Περί τρομοκρατίας, κάνναβης και άλλων μυθευμάτων (του φυλακισμένου Τάσου Σπυρόπουλου)

 

 

Περί τρομοκρατίας         

Στις 5/12/2010 και στα πλαίσια των ερευνών για την πάταξη ¨τρομοκρατικών¨ ομάδων, μπάτσοι εισβάλλουν στην οικία μου στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας. Δεν βρίσκουν τίποτα σχετικό, αλλά δεν διστάζουν να αρπάξουν οτιδήποτε τους φανεί χρήσιμο; είτε για να δικαιολογήσουν το προφίλ του τρομοκράτη που προσπαθούν να μου χτίσουν, είτε να εξακριβώσουν το κοινωνικό, προσωπικό και ψυχολογικό μου προφίλ. Μεταξύ άλλων παίρνουν βιβλία, σημειώσεις, ευχετήριες κάρτες, αποδείξεις από μανάβικα και οδοντιάτρους, λεξικά, αποκόμματα εφημερίδων, προσωπικά ενθύμια κτλ. Αν και δεν βρίσκουν αυτά που θέλουν δεν διστάζουν να αφαιρέσουν 174 διαφορετικά αντικείμενα, πολλά εκ των οποίων θα τα έβλεπα τις επόμενες μέρες στα ΜΜΕ με μια τελείως διαφορετική χρήση από την πραγματική τους. Για να δείξω το μέγεθος της παράνοιας που ακολούθησε θα αναφερθώ σε μερικά απ’ αυτά.

Α. Ο χάρτης. Τα προηγούμενα χρόνια δούλευα σαν αφισοκολλητής και διανομέας εντύπων στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής στην Αθήνα. Μια και πολλές από αυτές τις δουλειές τις έκανα με φίλους και συντρόφους από το ¨Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγίας Παρασκευής¨, πάνω στο χάρτη ήταν σημειωμένη η διεύθυνση Σίφνου και Μεταξά που ήταν και η διεύθυνση του εν λόγω στεκιού. Αυτός ήταν και ο τόπος συνάντησής μας και η αφετηρία της διαδρομής μας. Στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο συμμετείχα από το άνοιγμα μέχρι και το κλείσιμό του λίγα χρόνια πριν. Ο χάρτης αυτός λοιπόν, εμφανίστηκε στις εφημερίδες σαν το σχέδιο διαφυγής της ομάδας που επιτέθηκε ένοπλα στο Α.Τ. Αγ. Παρασκευής ! Σημειωτέων, ότι το πατρικό μου σπίτι βρίσκεται « φάτσα κάρτα» από το αστυνομικό τμήμα, μπροστά από το οποίο αναγκαζόμουνα να περνάω καθημερινά για να πάω κάθε φορά στον προορισμό μου. Το Α.Τ. Αγ. Παρασκευής θα το χτύπαγα μόνο αν στο κούτελο μου έγραφε με κεφαλαία γράμματα ΗΛΙΘΙΟΣ, αφού κ ο τελευταίος μπάτσος θα μπορούσε να γνωρίζει το σουλούπι μου, το βάδισμα μου η τη σωματοδομή μου. Επιπλέον τη φιλοξενία του συγκεκριμένου τμήματος την είχα απολαύσει ουκ ολίγες φορές στη ζωή μου, μιας και για μια περίπου 15ετία είχα πολιτική δραστηριότητα στην περιοχή και τα συναπαντήματα μου με τις αρχές δεν ήταν λίγα. Από ένα σημείο και έπειτα οι τοπικοί ασφαλίτες απλά με φώναζαν στο δρόμο με το μικρό μου όνομα…..

Β. Οι τηλεκάρτες. Σπίτι μου βρέθηκαν 68 τηλεκάρτες και κάποιες χρονοκάρτες. Στα ΜΜΕ είδα ότι ερευνήθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια με πολύ ζήλο και περίσσειες προσδοκίες. Μα καλά, για ποιόν με πέρασαν; για τον ΜΕΓΑ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟ; Είναι δυνατόν να είναι δικές μου 70 τηλεκάρτες; Άλλη δουλειά δεν είχα από το να μιλάω με τις ώρες στο τηλέφωνο; Πόσοι μήνες τηλεφωνημάτων είναι 70 τηλεκάρτες; Είναι δυνατόν να είναι όλες δικές μου; Και άντε και είναι όλες δικές μου είναι δυνατόν να κρύβουν ένοπλες επιθέσεις; Δηλαδή, εξαφάνισα όλα τα στοιχεία και άφησα 70 τηλεκάρτες; Λοιπόν, τελεία και παύλα. Οι τηλεκάρτες είναι για τα γεράματά μου και τις θέλω πίσω. Είμαι συλλέκτης και επειδή δουλεύω χρόνια ανασφάλιστος θα τις πουλήσω, σαν τον τύπο με το ανέκδοτο που έπινε κάθε μέρα αμέτρητες μπύρες μαζεύοντας τα μπουκάλια και όταν τα πούλησε πλούτισε από το αντίτιμο που πήρε. Οι τηλεκάρτες δεν έχω ιδέα που άνηκαν πριν περιέλθουν στην κατοχή μου. Μια και υποψιάζομαι ότι πολλές από αυτές ανήκουν σε αλλοδαπούς, χαίρομαι που δεν με έχουν εμπλέξει (ακόμα) με την επίθεση στους δίδυμους πύργους, την απαγωγή ισραηλινών αθλητών στο Μόναχο ή στο τρακάρισμα της λαίδης Νταϊάνα (καλή της ώρα…….πού τη θυμήθηκα;).

Γ. Τα ύποπτα φιλμ, οι σχέσεις μου με τον Τσουτσουβή κλπ. Ειλικρινά βαριέμαι να αναλύσω την κάθε περίπτωση. Δεν ξέρω τι τόσο ενδιαφέρον κρύβουν οι φωτογραφίες των διακοπών μου, ούτε μπορώ να απαντήσω την κάθε μαλακία που διάβασα όλους αυτούς τους μήνες. Όσο για τον Τσουτσουβή, έχω τα χρονάκια μου δεν λέω, αλλά δεν είμαι και δεινόσαυρος ηλικιακά. Όταν τον δολοφόνησαν ήμουν ακόμα ανήλικος, τι να τους εξηγήσω ακριβώς;

Τέλος, και χωρίς κανένα χιούμορ εδώ, να τονίσω ότι στην έκθεση κατάσχεσης καταγράφονται και κάποια αντικείμενα που…είμαι απολύτως σίγουρος ότι δεν υπήρχαν. Όπως, π.χ. ένα χειρόγραφο σημείωμα με τίτλο ¨Αγρίνιο 9/5/2010¨καθώς και κάποια άλλα. Ήλπιζα ότι ο Χουντίνι της ασφάλειας να σταματήσει εδώ και να μην χρειαστεί να αναφερθώ και σε άλλα παράξενα αντικείμενα που απ΄ το πουθενά εμφανίστηκαν σαν….¨κατασχεμένα αντικείμενα της οικίας μου¨.

 

Περί κάνναβης

Στο υπόγειο του σπιτιού μου βρέθηκε μικρή καλλιέργεια κάνναβης, εμφανώς για προσωπική χρήση. Χόρτο έπινα και πίνω πολλές φορές ακόμα και δημόσια. Είμαι ενάντιος στη χρήση οποιουδήποτε ναρκωτικού, πλην όμως δεν θεωρώ το ¨άγιο χασισάκι¨1 ναρκωτικό. Φυσικά η χρήση οποιουδήποτε ψυχοτρόπου, εξαρτησιογόνου ναρκωτικού κλπ δεν μπορεί να είναι αδίκημα. Όσο δε για την εμπορία, ανταλλαγή ή προώθηση των λεγόμενων σκληρών ναρκωτικών, είναι ηθικά απαράδεκτη. Με την πώληση της κάνναβης ( όπως και του αλκοόλ, του τσιγάρου, κλπ.) σε συνθήκες καπιταλισμού δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα, εκτός από το εξής ένα: Εγώ θέλω να είμαι – και είμαι- στη θέση του αγοραστή. Αδυνατώ να πουλήσω οτιδήποτε η φύση παράγει για όλους μας και για το λόγω αυτό δεν πουλώ το μέλι που παράγω σαν ερασιτέχνης μελισσοκόμος αλλά το διαθέτω χωρίς αντίτιμο σε φίλους. Αντίστοιχα δεν πούλησα τα προϊόντα της που παρήγαγα σαν ερασιτέχνης γεωργός. Θα ήθελα να μην πουλώ και να μην αγοράζω τίποτα, γιατί απεχθάνομαι την ανταλλακτική αξία του χρήματος και τις αξίες που η συσσώρευση του πρεσβεύει. Γι΄ αυτό και σε συνθήκες καπιταλισμού προτιμώ τη θέση του αγοραστή από αυτήν του πωλητή. Είναι η ίδια λογική που, αν και εχθρεύομαι και αντιπαλεύω τη σχέση μισθωτής εργασίας, προτιμώ τη θέση του εργάτη από αυτή του αφεντικού. Προφανώς δεν στέκομαι κριτικά σε όσους επιλέγουν να πουλήσουν, απλά είναι κάτι που δεν ταιριάζει στην δική μου ιδιοσυγκρασία και ψυχοσύνθεση.

 

Περί άλλων μυθευμάτων

Η σχέση μου με την αστυνομία είναι κάκιστη χρόνια τώρα. Ο μοναδικός και αποκλειστικός λόγος είναι η ένταξη και δραστηριοποίηση μου στον αναρχικό χώρο εδώ και μια 20ετία. Δεν διανυχτέρευσα ποτέ μέχρι σήμερα σε κάποιο αστυνομικό τμήμα γιατί έκλεψα, βίασα, σκότωσα ή χρημάτισα κάποιον. Αντιθέτως έχω δεχτεί πάμπολλες φορές την ιδιότυπη αυτή φιλοξενία λόγω της δράσης μου στα πλαίσια του συγκεκριμένου χώρου. Τα τελευταία χρόνια όμως, υπάρχουν τουλάχιστον δυο περιπτώσεις που η αστυνομία προσπάθησε να με εμπλέξει σε καταστάσεις που είναι πέραν της λογικής μου. Και λέω τουλάχιστον, γιατί υπάρχει μια ακόμη για την οποία δεν θέλω ακόμα να μιλήσω.

Η πρώτη ήταν την χρονιά των μεγάλων πυρκαγιών με υπουργό τον Βύρωνα Πολύδωρα2 και τις αλήστου μνήμης δηλώσεις του για τον ¨στρατηγό άνεμο¨ και την ¨ασύμμετρη απειλή¨. Έτσι προσπαθούσε να δικαιολογήσει τον ανύπαρκτο αντιπυρικό κρατικό σχεδιασμό και να αποποιηθεί των ευθυνών του σαν πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου δημοσίας τάξης. Όλοι θυμόμαστε την ¨ασύμμετρη απειλή¨, όλοι καταλάβαμε το υπονοούμενο ότι τις φωτιές τις βάζανε αναρχικοί, αλλά το όλο θέμα ήταν τόσο γελοίο που απλά γέννησε σπαρταριστά ανέκδοτα και πολλαπλάσια αστεία. Κανείς ποτέ δεν κατάλαβε με τι υπόβαθρο γίνανε οι δηλώσεις αυτές, όμως ο Πολύδωρας είχε μια πληροφόρηση από τους υφισταμένους του που προφανώς κανείς άλλος δεν γνώριζε…. Η πληροφόρηση αυτή – πρώτη φορά τοποθετούμαι δημόσια γι΄ αυτό – ήταν ότι….ύποπτος για τη μεγάλη φωτιά στον Υμηττό ήταν όντως….ένας αναρχικός! Και πιο συγκεκριμένα…Εγώ! Όταν ήρθε η κλήση σπίτι μου3, για να απολογηθώ, δεν το πίστευα. Καλά θα φορτώσουν τη φωτιά σε μένα; Θα γελάει ο κόσμος. Πέρα του ότι, με τα βουνά και τη φύση γενικότερα έχω τρελό έρωτα; τη συμμετοχή μου στις κινητοποιήσεις ενάντια στη δημιουργία αεροδρομίου-αττικής οδού και την επακόλουθη επιβάρυνση του Υμηττού, την ήξεραν όλοι, τουλάχιστον η τοπική κοινωνία. Εκτός αυτού, στο βουνό είχα μελίσσια και ο λόγος αυτός – μαζί με την αγάπη μου για τον Υμηττό- με έφεραν εκείνες τις μέρες από τους πρώτους πάνω στο βουνό. Για να μην μακρηγορώ, κατέθεσα για 3 ½ περίπου ώρες, απαντώντας επιθετικά στην κάθε περίεργη ερώτηση που μου έκαναν. Αισθανόμουν ιδιαίτερα άνετος γιατί ήξερα ότι ούτε κανένα στοιχείο εις βάρος μου υπήρχε, ούτε ποτέ θα γινόταν πιστευτό αν το κατασκεύαζαν, γιατί η υπόθεση ξεπερνούσε κατά πολύ τον ορισμό του παραλόγου. Τους κατέστησα σαφές, και φαντάζομαι ότι το κατάλαβαν ότι η υπόθεση που προσπαθούσαν να στήσουν ήταν πιο γελοία και από τις δηλώσεις του υπουργού και το θέμα έκλεισε εκεί. Ποτέ δεν μου ασκήθηκε διώξη και εγώ δεν μίλησα ποτέ δημόσια γι αυτό το θέμα. 

 

Επιστροφή στο σήμερα….

Αφού η αντιτρομοκρατική απέτυχε να με συσχετίσει με την υπόθεση των 6 (Πολίτης, Αντωνίου, Σακκάς, Μητρούσιας, Μιχαήλ, Καραγιαννίδης) παρέδωσε την υπόθεση στη δίωξη ναρκωτικών. Μια υπόθεση φαινομενικά απλή (ακόμα και τα δημοσιεύματα έκαναν λόγω για μικροφυτεία άνευ σημασίας); και ενώ η κατηγορία της εμπορίας δεν προέκυπτε από πουθενά (ούτε κάποιος μάρτυρας κατέθεσε κάτι τέτοιο, ούτε προκύπτει από το τραπεζικό μου βιβλιάριο, που η αστυνομία κατάσχεσε), στις 12/9/2011 εκδίδεται ένταλμα σύλληψης μου, με την «επιβαρυντική περίπτωση της κατοχής μεγάλης ποσότητας ναρκωτικής ουσίας και κατ΄επάγγελμα τέλεσης της πράξης». Ο Χουντίνι εμφανίζει μια σακούλα σκουπιδιών βάρους 2.100 γρ. που περιείχε άχρηστα τμήματα από δενδρίλια κάνναβης ( δηλ. ρίζες, κορμούς, φύλλα) ανάμεικτα με χώμα και σκουπίδια και τη βαφτίζει απλά « φυτικά αποσπάσματα κάνναβης» . Για όποιον δεν ξέρει, αξιοποιήσιμο τμήμα από όλο το φυτό είναι μόνο ο ¨παπάς¨. Ούτε ο κορμός, ούτε οι ρίζες του. Όπως από τη μηλιά φαγώσιμο και εμπορεύσιμο είναι μόνο το μήλο. Ούτε τα κλαδιά, ούτε τα φύλλα της.

Την απαράδεκτη αυτή ανάλυση της Χημικής Υπηρεσίας Πατρών την υπογράφουν η αναλυτής χημικός Ευγενία Σακελλαράκη, ο προϊστάμενος τμήματος Δημήτριος Βλάχος και η προϊστάμενη χημικής υπηρεσίας Αθηνά Τσερεμέγκλη-Παγιασλή. Βάση αυτής της ανάλυσης εκδίδεται ένταλμα και συλλαμβάνομαι κινηματογραφικά στις 12 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Οδό. Το ότι δεν πρόκειται για μια απλή σύλληψη εμπόρου φούντας είναι προφανές από την πρώτη στιγμή, αφού συμμετέχουν πάνω από 10 άτομα, ενώ με ανάλογο τρόπο – δεμένο πισθάγκωνα και με συνοδευτικό αυτοκίνητο- με κατεβάζουν στην Πάτρα. Στα δικαστήρια την επόμενη μέρα επικρατεί ανάλογη κινητοποίηση, ενώ κατώτεροι κρατικοί υπάλληλοι μου ομολογούν ότι ασκούνται πιέσεις από την Αθήνα για την προφυλάκισή μου, και μου προμηνύουν ότι είναι ηλημένη απόφαση και δεν πρόκειται να τη γλιτώσω. Πέμπτη 15/9 απολογήθηκα ενώπιον της ανακρίτριας και της εισαγγελέως Πατρών, οι οποίες ομόφωνα αποφάσισαν την προφυλάκιση μου στις δικαστικές φυλακές του Κορυδαλλού.

Η επίμαχη δικιλη σακούλα σφραγίστηκε με την υπ΄αριθμόν 418 μολυβδοσφραγίδα της Χημικής Υπηρεσίας Πατρών και παραδόθηκε στο τμήμα δίωξης ναρκωτικών Πάτρας.

Ζήτησα η σακούλα να έρθει και να ανοιχτεί ενώπιον της εισαγγελέως και της ανακρίτριας προκειμένου να καταδειχτεί η αναλήθεια της κατηγορίας, όμως το αίτημα μου απορρίφθηκε. Στη συνέχεια δημοσιεύω την φωτογραφία που τράβηξε το τμήμα δίωξης ναρκωτικών Πάτρας και περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

 

alt

alt

 

Πρόκειται για την επίμαχη σακούλα. Αν και η φωτογραφία είναι ασπρόμαυρη και με κακή ανάλυση φαίνεται, -ενώ στην έγχρωμη εκδοχή της εμφανίζεται ξεκάθαρα– ότι πρόκειται για άχρηστα τμήματα του φυτού (ρίζες κορμοί, μεγάλα φύλλα και χώμα).

 

Μέσα στα τόσα άλλα ευρήματα που κατασχέθηκαν ήταν και το εν λόγω βιβλίο του Ηλία Πετρόπουλου. Απαγορευμένος συγγραφέας και λαογράφος αποφάσισε και έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του εκτός Ελλάδας λόγω των συνεχόμενων διώξεων που υπέστη εξαιτίας των γραπτών του. Ζήτησε το σώμα του όταν πεθάνει, να καεί και οι στάχτες του να σκορπιστούν στους υπονόμους του Παρισιού, όπως και έγινε. Κοντά 40 χρόνια μεταπολίτευσης και τα βιβλία του φαντάζουν ακόμα ύποπτα….. Για την ιστορία πάντως, κάτι Μαρξ, Λένιν κλπ τα άφησαν ανέγγιχτα. Ή ο γέρο Κάρολος σταμάτησε να προκαλεί ή οι μπάτσοι δεν ήξεραν τον Ηλία….

Ο Βύρωνας κάποτε ήταν συνδιεκδικητής στην κούρσα διαδοχής για την ηγεσία της ΝΔ. Δυστυχώς, ήρθε τρίτος, καταϊδρωμένος και τελευταίος. Κρίμα, γιατί όπως έλεγε και ο Πανούσης μπορούσε από μόνος του να διαλύσει τη ΝΔ : « Τέτοια ζημιά στη δεξιά, ούτε ο Αρης Βελουχιώτης» .

Εδώ, να σημειώσω ότι η αστυνομία που εδώ και χρόνια ξέρει το σπίτι μου και το βρήκε και τότε για να μου επιδώσει την κλήση, σήμερα με θεωρεί ¨αγνώστου διαμονής¨, όπως χαρακτηριστικά γράφει το ένταλμα σύλληψης που βγήκε εις βάρος μου…

 

 

16/9/11

Τάσος Σπυρόπουλος

Α΄ Πτέρυγα

Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού

Αναδημοσίευση από το Athens Indymedia.

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments