Η λαϊκή ετυμηγορία δόθηκε εδώ και καιρό

Η “λαϊκή ετυμηγορία” δε δόθηκε την Κυριακή στις κάλπες, αλλά εδώ και καιρό στους δρόμους και τις πλατείες της Ελλάδας. Η εξεγερμένη νεολαία τον Δεκέμβρη του 2008 στράφηκε σαφώς ενάντια στις κυβερνήσεις που οδηγούσαν την κοινωνία με μαθηματική ακρίβεια στη “λιτότητα”, όπως και τελικά έγινε. Η πολιτική πρόταση του “κινήματος των αγανακτισμένων” που γέμιζε με εκατοντάδες χιλιάδες άτομα τις πλατείες της χώρας, ήταν η άμεση δημοκρατία, και όχι η συνέχιση της πολιτικής λούπας, που καταλήγει με την εξουσία να γίνεται αυτοσκοπός, όπως και έγινε. 

Σε ότι αφορά την εγκληματικότητα των πολιτικών: Δεν πιστεύω πως υπάρχουν κακοί άνθρωποι. Ο κάθε άνθρωπος καταλήγει στο να συμπεριφέρεται αντικοινωνικά βάση των βιωμάτων ή της θέσης όπου βρίσκεται. Η εξουσία διαφθείρει και αυτοσυντηρείται. 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει “μια ακόμα καλή κυβέρνηση”, θα είναι πάνω κάτω σαν το “παλιό ΠΑΣΟΚ” έχοντας την ίδια κατάληξη. Αυτή είναι η λούπα του συστήματος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όπου ορίζονται κάθε 4 χρόνια 300+1 ειδικοί για την κυβέρνηση της χώρας. 

Πλέον δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για να μην υπάρξει αντικατάσταση του Ρεπουμπλικανισμού με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που δύνανται να υπάρξουν μέσω της τεχνολογίας. Για την ακρίβεια το σημερινό απαρχαιωμένο σύστημα, από την εκλογή του μέχρι και τις γραφειοκρατικές του διαδικασίες είναι υπερβολικά πιο πολύπλοκο από το αμεσοδημοκρατικό. 

Η θέση ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δεδομένη στιγμή, δεν βρίσκεται στα πλαίσια της βελτίωσης της διακυβέρνησης μέσω της οπισθοδρομικής αντιπροσωπευτικής διαδικασίας, αλλά με την προώθηση της άμεσης δημοκρατίας. Διαφορετικά θα παραμείνει στην ιστορία ως ένα ακόμα ΠΑΣΟΚ. Μεγάλη η κουβέντα που θα πω, όμως είναι ευθύνη απέναντι σε όλο τον κόσμο που από τον Δεκέμβρη του 2008 παρατηρεί με ενδιαφέρον όσα γίνονται στην Ελλάδα, περιμένοντας μια ιδέα, ένα σινιάλο.

Δεν γνωρίζω για οργανωμένες ομάδες που εγκαταλείπουν οικειοθελώς τη θέση εξουσίας τους. Γνωρίζω όμως ανθρώπους που έχουν καταφέρει να καταπολεμήσουν το ζωώδες ένστικτο που υπάρχει μέσα τους και μάχεται για την διατήρηση της εξουσίας. 

Για να δούμε.. 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο