10 χρόνια

Το Ισραήλ επιστρέφει τα λείψανα 91 Παλαιστινίων

Ο υπουργός αστικών υποθέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ έχει παραδώσει τα λείψανα  91 νεκρών Παλαιστινίων τα οποία είχαν θαμμένα σε αριθμημένους τάφους.

Ο Χουσεΐν αλ-Σέιχ δήλωσε στη Ma’an ότι τα λείψανα ελήφθησαν από την παλαιστινιακή πλευρά την Πέμπτη το πρωί και έχουν παραδοθεί στη Ραμάλα και τη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής, θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική τελετή στη Ραμάλα για να σηματοδοτήσει την επιστροφή των λειψάνων, την οποία θα παρακολουθήσει ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και αξιωματούχοι της PLO.

Εν τω μεταξύ στη Γάζα,  12 πτώματα  θα μεταφερθούν από τον τερματικό σταθμό Ερέζ προς τον νοσοκομείο Αλ-Σίφα  στην πόλη της Γάζας, πριν από την επίσημη πορεία από το νοσοκομείο όπου θα γίνουν οι απαραίτητοι ιατροδικαστικοί έλεγχοι, στο τζαμί της πόλης  Αl-Omari.

Μετά τις επίσημες τελετές, τα λείψανα θα μεταφερθούν στη συνέχεια στις οικογένειες τους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπεύθυνος υπουργός για τις υποθέσεις των κρατουμένων ανέφερε πως δεκαεπτά πτώματα θα ταφούν σε ομαδικό τάφο στη Ραμάλα, επειδή δεν μπορούν να εντοπιστούν οι οικογένειές τους 

Από τη δεκαετία του 1960, το Ισραήλ έχει παρακρατήσει τα σώματα εκατοντάδων Παλαιστινίων, θαμμένα μέσα σε αριθμημένους τάφους, και όχι με τα ονόματά τους, σε νεκροταφείο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Την Τρίτη, η Παλαιστινιακή Αρχή κυκλοφόρησε μια λίστα με τα ονόματα των Παλαιστινίων των οποίων οι σοροί  θα παραδοθούν.

Την παράδοση των λειψάνων των  Παλαιστινίων υποσχέθηκε ο Ofir Gendelman, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ως “χειρονομία” προς τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, στον απόηχο της συμφωνίας για τον τερματισμό της μαζικής απεργίας πείνας που είχε λάβει χώρα στις ισραηλινές φυλακές.

Η απόφαση ανακοινώθηκε δύο ημέρες μετά την συνάντηση μεταξύ του Αμπάς και του Ισραηλινού απεσταλμένου Yitzhak Molcho στη Ραμάλα, αλλά ο Gendelman είπε ότι ήταν μέρος της συμφωνίας για τον τερματισμό της απεργίας πείνας των Παλαιστίνιων κρατουμένων,  που τόσο η Χαμάς και η Φατάχ ισχυρίστηκαν πως αποτελεί  επιτυχία τους.

Αρκετές οικογένειες εξέφρασαν επιφυλακτική χαρά βλέποντας συγγενείς τους στον κατάλογο, σημειώνοντας ότι οι προηγούμενες συμφωνίες για την  απελευθέρωση και παράδοση λειψάνων είχαν ακυρωθεί την τελευταία στιγμή.

Τον περασμένο Ιούλιο, το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει τα λείψανα από 84 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν το 1967, και ο υπεύθυνος υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής για τις αστικές υποθέσεις είχε και τότε δημοσιοποιήσει  μια λίστα με τα ονόματα των Παλαιστινίων των οποίων τα λείψανα επρόκειτο να επιστραφούν.

Όμως ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ παρενέβη και εμπόδισε την μεταφορά λίγες ώρες μετά αφού ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ο Νετανιάχου είχε εγκρίνει την επιστροφή των σορών.

Την Πέμπτη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι επαίνεσαν την απελευθέρωση των λειψάνων ως ένα συμβιβαστικό βήμα.

“Ελπίζουμε  ότι αυτή η ανθρωπιστική χειρονομία θα χρησιμεύσει τόσο ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θα βοηθήσει να μπει η ειρηνευτική διαδικασία και πάλι στο προσκήνιο,” δήλωσε ο Mark Regev, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ είναι έτοιμο για την άμεση επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, χωρίς οποιονδήποτε όρο», είπε.

Η Γάζα υποδέχεται τα λείψανα των Παλαιστινίων.                                                                          Oι Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη (31/5/2012) για να χαιρετίσουν  την επιστροφή των σορών των 91 Παλαιστινίων .Ο πρόεδρος Αμπάς κατέθεσε  στεφάνια σε 79 φέρετρα, τα οποία ήταν καλυμμένα  με παλαιστινιακές σημαίες, στην έδρα του στη πόλη της Ραμάλα στη Δυτική Όχθη σε στρατιωτική τελετή την Πέμπτη το απόγευμα.

Στη Λωρίδα της Γάζας, τα λείψανα 12 Παλαιστινίων μεταφέρθηκαν μέσω του τερματικού σταθμού Ερέζ  ανάμεσα στο πολυάριθμο συγκεντρωμένο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για τους τιμήσει.

.

Ο αδελφός του Muaawiyah Raqat, του οποίου το σώμα ήταν ανάμεσα στους 12, επαίνεσε την επιστροφή ως “τεράστια νίκη για τον παλαιστινιακό λαό, την αντίσταση και την κυβέρνηση στη Γάζα.”

Εν τω μεταξύ ο αδελφός του Muhammad Al-Khatib, του οποίου το σώμα κρατήθηκε από το Ισραήλ για 17 χρόνια, αναρωτιέται, όπως είπε,  τι είχε το Ισραήλ κερδίσει κρατώντας τα λείψανα για τόσο πολύ καιρό.

Γάζα κυβερνητικός εκπρόσωπος Τάχερ Nunu δήλωσε: “Παρά την πίκρα της απώλειας και του πόνου του χωρισμού, η παλαιστινιακή κυβέρνηση συγχαίρει τον παλαιστινιακό λαό και τις οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν για την περισυλλογή των πτωμάτων που σηματοδοτεί μια νέα νίκη. 

Η κράτηση των λειψάνων των μαρτύρων μας επιβεβαιώνει την έλλειψη ανθρωπιάς που διακρίνει τον εχθρό μας και τονίζει την προσπάθειά του να τιμωρεί τους Παλαιστίνιους ζωντανούς και νεκρούς. 

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας για την επιστροφή των λειψάνων Nashaat al-Wahidi, είπε ότι “η απελευθέρωση των λειψάνων δεν είναι μια χειρονομία καλής θέλησης,  αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με τους αγώνες του παλαιστινιακού λαού.”

πηγή :http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=491138http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=490904

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο