Έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου καταγγέλλει βασανιστήρια εις βάρος Παλαιστίνιων παιδιών στις Ισραηλινές φυλακές.

Βρετανοί δικηγόροι έχουν καταθέσει καταγγελία στον ΟΗΕ κατά του Ισραήλ για τον συνεχή βασανισμό Παλαιστίνιων παιδιών. Η έκθεσή τους καταδεικνύει πως παιδιά κρατούνται σε απομόνωση αλυσοδεμένα υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού.

  Οι συνθήκες κράτησης αποδεικνύουν βασανιστήρια κατά παράβαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από το Γραφείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και αναφέρει πως οι Παλαιστίνιοι νεαροί συνήθως κακοποιούνται από τις ισραηλινές αρχές. Μια αντιπροσωπεία από εννέα Βρετανούς δικηγόρους αποκάλυψε πώς αντιμετωπίζονται οι Παλαιστίνιοι από την ηλικία των 12 μόλις ετών, κατά τη σύλληψη και κράτησή τους στο Ισραήλ. Στις υπηρεσίες του ΟΗΕ, μίλησαν πρώην Ισραηλινοί στρατιώτες, παλαιστινιακές και ισραηλινές ΜΚΟ και τα παιδιά της Παλαιστίνης.

 Η έκθεση – “Παιδιά υπό στρατιωτική επιτήρηση” – διαπίστωσε ότι τα παιδιά συλλαμβάνονται από έναν αριθμό στρατιωτών, συνήθως σε νυχτερινή επιδρομή στα σπίτια τους.  Στη συνέχεια τους δένουν τα μάτια και τους καρπούς τους, μεταφέρονται ριγμένα με το πρόσωπο στο πάτωμα των στρατιωτικών οχημάτων, σε ένα κέντρο ανακρίσεων. 

  “Η πλειοψηφία των παιδιών δέχεται προφορική και σωματική κακοποίηση, χωρίς να ενημερώνονται για το δικαίωμά τους να δουν ένα δικηγόρο ή από το δικαίωμά τους στη σιωπή. Μερικές φορές κρατούνται στην απομόνωση και τα εξαναγκάζουν να υπογράψουν δηλώσεις που δεν μπορούν να διαβάσουν, επειδή είναι γραμμένες στα εβραϊκά,” αναφέρει η έκθεση.

 Αν τα παιδιά κρατούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην απομόνωση θεωρείται ως βασανιστήριο από τον ΟΗΕ και συνιστά παραβίαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ο Greg Davies, δικηγόρος που ασχολείται με τα δικαιώματα του παιδιού, ο οποίος συνέταξε και έγραψε την έκθεση είπε, “το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων υπέρ των ισχυρισμών αυτών είναι τεράστιο και έχουν υποβληθεί καταγγελίες στα Ηνωμένα Έθνη”.

  Από την στιγμή που συλληφθούν τα παιδιά και κρατηθούν στις Ισραηλινές φυλακές, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και  εξαιρετικά περιορισμένη επαφή με την οικογένειά τους. Όπως αναφέρει η έκθεση “κάθε χρόνο δημιουργούνται στα παιδιά της Παλαιστίνης τραύματα σωματικά και ψυχικά και τις περισσότερες φορές τα τραύματα αυτά είναι μη αναστρέψιμα.”

Στον Davies, οι ισραηλινοί στρατιωτικοί δικαστές είπαν, ότι τα παιδιά της Παλαιστίνης διαπράττουν πραγματικά εγκλήματα, ώστε πρέπει να καταλήξουν στη φυλακή για να πάρουν το μάθημά τους, ενώ στις καταγγελίες των Παλαιστινίων και στους ισχυρισμούς του ΟΗΕ και των ισραηλινών και της παλαιστινιακών ΜΚΟ, ότι στις περισσότερες φυλακές οι Ισραηλινοί δεν παρέχουν στα παιδιά οποιοδήποτε είδος εκπαίδευσης, οι στρατιωτικοί δικαστές δήλωσαν : “Τα παιδιά της Παλαιστίνης λαμβάνουν τόσο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης απ’ό,τι έχουν ποτέ γνωρίσει, ώστε το προσβάλλουν και μόνο που έχουν πρόσβαση σε αυτό”.

 “Εμείς δεν εξετάσαμε στοιχεία ως προς την κοινωνική και ψυχιατρική κακοποίηση των παιδιών, αλλά ξέρω ότι υπάρχει μια σειρά αποδεικτικών στοιχείων σε σχέση και με αυτό το είδος της κακοποίησης” εξήγησε Davies. Μια πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Save the Children, διαπίστωσε ότι τα παιδιά των Παλαιστινίων έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό ως αποτέλεσμα της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής.

 Όπως δηλώνει ο Davies “αν εξετάσει κανείς το τραύμα που θα προκληθεί από τη σύλληψη στη μέση της νύχτας ή από το να σε πετάνε  στη φυλακή μετά από ανάκριση, χωρίς κανείς να γνωρίζει ότι είσαι εκεί, τότε θα κατανοήσει πως είναι απίθανο το παιδί να μην υποστεί και σοβαρά ψυχολογικά τραύματα. 

Η έκθεση επισημαίνει επίσης μια διαφορά στο νόμο. Άλλος νόμος ισχύει για τους Ισραηλινούς και άλλος για τους Παλαιστινίους . Σύμφωνα με το ισραηλινό πολιτικό νομικό σύστημα, το παιδί ενός ισραηλινού δεν μπορεί να φυλακιστεί κάτω από την ηλικία των 14 και μπορεί να πάρει τη νομική εκπροσώπηση μέσα σε 48 ώρες. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατιωτικό νόμο, οι Παλαιστίνιοι φυλακίζονται από την ηλικία των 12, και μπορεί να περάσει και διάστημα έως τρεις μήνες χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο.

  Ο Davies πιστεύει ότι αυτό ισοδυναμεί με φυλετική διάκριση, “εμείς διαπιστώσαμε ότι παραβιάζουν το άρθρο 2 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ήταν προφανές, υπάρχει καθαρή διάκριση,” είπε. Επίσης διευκρίνισε ότι, αν και παρευρέθηκαν στο δικαστήριο για λίγες ώρες σε μία ημέρα κατά την διάρκεια της εβδομαδιαίας επίσκεψη τους , είδαν ένα παιδί με αλυσίδες στα πόδια. “Αυτό που μας εξέπληξε ήταν ότι οι ισραηλινές αρχές γνώριζαν ότι θα βρισκόμασταν εκεί εκείνη την ημέρα.”

  Ένας Ισραηλινός στρατιωτικός εισαγγελέας είπε στην ομάδα των δικηγόρων, “Κάθε παιδί Παλαιστινίων είναι ένας πιθανός τρομοκράτης.” Αυτή η στάση, λέει ο Ντέιβις, οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο της αδικίας, που μόνο το Ισραήλ ως δύναμη κατοχής στη Δυτική Όχθη μπορεί να αντιστρέψει.

 Ένας εκπρόσωπος από την ισραηλινή πρεσβεία στο Λονδίνο, δήλωσε στην εφημερίδα του Ηνωμένου Βασιλείου “Independent” ότι το Ισραήλ εκτιμά τις προσπάθειες της αντιπροσωπείας, αλλά κατηγόρησε τους Παλαιστινίους για “εξύψωση της τρομοκρατίας”. Πρόσθεσε ότι αφού η Παλαιστινιακή Αρχή δεν διερευνά και δεν διώκει τα καταγγελλόμενα αδικήματα ο ισραηλινός στρατός δεν έχει άλλη επιλογή από να το πράξει ο ίδιος.

 Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία χρηματοδότησε την έκθεση, είπε σε δήλωση, “μοιραζόμαστε πολλές από τις ανησυχίες που παρουσιάζονται στην έκθεση και θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις για περαιτέρω βελτιώσεις.”

http://europeanphoenix.net/en/component/content/article/52-reports/1809-uk-report-finds-israel-fierce-army-tortures-palestinian-children.html

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο