Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από τις διαδηλώσεις στο Κάϊρο (βιντεο)

Τουλάχιστον ένα άτομο έχει σκοτωθεί και 373 τραυματίστηκαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, αφού οι  ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν κανόνια νερού, δακρυγόνα και πέτρες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να φτάσουν στο υπουργείο άμυνας.

Ο Ahmed Ansari, αναπληρωτής επικεφαλής της μονάδας ασθενοφόρων, δήλωσε την Παρασκευή ότι 82 από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία του Καΐρου.


   Οι έντονες συγκρούσεις μεταξύ των στρατευμάτων και των διαδηλωτών, οδήγησαν το στρατιωτικό συμβούλιο να επιβάλει ολονύκτια απαγόρευση της κυκλοφορίας κοντά στον τόπο της διαμαρτυρίας.

   Ο Στρατηγός Mukhtar al-Mulla, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF), δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι: “έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πλατεία Abbassiya, γύρω από το υπουργείο άμυνας, και στους γύρω δρόμους.”

Εκατοντάδες στρατιώτες φρουρούν το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη νωρίτερα την Παρασκευή (4/5/2012), όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να κόβουν τα συρματοπλέγματα που χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια του υπουργείου, στην κεντρική συνοικία Abbasiya.

  Οι εντάσεις κλιμακώνονται  μετά τον θάνατο 11 ανθρώπων, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν την Τετάρτη, όταν άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του υπουργείου Άμυνας.

“Καταλαβαίνουμε ότι … οι διαδηλωτές επιχείρησαν να αφαιρέσουν το φράγμα με συρματοπλέγματα που υπήρχε ανάμεσα σε αυτούς  και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας” όπως αναφέρει ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα από το Κάιρο. 

“Οι δυνάμεις ασφαλείας αντέδρασαν με κανόνια νερού. Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες.”

Επιπλέον ο ανταποκριτής ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις χαρακτηρίζουν τις πράξεις τους ως “αυτοάμυνα”.

  Στρατιωτική πηγή  δήλωσε πως ο στρατός κυνηγούσε διαδηλωτές “με τη βοήθεια κατοίκων της  Abbassiya και αστυνομικών δυνάμεων”, συλλαμβάνοντας 40 άτομα, τους οποίους και χαρακρήρισε “τραμπούκους”.

  Στην διαδήλωση της Παρασκευής, πολιτικοί ακτιβιστές είχαν γεμίσει την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, με πανό που έγραφαν «Κάτω η στρατιωτική εξουσία».

“Έχω να πω στο στρατιωτικό συμβούλιο ότι….αρκετή αιματοχυσία, αρκετά με την ψεύτικη κατασκευασμένη κρίση, αρκετά με την απελευθέρωση κακοποιών στο κοινό, αρκετή καταστροφή έγινε…θέλουμε να μεταβιβάσει την εξουσία σε μια ανεξάρτητη μεταβατική αρχή αύριο”, δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές την Παρασκευή, ο Ακράμι Νταρουίς.

  Αρκετά δημοκρατικά κινήματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτό της  6ης Απριλίου, καθώς και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, είχαν πει ότι θα συμμετέχουν στις διαδηλώσεις στο Κάιρο και στη μεσογειακή πόλη της Αλεξάνδρειας.

Το συντηρητικό κίνημα Salafi, το οποίο έχει γίνει πρόσφατα αρκετά δημοφιλές, συμμετείχε και αυτό στις διαδηλώσεις. 

“Αν κάποιος πλησιάζει τις εγκαταστάσεις του υπουργείου, θα πρέπει να θεωρήσει τον εαυτό του υπεύθυνο για ό,τι συμβεί” δήλωσε στην Πέμπτη ο Στρατηγός του SCAF Mulla

.

Ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα αναφέρει : “Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα εμπιστοσύνης. Όποιες κι αν είναι οι υποσχέσεις του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου, οι άνθρωποι απλά δεν τους εμπιστεύονται, τουλάχιστον οι διαδηλωτές.”

Μεταβίβαση της εξουσίας

Οι στρατιώτες έχουν κατηγορηθεί, ότι παρέμειναν  αδρανείς απέναντι στις συγκρούσεις της Τετάρτης έξω από το υπουργείο άμυνας και δεν παρενέβησαν παρά μόνο μετά το θάνατο ορισμένων διαδηλωτών.

Ωστόσο, ο στρατός αρνήθηκε ότι ήταν υπεύθυνος για την αιματοχυσία.

«Τα χέρια μας είναι καθαρά από αιγυπτιακό αίμα,” δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός στρατηγός Μοhammed al-Assar, μέλος και αυτός του SCAF.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 23 και 24

Μαΐου

και ένας δεύτερος γύρος για τις 16 και 17 Ιουνίου, εάν δεν υπάρχει αδιαμφισβήτητος νικητής στον πρώτο γύρο.


“Εμείς λέμε ειλικρινά και ξεκάθαρα. Οι ένοπλες δυνάμεις και το Ανώτατο Συμβούλιο έχουν δεσμευτεί για την μεταβίβαση της εξουσίας στις 30 Ιουνίου”, δήλωσε ο Assar.

Είπε επίσης,  ότι ο στρατός θα διασφαλίσει την ακεραιότητα και την αμεροληψία της προεδρικής εκλογής.

“Είμαστε δεσμευμένοι για δίκαιες εκλογές”, δήλωσε ο Assar. 

«Δεν έχουμε κανέναν υποψήφιο που να προτιμάμε. Όλοι οι υποψήφιοι είναι σεβαστοί Αιγύπτιοι».

Ο στρατός έχει δηλώσει ότι θα παραδώσει την εξουσία σε πολιτική διακυβέρνηση πριν από το τέλος του Ιουνίου, ή τον Μάιο, εάν υπάρξει ένας σαφής νικητής στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ακολουθεί βίντεο από τις διαδηλώσεις και τις συγκρoύσεις:

http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2012/05/201254182846641409.html


Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο