Εξοντώνουν τους άνεργους με το νέο χαράτσι

Εκτός του χαμηλού συντελεστή αφήνει τους επιδοτούμενους άνεργους η κυβέρνηση. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα πληρώσουν χωρίς εξαιρέσεις ανάπηροι και πολύτεκνοι. Τι προβλέπει η τροπολογία

alt

Επιμένει στο λάθος της η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με το νέο χαράτσι στα ακίνητα, μόνοι οι άνεργοι που δεν λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ και είχαν πέρυσι εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ θα καταβάλουν το ειδικό τέλος ακινήτων με βάση τον χαμηλό συνολικό συντελεστή 0,5 ευρώ το τμ.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ΟΑΕΔ δεν θα φορολογηθούν με τον χαμηλό συντελεστή αλλά με τους κανονικούς της κλίμακας.

Στην τροπολογία ορίζεται αναλυτικότερα ότι: “για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε πολύτεκνο ή μακροχρόνια άνεργο εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ και μη επιδοτούμενο από αυτόν, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο του έτους επιβολής του τέλους, μέχρι 8.000 ευρώ ή είναι ο ίδιος ή πρόσωπο που τον βαρύνει φορολογικά, ανάπηρος, το ειδικό τέλος ισούται με 0,5 ευρώ το τμ ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου. Το μειωμένο αυτό τέλος δεν ισχύει για ακίνητο που βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ και για το πλέον των 200 τμ εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου.”

Εξαίρεση στην… εξαίρεση

Οι μόνοι που θα εξαιρεθούν και θα ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή είναι:

-Πολύτεκνοι

– Μακροχρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι, αλλά μη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ και με οικογενειακό εισόδημα του 2010 έως 8.000 ευρώ

-Ανάπηροι

Όμως ακόμα και αυτοί δεν θα γλυτώσουν, αν το ακίνητό τους βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ.

Επίσης, θα φορολογούνται με τους υψηλότερους συντελεστές, σε περίπτωση που διαθέτουν ακίνητο, άνω των 200 τ.μ.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή, δεν  υπόκεινται στη νέα φορολογία ακίνητα που ανήκουν στα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών τους.

Υπόχρεος για την καταβολή του τέλους είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος καταβάλει το τέλος μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.

Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν σε διακοπή της σύνδεσης και δεν το επανασυνδέουν μέχρι να εξοφληθεί το οφειλόμενο τέλος.  Επίσης, θα υπάρχει και δικαίωμα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

ΓΣΕΕ: “Ένα ακόμα χτύπημα στους ανέργους”

“Απαράδεκτη” χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει στη ρύθμιση για την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα και τους επιδοτούμενους ανέργους και ζητά από την Κυβέρνηση, να ανακαλέσει την απόφαση της “αφού κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα ακόμη χτύπημα για όσους έχασαν τη δουλειά τους και οι οποίοι αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς μέρα με την ημέρα”.

Στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία, εκφράζει ταυτόχρονα την αντίθεσή της σε ενδεχόνενη απαλλαγή των ξενοδοχειακών μονάδων από την έκτακτη εισφορά, “με το επιχείρημα ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται από την τουριστική βιομηχανία” και υποστηρίζει ότι, “οι μεγάλες τουριστικές μονάδες, έχουν αποσπάσει ήδη αρκετά προνόμια”

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments