Παλαιστίνιοι στις Ισραηλινές φυλακές: Κρατούμενοι χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα

Η φυλάκιση αποτελεί βασικό στοιχείο του συστήματος της  Ισραηλινής κατοχής, της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ και ασκείται εναντίον του Παλαιστινιακού λαού εδώ και δεκαετίες. Περίπου το 40% του ανδρικού πληθυσμού των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα έχουν φυλακιστεί από το Ισραήλ. Μέχρι τον Απρίλιο του 2012, υπήρχαν 4.610 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε Ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων  203 φυλακισμένων παιδιών, 6 φυλακισμένων γυναικών και 27 μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου. 322 Παλαιστίνιοι κρατούνται αυτή τη στιγμή υπό διοικητική κράτηση, χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη. Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι αντιμετωπίζουν συστηματικά βασανιστήρια και κακομεταχείριση κατά τη σύλληψη και την κράτησή τους και στερούνται συχνά τις επισκέψεις της  οικογένεια τους και των δικηγόρων τους. Οι ευρείες και συλλογικές τιμωρίες, συμπεριλαμβανομένων των παρατεταμένων περιόδων  απομόνωσης,  οι επιθέσεις στους κρατουμένους από ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις και η απαγόρευση  στην εκπαίδευση, χρησιμοποιούνται εναντίον των Παλαιστινίων κρατουμένων σε μια προσπάθεια να κατασταλεί κάθε μορφή πολιτικής ανυπακοής εντός των φυλακών.

Το Ισραηλινό σύστημα απαρτχάιντ, κατοχής και εποικισμού δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς τη συστηματική καταπίεση και τον εγκλεισμό των Παλαιστινίων. Παράλληλα, οι Ισραηλινές πολιτικές και οι μηχανισμοί καταστολής δεν θα υφίσταντο χωρίς τη διεθνή σιωπή και την ενεργό συνενοχή. Ενώ οι φορείς του ΟΗΕ και των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τις Ισραηλινές πρακτικές φυλάκισης και την  έλλειψη δίκαιων μέτρων στις δίκες,  οι διεθνείς εταιρείες παρέχουν υπηρεσίες και εξοπλισμό στίς  Ισραηλινές σωφρονιστικές  αρχές. 

Είναι καιρός λοιπόν να σταματήσουν οι Ισραηλινές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων κρατουμένων  και είναι καιρός να σταθούμε αλληλέγγυοι με τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους σε απεργία πείνας,  που απαιτούν τουλάχιστον,  την τήρηση των διεθνών προτύπων για δίκαιη δίκη, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα

H «Απεργία πείνας για την αξιοπρέπεια (Karameh)»

Η 17η Απριλίου 2012 «Ημέρα των Παλαιστίνιων Κρατουμένων» ήταν η μέρα που διάλεξαν   1600 περίπου  Παλαιστίνιοι  κρατούμενοι για να ξεκινήσουν μια αορίστου διαρκείας απεργία πείνας, την «Απεργία πείνας για την αξιοπρέπεια (Karameh)» όπως την ονόμασαν.  Η απεργία πείνας είναι το μόνο εργαλείο που διαθέτουν οι κρατούμενοι για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και υποστηρίζεται από το κίνημα των κρατουμένων στο σύνολό του.   Σύμφωνα με το Κέντρο Υποστήριξης Παλαιστινίων κρατουμένων (Addameer) οι κρατούμενοι που συμμετέχουν στην απεργία πείνας αυξάνονται καθημερινά και εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή φτάνουν τους 2000.

Τα αιτήματα των απεργών πείνας  

1.Τέλος στην πολιτική της απομόνωσης    που έχει χρησιμοποιηθεί για να στερεί από τους παλαιστίνιους κρατούμενους   τα δικαιώματά τους για περισσότερο από μια δεκαετία.

2. Να μπορούν οι οικογένειες των κρατουμένων από τη Λωρίδα της Γάζας  να επισκέπτονται τους κρατούμενους. Το δικαίωμα αυτό έχει απαγορευτεί σε όλες τις οικογένειες για πάνω από 6 χρόνια.

3. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων και  τερματισμό του νόμου «Σαλίτ»  , ο οποίος απαγορεύει εφημερίδες, εκπαιδευτικό υλικό και πολλά τηλεοπτικά κανάλια.

4. Τέλος στις πολιτικές της ταπείνωσης που υπόκεινται οι φυλακισμένοι και οι οικογένειές τους   όπως σωματικές έρευνες, νυχτερινές επιδρομές, και  συλλογική τιμωρία.

Επίσης οι κρατούμενοι καταγγέλλουν τη διοικητική κράτηση, υπό την οποία κρατούνται επ’ αόριστον, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη.

Στόχος της απεργίας πείνας είναι να στραφεί σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνή επίπεδο και να   ασκήσει πίεση στην κατοχική κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της  για την υγεία όλων των κρατουμένων.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ζητούν από τους ελεύθερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο  να κάνουν ότι μπορούν για να τους στηρίξουν στον  δίκαιο αγώνα  για τα δικαιώματα τους  και να αναδείξουν τις  άθλιες συνθήκες κράτησης που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στις Ισραηλινές φυλακές, τα κέντρα κράτησης και τα ανακριτικά κέντρα.

Το Χρονικό της «Απεργίας πείνας για την Αξιοπρέπεια»

 17/12/2011: Ο κρατούμενος Χάντερ  Αντνάν ξεκινάει απεργία πείνας -την δεύτερη μέρα  της σύλληψής του -σε διαμαρτυρία για την κακομεταχείριση του από τους altανακριτές της Ισραηλινής Υπηρεσίας Ασφαλείας και για τις συνθήκες της κράτησής του. Ο αγώνας του ρίχνει φως στη διαδεδομένη πρακτική της διοικητικής κράτησης κατά την οποία οι κρατούμενοι κρατούνται χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη για περιόδους έως 6 μηνών, που μπορούν να ανανεωθούν επ’ αόριστον. Σύμφωνα με την Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών, υπήρχαν 307 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε διοικητική κράτηση στις 31/12/2011, αλλά αυτός ο αριθμός μπορεί να έχει αυξηθεί έκτοτε. Μάλιστα,  21  βουλευτές  κρατούνται υπό διοικητική κράτηση.  Ο Χάντερ Αντνάν απελευθερώθηκε μετά από 66ημέρες απεργίας πείνας και αφού η κατάσταση της υγείας του βρισκόταν σε κρίσιμο για τη ζωή του σημείο. Ο αγώνας του ενέπνευσε και άλλους κρατούμενους να διαμαρτυρηθούν για τη διοικητική κράτηση.

10/2/2012: Στις 17 Φεβρουαρίου συλλαμβάνεται η Χανά Σάλαμπι για «απροσδιόριστη δραστηριότητα σε altτρομοκρατικές ενέργειες» όπως είπαν οι Ισραηλινές αρχές και κρατείται χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη και ενώ ήταν μία από τις κρατούμενες που είχαν απελευθερωθεί τον Οκτώβριο του 2011 κατά την συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Η Χανά σχεδόν αμέσως ξεκινάει απεργία πείνας την οποία δέχεται να αναστείλει μετά την απόφαση των αρχών της Ισραηλινής φυλακής  να την απελευθερώσουν,  υπό την προϋπόθεση ότι θα ζει στη Λωρίδα της Γάζας για τρία χρόνια ως εξορία. Η κρατούμενη Σάλαμπι   είπε ότι από την στιγμή που η κατάσταση της υγείας της έφθασε σε απειλητικό  για τη ζωή της στάδιο, δέχτηκε   ιατρικές και ψυχολογικές πιέσεις από τους Ισραηλινούς για να την αναγκάσουν να σπάσει την απεργία.

Η κατάχρηση του καθεστώτος της διοικητικής κράτησης από πλευράς του Ισραήλ συνιστά παραβίαση των όρων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και, συγκεκριμένα, παραβιάζει το άρθρο 78 της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης, καθώς και σωρεία άλλων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά εκείνων που αφορούν την απαγόρευση της αυθαίρετης κράτησης.

Διεθνής Χάρτα Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, άρθρο 9:

 « Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα στην ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια. Κανείς δεν μπορεί να υποβάλλεται σε αυθαίρετη σύλληψη ή κράτηση. Κανείς δεν μπορεί να στερείται την ελευθερία του, παρά μόνο εάν κάτι τέτοιο αιτιολογείται νομικά και γίνεται με τήρηση των διαδικασιών που ορίζει ο νόμος».

17/4/2012: Ξεκινάει η «Απεργία πείνας για την αξιοπρέπεια». Οι ισραηλινές αρχές φυλακών δήλωσαν ότι 2.300 κρατούμενοι ανακοίνωσαν ότι θα αρνηθούν το καθημερινό τους γεύμα την Τρίτη, ενώ 1.200 έδειξαν ότι ξεκινούν κανονική απεργία πείνας. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 1.600 κρατούμενοι συμμετέχουν στην απεργία πείνας επ’ αόριστον. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο οι κρατούμενοι  βρίσκονται στην Τρίτη εβδομάδα απεργίας πείνας.

29/4/2012: Ο  απεργός πείνας και και γ.γ. του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) Άχμεντ Σααντάτ  μεταφέρεται στο νοσοκομείο της altφυλακής Ράμλε  από την απομόνωση στην φυλακή Ραμόν στην οποία βρισκόταν.   Ο Σααντάντ βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 17 Απριλίου, μαζί με άλλους 2000 πλέον Παλαιστίνιους κρατούμενους. Σε επιστολή του από την απομόνωση πριν μερικές μέρες, ο Αχμάντ Σααντάντ είχε γράψει μεταξύ άλλων: «Αυτό που χρειαζόμαστε από τις μάζες του λαού, τις  πολιτικές δυνάμεις και τους θεσμούς είναι να υψώσουν τις φωνές τους και να μεταφέρουν την έκκληση   των δίκαιων αιτημάτων των φυλακισμένων,  με ενιαία φωνή  και χωρίς να υπόκειται ο σκοπός των κρατουμένων σε εσωτερικές διαφορές ή σε μηχανισμούς διαίρεσης . Η απεργία περιλαμβάνει τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων και παρατάξεων, χωρίς εξαίρεση  και το καλύτερο δώρο από τις πολιτικές δυνάμεις που μας υποστηρίζουν   είναι η εφαρμογή συμφωνιών για την ενότητα,  για την οποία το μελάνι δεν έχει ακόμη στεγνώσει.»

1/5/2012: Κοντά στο θάνατο βρίσκονται οι κρατούμενοι Bilal Diab και Thaer Halahleh, oι οποίοι βρίσκονται στην 63η  ημέρα  απεργίας πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διοικητική κράτησή τους. Μια ανεξάρτητη γιατρός από τους Γιατρούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Ισραήλ (PHR-Ισραήλ) altδήλωσε στις 30 Απριλίου, ότι ο  Bilal είναι σε άμεσο κίνδυνο θανάτου και ότι τόσο ο ίδιος όσο και Thaer πρέπει να μεταφερθούν αμέσως σε πολιτικό νοσοκομείο προκειμένου να λάβουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα . Επιπλέον, ο δικηγόρος των Bilal και Thaer , κ. Jamil  Al-Khatib προσπάθησε να επισκεφτεί τον Bilal σήμερα το απόγευμα στο νοσοκομείο αλλά οι υπηρεσίες των Ισραηλινών φυλακών του το απαγόρευσαν. Του είπαν ότι πρέπει να υποβάλλει  “ειδική αίτηση” στους νομικούς συμβούλους της φυλακής. Οι αιτήσεις στο Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο των Bilal και. Thaer, κατά της διοικητικής κράτησης,   θα εκδικαστούν στις 3 Μαΐου. Η αίτηση για οικογενειακές επισκέψεις στον Bilal επίσης απορρίφθηκε σήμερα από την υπηρεσία των φυλακών που δήλωσε  ότι σύμφωνα με επίσημη απαγόρευση ο Bilal απαγορεύεται να δεχτεί οικογενειακές επισκέψεις από 9 Φεβρουαρίου – 9 Ιούλιου για “παραβίαση εντολής της φυλακής” με το να είναι σε απεργία πείνας. Οι υπηρεσίες των φυλακών συνεχίζουν να βάζουν κάθε εμπόδιο που έχουν στη διάθεσή της για να εμποδίζουν την πρόσβαση  δικηγόρων και γιατρών  στους κρατούμενους απεργούς πείνας.  Αυτές οι τακτικές έχουν ως στόχο να απομονώσουν τους απεργούς πείνας όσο το δυνατόν περισσότερο από αξιόπιστες πηγές υποστήριξης και ιατρικές πληροφορίες, με πλήρη περιφρόνηση στην εξαιρετικά επείγουσα κατάστασή τους.

Το Ισραήλ  τιμωρεί τους κρατούμενους επειδή κάνουν απεργία πείνας

Η επιτροπή Παλαιστινίων Κρατουμένων του PFLP  ανέφερε ότι  στις φυλακές της Megiddo τιμωρήθηκαν κρατούμενοι επειδή κάνουν απεργία πείνας.

Η επιτροπή ανέφερε σε δήλωση της στις 27/4  ότι οι δυνάμεις κατοχής ξεκίνησαν βίαιη επίθεση εναντίον των κρατουμένων  για να σπάσουν τη θέλησή τους να συνεχίσουν τη μάχη  για τα δικαιώματα τους και ότι κάποιοι σύντροφοί τους, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών Hasan Fatafta, Thabet Nassar και Fada’  Zughaibi, δέχθηκαν επίθεση   στη φυλακή Megiddo.

 

Η επιτροπή πρόσθεσε ότι   στη συνέχεια oι κρατούμενοι οδηγήθηκαν σε άγνωστο προορισμό και απειλήθηκαν ότι θα υποστούν περισσότερες επιθέσεις μέχρι να σταματήσουν την απεργία πείνας.

Οι κρατούμενοι δήλωσαν ότι ορισμένοι απομονωμένοι κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί σε κελιά  εξοπλισμένα με 4 κάμερες CCTV για να παρακολουθούνται όλο το εικοσιτετράωρο. Η διοίκηση των φυλακών έχει επίσης καταφύγει σε άρνηση ρουχισμού των αιχμαλώτων   ως μέσο τιμωρίας για την διαμαρτυρία τους.  Επιπλέον, απαγορεύουν στους κρατουμένους να χρησιμοποιούν  ηλεκτρικές συσκευές και  αλάτι   σε μια απελπισμένη προσπάθεια   να σπάσουν τη βούληση τους.  Οι κρατούμενοι είπαν επίσης ότι η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών (IPS) δεν παρέχει ιατρική περίθαλψη στους αιχμαλώτους έτσι ώστε να αυξήσει την πίεση πάνω τους.

Διαδηλώσεις και δράσεις αλληλεγγύης

Στις 28 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες διαδηλώσεις   σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους κρατούμενους σε απεργία πείνας στις 28 Απριλίου, στο Εδιμβούργο, Σκωτία, και στο Λονδίνο, Αγγλία. Η διαμαρτυρία στη Σκωτία διοργανώθηκε από την εκστρατεία, «Είμαστε όλοι Hana Shalabi»   που είχε ήδη διοργανώσει   μεγάλες πορείες στη Γλασκώβη, ενώ η διαμαρτυρία του Λονδίνου κλήθηκε από την «Εκστρατεία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη (Ηνωμένο Βασίλειο)».

Φωτογραφίες από την διαμαρτυρία του Εδιμβούργου ( David Mitchell και «Είμαστε όλοι Hana Shalabi»:

alt

alt         alt

Φωτογραφίες από την πορεία στο Λονδίνο(by @nasia81, @clubkicker, @sncolborne and @rednruff on Twitter) :

alt

alt

alt

alt

Επίσης,  η «Εκστρατεία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη (Ηνωμένο Βασίλειο)» ανακοίνωσε πικετοφορίες καθημερινά, από Δευτέρα έως Σάββατο, απέναντι στο Whitehall  στην Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο, από τις 6-7 μ.μ., με σκοπό να ασκηθεί  πίεση στη βρετανική κυβέρνηση να ενεργήσει για τον τερματισμό της διοικητικής κράτησης.

Σε διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα κοντά στη φυλακή Οφέρ,  την 1/5, τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι  Ισραηλινοί έριξαν πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου και νερό για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Βίντεο από τη διαδήλωση:

{“video”:”http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=C4C8_dyIiHw”,”width”:”560″,”height”:”315″}

Ντοκιμαντέρ του Παλαιστινιακού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PCHR)

“Παλαιστίνιοι στις Ισραηλινές φυλακές: Κρατούμενοι χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα

{“video”:”http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ytN2P-xREvk”,”width”:”560″,”height”:”315″}

 

Περισσότερα για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο ” Η τραγωδία των Παλαιστινίων κρατουμένων”

ΠΗΓΕΣ: intifadagr, samidoun, Addameer

Πρώτη δημοσίευση ΣΧΣ

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο