10 χρόνια

Εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για το κίνημα των πλατειών

Το κάλεσμα των Ισπανών “Αγανακτισμένων” της Πουέρτα ντελ Σολ (15Μ) το 2011 για “πραγματική δημοκρατία τώρα” έφτασε  στη σωστή στιγμή για να προκαλέσει την έκρηξη του ελληνικού λαού, που ήδη υπέφερε από σκληρά μέτρα λιτότητας για πάνω από ένα χρόνο. Την 25η Μαΐου ένα κίνημα γεννήθηκε στην Αθήνα, το οποίο πήρε το όνομά του από την πλατεία Συντάγματος, όπου οι Έλληνες “αγανακτισμένοι” έστησαν τη λαϊκή τους συνέλευση, ακριβώς μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο. Η συνέλευση της πλατείας Συντάγματος γενόμενη ένα παράδειγμα άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχικής λήψης αποφάσεων έθεσε το βασικό ζήτημα στην πολιτική σκηνή: τι είδους διακυβέρνηση θέλουμε;

Το κίνημα του Συντάγματος ήταν μαζικό για πάνω από δύο μήνες, οργανώνοντας λαϊκές συνελεύσεις κάθε κάθε βράδυ στις οποίες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν, οργανώνοντας αναρίθμητες δράσεις στην πλατεία, καλώντας τον κόσμο να διαδηλώσει σχεδόν κάθε Κυριακή και συντονίζοντας αυτές τις δράσεις με το ρυθμό των πλατειών του κόσμου. Η οριζόντια φύση του κινήματος, η αντι-ιεραρχική δομή του και οι ειρηνικές διαμαρτυρίες του το έκαναν έναν ιδιαίτερο αντίπαλο για την ελληνική κυβέρνηση. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του ήταν ο μοναδικός τρόπος που γνώριζαν και εμπιστεύονταν: η ωμή βία.

Με την καταστολή του κινήματος η κυβέρνηση εναντιώθηκε την ίδια στιγμή απέναντι σε μια ολόκληρη κοινωνία που πάλευε ενάντια στην λιτότητα, για αξιοπρεπή διαβίωση, για ένα αξιοπρεπές μέλλον. Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων συμμετείχαν σε αυτό το κίνημα βάσης και/ή διαδήλωσαν στη διάρκεια αυτών των μηνών, όχι μόνο στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Η κρατική βία απονομιμοποιήθηκε και χιλιάδες άνθρωποι έγιναν η μαγιά για όλα όσα θα ακολουθούσαν.

Ο χρόνος που ακολούθησε είναι ένας χρόνος μεγάλων αγώνων και πρωτοφανών αλλαγών στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας, που οδήγησε στην πτώση του δικομματισμού στην Ελλάδα.

Αυτό τον καιρό ο ελληνικός λαός πιστεύει στην δύναμη του. Πιστεύει ότι τα πάντα είναι δυνατά.

Πολλοί αναλυτές και δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο έχουν εκφράσει την άποψη ότι η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο για μια κατάσταση που κατακλύζει με γρήγορους ρυθμούς άλλες χώρες στην Ευρώπη όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία. Θα μπορούσε αυτό να ισχύει και για την Τουρκία σε μερικά χρόνια;

Η κολεκτίβα Mind the Cam είναι μια ομάδα ανθρώπων που προέρχεται από την ομάδα Multimedia (MMT) της πλατείας Συντάγματος. Στη διάρκεια των γεγονότων στην πλατεία η ΜΜΤ κινηματογράφησε διάφορα κομμάτια του κινήματος, δράσεις και δραστηριότητες που δεν προβάλλονται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και προσπάθησε να χτίσει ένα κανάλι ενημέρωσης φτιαγμένο από ακτιβιστές της πλατείας, που θα έδινε φωτό- και βιντεο-ρεπορτάζ, ως κομμάτι της “δημοσιογραφίας των πολιτών”. Μετά την πλατεία Συντάγματος μερικά μέλη της ΜΜΤ συνέχισαν να τροφοδοτούν τον ιστότοπο της ΜΜΤ  με οπτικοακουστικό υλικό από πολλές κινηματικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, ελπίζοντας ότι θα γίνουν ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα αυτού που λέμε πληροφόρηση «από τους πολίτες για τους πολίτες», ή αλλιώς «δημοσιογραφία των πολιτών».

Κέντρο Depo, 9 Ιουνίου 2012, ώρα (3.30)

DEPO / Tütün Deposu Lüleci Hendek Caddesi No.12 Tophane 34425 İstanbul 

http://realdemocracygr.wordpress.com

S Y N T A G M A   

THE SQUARE MOVEMENT IN GREECE 

FROM A PARTICIPANT’S STANDPOINT

June 9th 2012 -15:30 Depo Center, Istanbul 

A discussion about the square movement in Greece and the current political situation, 

#25M one year after the Syntagma square uprise. 

DEPO / Tütün Deposu Lüleci Hendek Caddesi No.12 Tophane 34425 İstanbul 

Speakers:

– Lina Filopoulou, participant of the Syntagma square assembly [gender group]

– Vassilis Chryssos, participant of the Syntagma square assembly [multimedia team]

– Foti Benlisoy, the author of 21. Yüzyılın İlk Devrimci Dalgası

Slide Show: pictures from syntamga square uprise

Video projection:

– One world, one revolution [multimedia team]

– 4 P.I.G.S. and a square [multimedia team]

– 25 May 2012 Syntagma square movement one year after [Mind The Cam collective]

Organized by:

– Mind The Cam collective [realdemocracygr.wordpress.com – www.facebook.com/mindthecam]

– Depo Istanbul [www.depoistanbul.net [email protected]]

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο