Η 5η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου μποϊκοτάρει 4 Ισραηλινές εταιρείες

 

 Σάββατο 28, Απριλίου, 2012

Οι υποστηριχτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη  καλωσόρισαν σήμερα την είδηση ότι η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων λιανικής πώλησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η Co-operative Group, «δεν θα συνεργάζεται πλέον  με οποιονδήποτε προμηθευτή των προϊόντων που είναι γνωστό ότι προμηθεύεται από τους ισραηλινούς εποικισμούς».

Η απόφαση του Co-op, η οποία κοινοποιήθηκε με μια δήλωση προς την εκστρατεία, θα επηρεάσει  άμεσα τέσσερις προμηθευτές, την Agrexco, την Arava, την Adafresh και την Mehadrin, τη μεγαλύτερη γεωργική επιχείρηση εξαγωγών του Ισραήλ.  Οι πηγές παραγωγής της Mehadrin είναι οι παράνομοι εποικισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Beqa’ot στην Κατεχόμενη κοιλάδα του Ιορδάνη. Κατά  τη διάρκεια συνεντεύξεων με τους ερευνητές, οι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στον εποικισμό είπαν ότι κερδίζουν μόλις € 11 την ημέρα.  Όλα τα προϊόντα που συσκευάζονται στον οικισμό  φέρουν την ένδειξη «προϊόν που προέρχεται από το Ισραήλ».

Ο ρόλος της Mehadrin στην παροχή νερού για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις των εποικισμών και η σχέση της με την Ισραηλινή κρατική εταιρεία υδάτων Mekorot, κάνει την εταιρεία  επιπλέον συνένοχη με τις πολιτικές του Ισραήλ για τα ύδατα.  Η απόφαση της Co-op μπορεί να επηρεάσει και άλλες εταιρείες αν φαίνεται ότι  προμηθεύονται προϊόντα από τους εποικισμούς του Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη.

Η Χίλαρι Σμιθ, μέλος της Co-op και συντονίστρια της γεωργικής εκστρατείας του Δικτύου για το Μποϊκοτάζ του Ισραήλ  (BIN), είπε ότι «χαιρετίζουμε αυτή τη σημαντική απόφαση της Co-op να κάνει βήματα προς την πλήρη υλοποίηση της πολιτικής της για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ηθικών συναλλαγών. Η Co-op έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο σε αυτή την ιστορική απόφαση να καταστήσει τις εταιρίες υπαίτιες για συνενοχή στις παραβιάσεις των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Καλούμε έντονα και άλλους λιανοπωλητές να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να λάβουν παρόμοια μέτρα ».

Η ανακοίνωση της  Co-op ήρθε λίγο πριν την Περιφερειακή ετήσια γενική συνέλευσή της  που αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων και όπου οι προτάσεις για το θέμα αυτό έχουν υποβληθεί για συζήτηση. Εδώ και μήνες, μέλη της Co-op έχουν επισημαίνει τις ανησυχίες τους σχετικά με το εμπόριο με συνένοχες εταιρείες  μέσω συντονισμένων γραπτών επιστολών και συζητήσεων με τοπικά γραφεία.

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ένωσης των Επιτροπών Αγροτικής Εργασίας , η οποία εργάζεται για τη βελτίωση των συνθηκών των Παλαιστινιακών αγροτικών κοινοτήτων, δήλωσε:

 “Οι Ισραηλινές εταιρείες γεωργικών εξαγωγών όπως η Mehadrin κερδοφορούν από, και εμπλέκονται άμεσα στον συνεχιζόμενο εποικισμό των κατεχομένων Παλαιστινιακών εδαφών και την κλοπή του νερού μας. Το εμπόριο με τις εταιρείες αυτές αποτελεί μια σημαντική μορφή  υποστήριξης του καθεστώτος του απαρτχάιντ του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού, γι ‘αυτό χαιρετίζω θερμά αυτήν την ηθική απόφαση της εταιρίας Co-Operative. Παρόμοια μέτρα πρέπει να λάβουν και άλλες ευρωπαϊκές υπεραγορές για να τερματίσουν τη συνενοχή τους με τις Ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Το κίνημα για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις (BDS) εναντίον του Ισραήλ έως ότου συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύεται ότι είναι μια πραγματικά αποτελεσματική μορφή δράσης για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων”.

Οι ακτιβιστές λένε ότι αυτό το άνοιγμα της εμπορικής πολιτικής της Co-op προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί νίκη της εκστρατείας BDS, η οποία ξεκίνησε μετά από έκκληση πάνω από 170 οργανώσεων της Παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών. Η εκστρατεία BDS διοργανώνει δράσεις σε όλη την Ευρώπη για να αναδείξει το ζήτημα της συνενοχής των γεωργικών εμπορικών εταιρειών, μέσα από συντονισμένα μποϊκοτάζ, πικετοφορίες σε σούπερ μάρκετ, και αποκλεισμούς εγκαταστάσεων εταιρειών.

alt

Η εταιρία Agrexco,  πρώην  μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων του Ισραήλ,  χρεοκόπησε αφού παρουσίασε μεγάλες απώλειες και δεν πλήρωνε τους πιστωτές της. Ο Shir Hever, οικονομολόγος του Ισραήλ και σχολιαστής ο οποίος διερευνά τις οικονομικές πτυχές της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, δήλωσε ότι ένας παράγοντας ήταν «το γεγονός ότι η Agrexco ήταν ο στόχος μιας διεθνούς καμπάνιας μποϊκοτάζ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ρόλο της στην καταστολή των Παλαιστινίων» .

Όλα τα άλλα μεγάλα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τις εταιρείες που τώρα αποκλείστηκαν κάτω από την πολιτική ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμπορίου της   Co-op.

Πηγή: ΒΙΝ

intifadagr

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο