10 χρόνια

Αφρικανοί πρόσφυγες και μετανάστες, ο “νέος εχθρός” του Ισραήλ

 

 Περισσότεροι από 1.000 Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους του Τελ  Αβίβ,  το βράδυ της Τετάρτης 23 Μαΐου, με μόνο σκοπό τις επιθέσεις και τους βανδαλισμούς εναντίον   Αφρικανών προσφύγων και  προσφύγων που ζητούν άσυλο, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο Νότιο Τελ Αβίβ τα τελευταία χρόνια. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να κινηθούν από τη γειτονιά Hatikva, όπου ξεκίνησε η πορεία, προς τη γειτονιά του Τελ Αβίβ, Shapira,  όπου ζουν οι περισσότεροι Αφρικανοί πρόσφυγες και μετανάστες όπου και επιτέθηκαν σε ένα  αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν Αφρικανοί,   σπάζοντας τα παράθυρά του. Καταστήματα που σχετίζονται με την Αφρικανική κοινότητα υπέστησαν βανδαλισμούς. Οι επθέσεις συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα με λεηλασίες και επιθέσεις σε μετανάστες.

alt

Κάτοικοι ανέφεραν τους φόβους τους για   “άνοδο της εγκληματικότητας”.  “Φοβόμαστε να περπατήσουμε στους δρόμους τα βράδια”, δήλωσε ένας από τους ομιλητές,  “oι μετανάστες μας παίρνουν τη γειτονιά, μας παίρνουν τις δουλειές μας” είπε ένας άλλος ομιλητής.  Έντεκα ύποπτοι, οι περισσότεροι από αυτούς ανήλικοι, συνελήφθησαν για επιθέσεις σε Αφρικανούς  πρόσφυγες στο Τελ Αβίβ.  Χρησιμοποίησαν κλομπς και σπρέι πιπεριού εναντίον των θυμάτων τους.

Την Δευτέρα 4 Ιούνη πυρπολήθηκε διαμέρισμα που στέγαζε  εργάτες, μετανάστες από την Ερυθραία,  στην Ιερουσαλήμ. Οι πυροσβέστες έσωσαν 10 άτομα, τέσσερα από τα οποία νοσηλεύονται. Ο επικεφαλής των πυροσβεστών δήλωσε ότι “αυτός που έβαλε τη φωτιά ήξερε ότι δημιουργούσε μια παγίδα θανάτου. Η φωτιά ξεκίνησε από την πόρτα, καθιστώντας αδύνατον στους ενοίκους να διαφύγουν.”

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανέφερε επίσης ότι σε έναν από τους τοίχους βρέθηκε γραμμένο: “Να φύγετε από τη γειτονιά”.

alt

“Να φύγετε από τη γειτονιά” (Photo courtesy of the Fire & Rescue Services)

Το πογκρόμ, οι βανδαλισμοί και οι πράξεις βίας ξεκίνησαν αφού μέλη  της Κνεσέτ, είχαν κατηγορήσει την κυβέρνηση για αδράνεια στο  “πρόβλημα της εισχώρησης”, ενώ άλλοι κατηγόρησαν τις οργανώσεις   ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βοηθούν τους πρόσφυγες. Το μέλος της Κνεσέτ, Μίρι Ρεγκέβ, είχε ονομάσει τους  πρόσφυγες  “καρκίνο  στο σώμα μας”,  ο Ρεγκέβ, μέλος του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, είχε πει  ότι “αριστεροί” εμποδίζουν το κράτος να απελάσει τους πρόσφυγες πίσω στην Αφρική και ο  Ντάνι Ντανόν (Λικούντ), είχε γράψει στη σελίδα του στο Facebook ότι “το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο, ένα  εχθρικό κράτος εισβολέων έχει εγκατασταθεί στο Ισραήλ και η πρωτεύουσά του είναι το Τελ Αβίβ”.  Επίσης, ο Yishai, του υπερ-Ορθόδοξου κόμματος Shas, δήλωσε στην εφημερίδα Maariv, την Παρασκευή ότι θεωρεί τους Αφρικανούς, πολλοί από τους οποίους είναι  μουσουλμάνοι ή χριστιανοί, ως δημογραφική απειλή. “Οι εισβολείς αυτοί,  μαζί με τους Παλαιστίνιους θα προκαλέσουν σίγουρα  το τέλος του σιωνιστικού ονείρου”  δήλωσε ο Yishai και συνέχισε «οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους που φτάνουν εδώ είναι μουσουλμάνοι οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι η χώρα αυτή ανήκει σ’ εμάς τους λευκούς”.

Την Κυριακή 3 Ιουνίου, τέθηκε σε ισχύ νόμος κατά τον οποίο οι μετανάστες θα φυλακίζονται μέχρι και τρία χρόνια. Ο νόμος στοχεύει στην αναχαίτιση της ροής των Αφρικανών που εισέρχονται στο Ισραήλ από την έρημο,  στα σύνορα με την Αίγυπτο.

“Το πρόβλημα των εισβολέων πρέπει να λυθεί και θα το λύσουμε” είπε ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου προσπαθώντας να ηρεμήσει τις βίαιες εκδηλώσεις του κόσμου εναντίον των μεταναστών. Στη συνέχεια, διέταξε την άμεση απέλαση  25.000 λεγόμενων παράνομων μεταναστών  που έχουν έρθει από τη Νότιο Σουδάν, την Ακτή του Ελεφαντοστού, Γκάνα και την Αιθιοπία.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιταχύνει την κατασκευή ενός κέντρου κράτησης στην έρημο Νεγκέβ για να «φιλοξενήσει» τους πρόσφυγες που δεν μπορούν να απελαθούν.

Για τα τελευταία γεγονότα ο Gideon Levi, έγραψε σε άρθρο του:

[…] Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία φόβου, όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, διότι αυτός είναι ο τρόπος να αποσπά την προσοχή και τον θυμό του κόσμου από τις αποτυχίες της. Με τον τρόπο αυτό, υιοθετεί τους  παλιούς λάθος  τρόπους των  σκοτεινών καθεστώτων, υποκινώντας εναντίον των αλλοδαπών και εκφοβίζοντας τους ανθρώπους για φανταστικούς ή υπερβολικούς κινδύνους, έτσι ώστε να μπορεί να αποφύγει την ευθύνη. Ακριβώς όπως και με άλλα σημαντικά θέματα,  έτσι κάνει και με το θέμα της μετανάστευσης: Η πολιτική της κυβέρνησης είναι μια μη-πολιτική, είναι η περίπτωση αυτού που κρύβει το κεφάλι  στην άμμο και στη συνέχεια να κραυγάζει υστερικά όταν τα πάντα εκρήγνυνται  στο πρόσωπό του.

Και ενώ, από τη μια, το Ισραήλ διεξάγει αυτό το μαζικό πείραμα εις βάρος των μεταναστών- που τους επιτρέπει  να μένουν στο Ισραήλ  αλλά δεν τους επιτρέπει να εργάζονται και χωρίς να δείχνει κανένα σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματά τους – από την άλλη  προσποιείται ότι εκπλήσεται με τις κάποιες εγκληματικές ενέργειες.  Σε ότι έχει να κάνει  με τους μετανάστες, οι μάσκες έχουνε πέσει. Ο ρατσισμός έχει γίνει η νέα πολιτική ορθότητα στο Ισραήλ.

Περίπου 1 εκατομμύριο Ρώσοι ήρθαν εδώ, περίπου οι μισοί  μη-Εβραίοι και το Ισραήλ ήξερε πώς να τους απορροφήσει. Είναι λευκοί. Δεκάδες χιλιάδες Αφρικανοί ήρθαν εδώ και θα είναι ο νέος εχθρός. Είναι μαύροι.

Ωστόσο, σε αυτό το νέο κόσμο, το Ισραήλ δεν μπορεί πλέον να αποφύγει να συμβάλλει στην απορρόφηση των μεταναστών και των προσφύγων, ακόμη και αν εισήλθαν στη χώρα χωρίς άδεια. Εκατομμύρια μετανάστες έχουν πλημμυρίσει πολλές χώρες που ήξεραν πώς να τους αντιμετωπίσουν. Δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι “εισέβαλαν” σε χώρες για να βρουν καταφύγιο κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων. Το 1948 οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες πλημμύρισαν τις γύρω χώρες  και έκτοτε η ροή δεν έχει σταματήσει. Η Ιορδανία κατακλύζεται όχι μόνο από τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες από τότε, αλλά και από Ιρακινούς και Συρίους πρόσφυγες του σήμερα, και η Τουρκία, επίσης, έχει απορροφήσει χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία. Ο πληθυσμός της Γαλλίας γίνεται μαύρος και η Βρετανία γίνεται όλο και πιο μουσουλμανική. Αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος του κόσμου και το Ισραήλ είναι μέρος του.

Η υποκίνηση κατά των μεταναστών,  όχι μόνο αγνοεί την εβραϊκή ιστορία και την παγκόσμια πραγματικότητα, αγνοεί επίσης και την πραγματικότητα του μέλλοντος. Και τι θα συμβεί αν μια μέρα, Θεός φυλάξοι, το Ισραήλ αντιμετωπίσει πράγματι μια υπαρξιακή απειλή και δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί προσπαθήσουν να ξεφύγουν από εδώ; Τι θα πούμε στη συνέχεια στον κόσμο αν κλείνει τις πόρτες του για τους Ισραηλινούς, όπως ακριβώς οι πόρτες είναι κλειστές σήμερα στα πρόσωπα των Αφρικανών μεταναστών, πολλοί από τους οποίους εγκαταλείπουν τους τόπους τους για να σωθούν;  Πόσο καιρό θα συνεχίζεται αυτός ο διεστραμμένος ισχυρισμός, ότι  «η κατάσταση του Ισραήλ είναι διαφορετική”;   Η εισροή των προσφύγων εδώ πρέπει να ρυθμιστεί, οι μετανάστες που έχουν ήδη φθάσει, πρέπει να κατατάσσονται ανάλογα με την περίπτωσή τους και τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.  

Εν τω μεταξύ, οι μετανάστες είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνοι από ό, τι οι άνθρωποι νομίζουν.  Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου, υπάρχουν σήμερα περίπου 60.000 Αφρικανοί αιτούντες άσυλο στο Ισραήλ. Οι περισσότεροι ήρθαν στη χώρα με τα πόδια μέσω των νοτίων συνόρων της. Ενώ ονομάζονται «εισβολείς» από την κυβέρνηση, περίπου 85 τοις εκατό είναι από την Ερυθραία και το Σουδάν, για τους οποίους το Ισραήλ έχει συμφωνήσει μέχρι τώρα να μην τους επιστρέψει  στις χώρες τους όσο δεν αλλάζουν οι εκεί συνθήκες. Υποτίθεται ότι οι πρόσφυγες βρίσκονται κάτω από μια μορφή προστασίας από την απέλαση, αλλά από την άλλη μεριά,  οι επιμέρους αιτήσεις τους δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία.

alt

alt

ΠΗΓΕΣ: http://972mag.com/africans-attacked-in-tel-aviv-protest-mks-infiltrators-are-cancer/46537/, http://desertpeace.wordpress.com/2012/06/04/racist-spring-moves-on-to-jerusalem/, http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2012/06/201263224544365603.html,https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1404967

Πρώτη δημοσίευση ΣΧΣ

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
Μετάβαση στο περιεχόμενο