Αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ για την «ζαρντινιέρα»

Αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης στον Αυγουστίνο Δημητρίου που είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, το 2006, στην υπόθεση γνωστή και ως «ζαρντινιέρα», καθώς οι αστυνομικοί είχαν ισχυριστεί στις καταθέσεις τους ότι δεν χτύπησαν τον Αυγ. Δημητρίου, αλλά «έπεσε και χτύπησε σε μια ζαρντινιέρα».

Ο Δημητρίου είχε υποβάλλει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ για ηθική βλάβη. Πριν από δύο χρόνια, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, σε πρώτο βαθμό, του επιδίκασε χρηματική αποζημίωση ύψους 300 χιλιάδων ευρώ. Κατά της απόφασης αυτής είχε ασκήσει έφεση το Ελληνικό Δημόσιο κι έτσι η υπόθεση εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό στο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο, το οποίο κατά πλειοψηφία επιδίκασε στον νεαρό την ίδια χρηματική αποζημίωση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Στην απόφαση μειοψήφησε η εισηγήτρια που πρότεινε να του επιδικαστεί το ποσό των 100.000 ευρώ. Στο σκεπτικό της απόφασης, το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και εξετάζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπέστη τον ξυλοδαρμό, έκρινε ότι ο Κύπριος πράγματι έπεσε θύμα αδικοπραξίας από αστυνομικό όργανο.

Για την ίδια υπόθεση έχουν καταδικαστεί, σε πρώτο βαθμό, οκτώ αστυνομικοί που κρίθηκαν ένοχοι για τον ξυλοδαρμό του. Το δευτεροβάθμιο ποινικό δικαστήριο έχει προσδιοριστεί για τον επόμενο Σεπτέμβρη.

Κατηγορητήριο για την ίδια υπόθεση έχει σχηματισθεί και κατά του Αυγουστίνου Δημητρίου, ο οποίος αναμένεται να δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, καθώς κατηγορείται, από τους αστυνομικούς που τον ξυλοκόπησαν, ότι  συμμετείχε σε επεισόδια πριν τον ξυλοδαρμό του. Η δίκη έχει προσδιοριστεί για τις αρχές του προσεχούς Οκτώβρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Μετάβαση στο περιεχόμενο