Νίκη των Παλαιστίνιων απεργών πείνας την ημέρα της Νάκμπα

Νάκμπα είναι η  καταστροφή των Παλαιστινίων όταν στις 15 Μάη 1948 ξεριζώθηκαν πάνω από 750.000 Παλαιστίνιοι από τις εστίες τους για να δημιουργηθεί το κράτος του Ισραήλ. Ακόμα και σήμερα 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ανά τον κόσμο διεκδικούν το αυτονόητο, όσο και διεθνώς κατοχυρωμένο, δικαίωμά τους στην επιστροφή.

Με τον φόβο μια νέας Ιντιφάντα -στην περίπτωση που κάποιος απεργός πείνας πέθαινε και ενώ πλησίαζε η επέτειος της Νάκμπα – το Ισραήλ αναγκάστηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κρατουμένων, αιτήματα που   είχαν να κάνουν με  τίποτα παραπάνω από τα στοιχειώδη κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η λήξη της απεργίας πείνας των 2000 περίπου κρατουμένων, που είχε ξεκινήσει στις 17 Απριλίου 2012, αποτελεί μια μεγάλη νίκη για το κίνημα των Παλαιστινίων κρατουμένων. Με τη συμφωνία αυτή το Ισραήλ δεσμεύεται για:

– Το τέλος της καταχρηστικής χρήσης της απομόνωσης για λόγους ασφαλείας

– Τέλος στα μέτρα τιμωρίας που ακολούθησαν την αιχμαλωσία του Ισραηλινού στρατιώτη Gilad Salit, δηλαδή την απαγόρευση επισκέψεων των συγγενών των κρατουμένων από τη Γάζα (από το 2007) και την απαγόρευση στην εκπαίδευση (από το 2011)

 – Βελτίωση των συνθηκών κράτησης

Σύμφωνα με το Addameer, δε θα υπάρξουν νέες διαταγές διοικητικής κράτησης ή ανανεώσεις των διαταγών διοικητικής κράτησης για τους 308 Παλαιστίνιους που βρίσκονται σήμερα σε διοικητική κράτηση, εκτός εάν τα μυστικά αρχεία, στα οποία βασίζεται η διοικητική κράτηση, περιέχουν «πολύ σοβαρές» πληροφορίες.

Για τους πέντε υπο διοικητική κράτηση κρατούμενους που είχαν ήδη ξεκινήσει  απεργία πείνας, ανάμεσά τους οι Bilal Diab και Thaer Halahleh  που είχαν φτάσει στρην 77η ημέρα απεργίας πείνας, συμφωνήθηκε να μην ανανεωθεί η διοικητική τους κράτηση και να απελευθερωθούν κατά την καθορισμένη λήξη της. Ο Thaer Halahleh θα απελευθερωθεί στις 5 Ιουνίου και ο Bilal Diab στις 14 Αυγούστου.

Oi διοικητικά κρατούμενοι   Thaer Halahleh και Bilal Diab

Η μεγάλη αυτή νίκη των Παλαιστινίων κρατουμένων οφείλεται  αρχικά στους ίδιους τους απεργούς πείνας, στη θέληση και στη δύναμη τους-χαρακτηριστικά αυτών που παλεύουν για το δίκιο τους-και στη συνέχεια στον Παλαιστινιακό λαό ΄και στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης που τους στήριξε. Κι όλα αυτά μέσα στην εκκωφαντική σιωπή των δυτικών Μέσων Μαζικής επικοινωνίας. Επόμενος στόχος είναι να γίνουν οι όροι της συμφωνίας πράξη και να τηρήσει το Ισραήλ τις υποσχέσεις του.

Περισσότερα για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους και την απεργία πείνας διαβάστε στο άρθρο:

Παλαιστίνιοι στις Ισραηλινές φυλακές Κρατούμενοι χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα

Φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς στην Παλαιστίνη μετά την ανακοίνωση για το τέλος της απεργίας πείνας των κρατουμένων:

 

 

 

Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο