η οποία είχε το πρωί συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.
Η επίσκεψη της Άστον και αυτή των Αμερικανών απεσταλμένων Ντέιβιντ Χέιλ και Ντένις Ρος πραγματοποιούνται καθώς πλησιάζει η μέρα που οι Παλαιστίνιοι θα ζητήσουν την ένταξη ενός Κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, πρόκειται να παρουσιάσει το αίτημα αυτό την ερχόμενη εβδομάδα με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Εν τω μεταξύ, καταδικαστικό για τον Ισραήλ είναι το πόρισμα πενταμελούς επιτροπής του ΟΗΕ όσον αφορά στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου σχετικά με τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

“Σφάλμα” των Παλαιστινίων να ζητήσουν τώρα αναγνώριση, λέει ο Ιταλός ΥΠΕΞ

“Θα ήταν σφάλμα” οι Παλαιστίνιοι να ζητήσουν τώρα την αναγνώριση του κράτους τους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δηλώνει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα “Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ”.

“Αυτό αποτελεί πηγή διχασμού. Για πολλά αραβικά κράτη, θα ήταν επιπλέον και δυσάρεστο. Σκεφτείτε απλώς τι θα συνέβαινε αν οι ΗΠΑ ασκούσαν το βέτο τους. Εκατομμύρια άνθρωποι θα έχαναν τις ψευδαισθήσεις τους”, δήλωσε ο Φρατίνι στη συνέντευξή του.
Ο Φρατίνι κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους να έχουν μία κοινή θέση για το Παλαιστινιακό Κράτος. “Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την καταστροφή. Αν διαιρεθεί η ευρωπαϊκή φωνή, μερικές φωνές ταχθούν υπέρ των Παλαιστινίων, μερικές φωνές υπέρ του Ισραήλ, αυτό θα ήταν καταστροφικό. θα οδηγούσε σε μια διαίρεση στο εσωτερικό της Ευρώπης, η οποία θα κατέληγε σε μια διαίρεση ανάμεσα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και σε μια διαίρεση ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο. Γι’ αυτόν το λόγο θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε έναν πολύ αποδεκτό συμβιβασμό”, σημείωσε.

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=309624

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο