Διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις στην Αίγυπτο μετά τις ετυμηγορίες του δικαστηρίου για τον Μουμπάρακ.

Διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη την Αίγυπτο μετά την καταδίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και άλλων πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος. Το Σάββατο, ένα αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε τον Μουμπάρακ και τον πρώην υπουργό εσωτερικών του, τον Χαμπίμπ ελ-Aντλί, σε ισόβια για την αποτυχία τους να σταματήσουν τη δολοφονία άοπλων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών που οδήγησαν στη λήξη του 30χρονου καθεστώτος του Μουμπάρακ.

Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες περί διαφθοράς εναντίον του Μουμπάρακ και των γιων του, Αλάα και Γκαμάλ. Η ανάκριση δεν κατόρθωσε να αποδείξει ότι ο πρόεδρος έδωσε προσωπικά τις διαταγές για την καταστολή των διαδηλώσεων το χειμώνα του περασμένου έτους.Το δικαστήριο αθώωσε επίσης έξι πρώην επικεφαλής της αστυνομίας για τους ρόλους τους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, όταν 840 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 6.000 τραυματίστηκαν.

Κανείς στην ουσία δεν κρίθηκε ένοχος για την διαταγή να δολοφονηθούν στην πραγματικότητα οι διαδηλωτές. Οι ετυμηγορίες προκάλεσαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με δεκάδες χιλιάδες να συσπειρώνονται στην πλατεία Tahrir του Καΐρου και σε άλλες πόλεις. Πολλοί από εκείνους, που έχουν βγει στην πλατεία Ταχρίρ και τις πλατείες όλων των μεγαλύτερων πόλεων, δεν κρύβουν ότι θέλουν την εκτέλεση του Μουμπάρακ. Η μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Καΐρου κηρύχθηκε ως αορίστου διαρκείας έως ότου υλοποιηθούν όλες οι λαϊκές απαιτήσεις.

http://www.democracynow.org/2012/6/4/headlines#640

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο