Βάρκες με πρόσφυγες βουλιάζουν στο δρόμο τους προς την Αυστραλία, δεκάδες νεκροί.

Τουλάχιστον 130 άνθρωποι διασώθηκαν και ένα πτώμα περισυλλέχτηκε από την θάλασσα, καθώς μια βάρκα με πρόσφυγες βυθίστηκε καθ ‘οδόν προς την Αυστραλία.

Η Αυστραλιανή Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA), δήλωσε πως συνεχίζεται η αναζήτηση από αέρα και θάλασσα για εκείνους που αγνοούνται.

  Ο Πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, δήλωσε την Τετάρτη (27/6), ότι υπήρχαν 133 άτομα πάνω στο πλοίο και ότι δύο πολεμικά πλοία της Αυστραλίας και ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που μπορεί να ρίξει αν χρειαστεί σωσίβιες σχεδίες, συμμετέχουν στην αναζήτηση. 

   Το ξύλινο Ινδονησιακό αλιευτικό σκάφος, που μετέφερε αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ανατράπηκε καθ’ οδόν προς τη νήσο των Χριστουγέννων της Αυστραλίας, όπως ανέφερε η ΑΜSA. Οι αρχές ειδοποιήθηκαν περίπου στις 6:17 π.μ., τοπική ώρα την Τετάρτη (20:17 GMT, την Τρίτη).

  Ένα εμπορικό πλοίο έφτασε κοντά στο σημείο της βύθισης, περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, ενημερώνοντας την Αυστραλιανή Αρχή, ότι το πλοίο είχε βυθιστεί και ότι οι επιζώντες βρίσκονται μέσα στο νερό. Ένα δεύτερο εμπορικό πλοίο εντάχθηκε αργότερα τη διάσωση.

    Το ατύχημα αυτό συμβαίνει σε  λιγότερο από μία εβδομάδα, αφού ένα άλλο πλοίο με περίπου 200 άτομα πάνω,  βυθίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό, στο δρόμο του προς την Αυστραλία. Οι διασώστες κατάφεραν να σώσουν 110 ατόμων, ενώ περισυλλέχθηκαν 17 πτώματα,  αλλά δεν έχουν βρεθεί άλλοι επιζώντες. 

  Βάρκες σε άσχημη κατάσταση και υπερφορτωμένες, γεμάτες απελπισμένους μετανάστες, κάνουν συχνά ταξίδια προς την αυστραλιανή πλευρά. Οι περισσότερες προέρχονται από την Ινδονησία, ενώ κάποια σκάφη ξεκινούν και από την Σρι Λάνκα.

  Όπως δήλωσε ο  Harborow, ένας συντονιστής με τη Διεθνή Αμνηστία στην Αυστραλία, υπάρχει μια αύξηση των αιτούντων άσυλο σε όλο τον κόσμο και το να τους απομακρύνουν ή να τους διώχνουν δεν είναι η λύση.

“Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε και να αντιμετωπίσουμε ,είναι το γιατί οι άνθρωποι μπαίνουν στις βάρκες αυτές και γιατί θέλουν να ζητήσουν άσυλο”, δήλωσε ο Harborow στο Αλ Τζαζίρα. “Και αυτό περιλαμβάνει ένα περιφερειακό πλαίσιο συνεργασίας με χώρες όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής σε αυτές τις χώρες ώστε να αποτρέπονται οι άνθρωποι να θέλουν να μπουν σε αυτές τις βάρκες”.

   Παρόλο που οι μετανάστες κινούνται προς την Αυστραλία σε σχετικά μικρό αριθμό από τα παγκόσμια πρότυπα, δύο τοις εκατό, σύμφωνα με τον Harborow, οι αιτούντες άσυλο είναι ένα ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα στην Αυστραλία, και δέσποζε ως θέμα, στις  εκλογές του 2010 και αυτό οφείλεται στα επίπεδα ρεκόρ που έχουν φτάσει οι αφίξεις των μεταναστών, περίπου στις 6.555.

  Τα Αυστραλιανά πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν την εισροή των μεταναστών. Και οι δύο πλευρές της πολιτικής σκηνής, υποστηρίζουν πως οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να προωθούνται μέσω θαλάσσης, όμως διαφωνούν στο προς τα πού θα τους προωθήσουν. 

  Πέρυσι, η κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία για να στείλει ένα πλοίο με 800 ανθρώπους στη Μαλαισία, σε αντάλλαγμα για τους  4.000 περίπου καταγεγραμμένους πρόσφυγες από την χώρα αυτή, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει έτσι τους ανθρώπους να επιδιώκουν να κάνουν ένα τόσο επικίνδυνο ταξίδι. Η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του Γκίλαρντ, δεν ήταν όμως σε θέση να περάσει την απαιτούμενη νομοθεσία μέσω του κοινοβουλίου χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα η συμφωνία αμαυρώθηκε από το γεγονός ότι η Μαλαισία δεν έχει υπογράψει τις συμβάσεις του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

“Δεν είναι παράνομο να ζητήσει κάποιος άσυλο είτε έρχεται με πλοίο ή με αεροπλάνο στην Αυστραλία και η λύση στο πρόβλημα δεν είναι να ωθούνται οι βάρκες πίσω,” είπε ο Harborow.

  Oι γερουσιαστές της Αυστραλίας απέρριψαν νόμους που θα της επέτρεπαν να απελάσει τους αιτούντες άσυλο σε άλλη χώρα, ώστε με τον τρόπο αυτό να τους αποθαρρύνει από την προσπάθειά τους να κάνουν με βάρκες τόσο μακρινά και επικίνδυνα ταξίδια. 

  Το Κοινοβούλιο απέτυχε να βρει μια συμβιβαστική λύση για το θέμα αυτό, που προκαλεί διχασμό απόψεων, πριν διακόψει τις εργασίες του για έξι εβδομάδες λόγω χειμερινών διακοπών, οι πολιτικοί προειδοποιήθηκαν την Παρασκευή πως θα υπάρξουν περισσότεροι θάνατοι – πνιγμοί ανθρώπων που ζητούν άσυλο.   

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Andrew Wilkie είπε, πως οι πολιτικοί δεν θα έπρεπε να διακόψουν τις εργασίες του κοινοβουλίου και να πάνε διακοπές, όταν ένα τόσο σημαντικό θέμα παραμένει άλυτο. “Θα έπρεπε οι συνεδριάσεις να συνεχίζονταν και σήμερα, και αύριο και την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να είναι παρών μέχρι να βρούμε μια λύση”, είπε στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC. “Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, να πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι κατά τη διάρκεια αυτού του διαλείμματος των έξι εβδομάδων διάλειμμα», είπε.

http://www.aljazeera.com/news/asia-pacific/2012/06/201262722310905865.html

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο