32,28% ο ΣΥΡΙΖΑ και 28,15 η ΝΔ… Ο πίνακας αποτυπώνει το κατά την εκτίμηση μου ποσοστό που θα πάρουν τα δυο μεγάλα κόμματα (λέμε για 2 μεγάλα κόμματα και δεν περιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ, wow!) σε περίπτωση που γίνουν σήμερα εκλογές. Και λέω σήμερα (ούτε καν αύριο) γιατί σε ένα μεγάλο βαθμό θα κριθεί από τους λεγόμενους “ευκαιριακούς” ψηφοφόρους, που θα λειτουργήσουν με βάση την προπαγάνδα των ΜΜΕ. Σε μικρότερο βαθμό το αποτέλεσμα κρίνεται από υποστηρικτές άλλων κομμάτων που θέλουν να ενισχύσουν μια αριστερή ή δεξιά κυβέρνηση. Παρακάτω ο πίνακας και το σκεπτικό μου:

Σε γενικές γραμμές οι ψηφοφόροι καταλαβαίνουν πως το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον εκτός παιχνιδιού, και υπάρχει δυνατότητα ανόδου ενός νέου κόμματος. (τα ποσοστά αναφέρονται στο εκλογικό σώμα και όχι στο ποσοστό των ψηφοφόρων ενός κόμματος)

Νέα Δημοκρατία: Ένα ποσοστό 3% και πολύ πιθανό μεγαλύτερο, μεταναστεύει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είχε ως αποκλειστικό του στόχο να ρίξει το ΠΑΣΟΚ. 

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα μέρος της τάξεως του 1% φεύγει προς την Ν.Δ. καθώς τρώει το παραμύθι των ΜΜΕ περί εξόδου από το ευρώ, και καταστροφής της χώρας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ άρει τα μέτρα λιτότητας. 

ΠΑΣΟΚ: Νομίζω πως σε αυτές τις εκλογές είχαμε μια καθαρή εκτίμηση σε ότι αφορά τον αριθμό των λεγόμενων “κομματόσκυλων” Μόλις 1% που “ψήφισε ΠΑΣΟΚ για να μην ανέβει η Δεξιά”, ενισχύει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξάρτητοι Πολίτες: Ήταν καθαρά ένα κόμμα “αντιμνημονιακής διαμαρτυρίας” που εμπεριείχε ένα μεγάλο μέρος δεξιών-ακροδεξιών. Τουλάχιστον ένα 2% ενισχύει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα 2% ενισχύει την ΝΔ με αποκλειστικό σκοπό “να μην ανέβει η ανθελληνική αριστερά”.

Κ.Κ.Ε.: Ένα 3% ενισχύει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε για να μην ανέβει μνημονιακή κυβέρνηση, είτε γιατί θεωρούσε πριν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει χαμηλό ποσοστό, οπότε και δε θα είχε νόημα η ψήφος του. 

Χρυσή Αυγή: Από το 7% που συγκέντρωσε ζήτημα το 1% να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Δεν αποκλείεται να τους δούμε και εκτός βουλής καθώς ήδη φάνηκε ο τραμπουκισμός τους στα ΜΜΕ. Το 2% μεταναστεύει στην ΝΔ για να μην δημιουργηθεί “ανθελληνική κυβέρνηση” ενώ το 1% (ενδεχομένως και παραπάνω) ενισχύει τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην ανέβει στην εξουσία η ΝΔ.

Δημοκρατική Αριστερά: Ένα 3% ενισχύει τον ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα η άνοδος ή κάθοδος του ποσοστού θα έχει να κάνει και με τους χειρισμούς του Κουβέλη.

Οικολόγοι πράσινοι: Αντιλαμβάνονται πως δεν έχει το παραμικρό νόημα να ψηφίσουν Οικολόγους, καθώς δε θα μπουν στη βουλή. 2% πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως να υπάρξει και επίσημη στήριξη. 

ΛάΟΣ: Τουλάχιστον το 2% πηγαίνει προς την ΝΔ, προκειμένου να αποτρέψει την άνοδο “της ανθελληνικής αριστεράς”.

Δημοκρατική Συμμαχία: Τουλάχιστον 2% ενισχύει την ΝΔ για τον ίδιο λόγο με το ΛάΟΣ.

Από τα υπόλοιπα κόμματα μεταναστεύουν ψηφοφόροι, για να ενισχύσουν την αριστερά ή την δεξιά αντίστοιχα. 

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Στέλιος Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Στέλιος
Guest
Στέλιος

Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση σου αλλά θα διαφωνήσω με κάποια από τις προβλέψεις σου η οποία βγάζει μάτι.Το γεγονός ότι βάζεις ένα ποσοστό του συνδυασμού ΟΧΙ να πηγαίνει στη ΝΔ (;) και κανένα κομμάτι στο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι αγνοείς τι αντιπροσωπεύει αυτό το κόμμα.Αποτελείται από κινήματα πολιτών, το κόμμα του Παπαθεμελή και την οργάνωση του ΕΠΑΜ του Καζάκη.Ο συνδυασμός αυτός είναι κυρίως πρωτοβουλία του ΕΠΑΜ, το οποίο αν είχες ακούσει έστω και μια φορά ομιλία του Καζάκη θα διαπίστωνες πόσο εξωσυστημικά είναι αυτά που λέει.Αν δεχτούμε λοιπόν ότι ένα κομμάτι θα πάει στη ΝΔ αυτό θα είναι ίσως των ψηφοφόρων του… Read more »