Αναδημοσίευση από το blog La Scapigliata

Ας δούμε τι ισχυρίζεται η νεοφιλελεύθερη αφήγηση:

το Δημόσιο αποτελείται κυρίως από κάμποσους διορισμένους χαραμοφάηδες, οι οποίοι δεν παράγουν τίποτα. Οι κρατικές επιχειρήσεις είναι ένα δυσκίνητο και συνήθως ελλειμματικό κομμάτι της οικονομίας. Η κρατική παρέμβαση το μόνο που κάνει είναι να συντηρεί τη διαφθορά, μέσω της συναλλαγής με διάφορους επιχειρηματίες. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι : α) να ιδιωτικοποιήσουμε τις κρατικές επιχειρήσεις, β) να περιορίσουμε στο ελάχιστο κάθε κρατική παρέμβαση.

altΑς δούμε και την περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας. H ATE στα πλαίσια του PSI υπέστη ένα κούρεμα 843,9 εκ. €. Στο α’ εξάμηνο του 2011 παρουσίασε αύξηση της κερδοφορίας

Κατά το α΄εξάμηνο του 2011, ο Όμιλος της ΑΤΕbank αύξησε σημαντικά την προ προβλέψεων κερδοφορία του. Συγκεκριμένα τα κέρδη προ προβλέψεων σχεδόν τριπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε €158,0 εκ. το α΄εξάμηνο του έτους έναντι €51,6 εκ. το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Επίσης, τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν κατά το α΄εξάμηνο του 2011 σε €171,5 εκ. έναντι €156,1 εκ. πέρυσι.

Η συνετή πολιτική προβλέψεων που εφαρμόζει ο Όμιλος σε συνδυασμό με την επίπτωση της συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, διαμόρφωσε τα αποτελέσματα εξαμήνου σε ζημιές ύψους €905,1 εκ. Εξαιρουμένης της επίπτωσης της ανταλλαγής ομολόγων, το αποτέλεσμα του α΄εξαμήνου 2011 διαμορφώνεται σε ζημιές €86,8 εκ., το οποίο κινείται εντός των εκτιμήσεων του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης, βελτιωμένο έναντι των ζημιών ύψους €109,9 εκ. το α΄εξάμηνο 2010.

Τα καθαρά έσοδα τόκων κατά το α΄εξάμηνο του 2011 υποχώρησαν σε ετήσια βάση κατά 4,6%, σε €357,8εκ., αν και το β΄τρίμηνο του 2011 ήταν υψηλότερα κατά 3,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε €181,9 εκ. Αναλυτικότερα, τα έσοδα από τόκους, ως αποτέλεσμα κυρίως της επιτυχημένης ανατιμολόγησης των δανείων, το α΄εξάμηνο του 2011 αυξήθηκαν κατά 5,7% σε ετήσια βάση ενώ το β΄τρίμηνο του 2011 αυξήθηκαν κατά 3,0% σε σχέση με το α΄τρίμηνο. Από την άλλη μεριά, η αύξηση των εξόδων από τόκους κατά 27,2% σε επίπεδο εξαμήνου οφείλεται στην άνοδο του κόστους καταθέσεων (+9,9%), στο αυξημένο κόστος άντλησης ρευστότητας τόσο από την διατραπεζική (+34,0%) και στο ακόμα μεγαλύτερο κόστος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ μέσω των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου (€27,5 εκ. έναντι μόλις €3,4 εκ. το α΄εξάμηνο του 2010). (Πηγή : reporter.gr)

Επίσης έγινε μια γενναία περικοπή των λειτουργικών  εξόδων, κατά 10,4% στο τελευταίο εννιάμηνο του 2011.

Τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η ΑΤΕ, εκτός από το PSI, είναι τα πρόβληματα που έχουν να αντιμετωπίσουν όλες οι ελληνικές τράπεζες, λόγω του αυξημένου κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ, μέσω των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Παρόλα αυτά ήταν σίγουρα πιο ευάλωτη στις επιθέσεις, από το αδερφάκι της το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που παραμένει ισχυρότερο.

Ένας από τους ρόλους της Αγροτικής Τράπεζας ήταν από την ίδρυση της να δίνει ευνοϊκά δάνεια στους αγρότες. Με αυτό τον τρόπο διαθέτει υποθηκευμένο στο χαρτοφυλάκιο της περίπου το 40% της αγροτικής γης, που αντιστοιχεί στο 10% των δανείων που έχει παραχωρήσει. Επίσης είναι ο κύριος μέτοχος της βιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, που είχε δημιουργηθεί από τη συμμετοχή της ΑΤΕ και συνεταιρισμών, με μεγάλη οικονομική σημασία για την Ήπειρο, με αύξηση κερδών 58,16% το 2011.

Σημειώστε και ότι η ΑΤΕ είναι ο μοναδικός μέτοχος της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, επίσης εξαιρετικά κερδοφόρας επιχείρησης.

Και για δεκαετίες συνεργαζόταν, έδινε δάνεια και εγγυητικές επιστολές,  σε δεκάδες μικρές και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τα τονίζω όλα αυτά, σε περίπτωση, που δεν έχετε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα, για ότι μιλάμε για κανονική, κανονικότατη τράπεζα, και όχι το στερεότυπο, του χαραμοφάη δημοσίου υπαλλήλου.

Και ενώ το Μάρτη συνεχίζονταν οι συζητήσεις για ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ και του ΤΤ, στα πλαίσια της αντιμετώπισης του κουρέματος των ομολόγων, αποφασίστηκε τώρα με συνοπτικές διαδικασίες, η ΑΤΕ να χωριστεί σε δύο μέρη (!) ένα υγιές, και ένα ελλειμματικό, το υγιές να παραχωρηθεί σε ιδιώτη , την Τράπεζα Πειραιώς και το ελλειμματικό να παραμείνει στο δημόσιο. Η οποία Τράπεζα Πειραιώς, έχει ήδη σωθεί με ανακεφαλαιοποίηση με δημόσιο χρήμα (!), τιμή η οποία δεν επιφυλάχθηκε στην ήδη δημόσια ΑΤΕ. Όλα αυτά μετά την εισήγηση του κ. Προβόπουλου της Τράπεζας της Ελλάδας (η οποία είναι κρατική σε ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβεί το 35%, πολύ μικρότερο από το 92,48% που έχει το κράτος στην ΑΤΕ).

Αν όλα αυτά δεν είναι περιγραφή κλοπής, με ιδεολογικό μανδύα, τότε τί είναι;  Αν μεθοδεύεις την πώληση μιας έως πολύ πρόσφατα κερδοφόρας επιχείρησης, που ανήκει σε όλους, με χρήμα, που έχει προέλθει επίσης από την τσέπη όλων, τότε πώς το περιγράφεις; Εξυγίανση; Μεταρρύθμιση; Πάταξη του κρατισμού και της διαφθοράς;

ΥΓ . Το λογότυπο με την προτομή της Δήμητρας, ελπίζω να μην χαθεί, μου άρεσε πολύ η ελληνική της μύτη, που έχει χαθεί από τους σημερινούς επιγόνους για κάποιο λόγο.

Διαβάστε και : H Αγροτική και ο Όργουελ, του Θανάση Καρτερού

Η υπόθεση της Αγροτικής και η νέα φάση εδραίωσης του παρασιτισμού, Του Θέμη Τζήμα

La Scapigliata

avatar
10 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
S GLa ScapigliataRobert Alm Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
S G
Guest
S G

να ρωτησω κατι, τι σχεση εχουν ολα αυτα με τον “νεοφιλελευθερισμο”? Τι ειναι βασικ αυτος ο “νεοφιλελευθερισμος”?

ΥΓ εχεις αδικο, εγω εχω την μυτη της Δημητρας 🙂

S G
Guest
S G

Οικονομικο δογμα νεοφιλελευθερισμος δεν υπαρχει, δεν το εχω ακουσει ποτε σε 10-15 χρονια ενασχολησης. Τωρα, αν εννοεις τους νεοκλασικους, ειναι πολυ πολυ μακρια απο την καρικατουρα που περιγραφεις. Αλλα πιο πιθανο ειναι να μιλας για μια πολιτικη θεση, που επισης φανταζομαι ειναι μακρια απο αυτο που περιγραφεις. Και απορω δηλαδη αν ξερεις κανεναν στοχαστη ή πολιτη που να δηλωνει νεοφιλελευθερος, ή να μιλαει για “μαγικες δυναμεις”. “Ενώ σε μια φάση της ιστορίας του εμφορούνταν από κεϋνσιανιστικές αντιλήψεις” ε ιδρυθηκε και απο τον Κεϋνς ουσιαστικα 🙂 “το έτερο δόγμα της κλασικής οικονομίας – που πιστεύει ότι πρέπει να τονώνεις την αγορά… Read more »

S G
Guest
S G

“Αν θες να δεις τους πυλώνες της νεοφιλελεύθερης σκέψης στην Ελλάδα παραπέμπω στον Πάσχο Μανδραβέλη και στον Τάκη Μίχα” τους ξερω τους Μ&Μ, τους συμπαθω κιολας, αλλα επισης ξερω οτι ειναι δημοσιογραφοι, οποτε παλι με μπερδευεις. “Βασικά αφού ισχυρίζεσαι ότι το πρόγραμμα της λιτότητας πετυχαίνει το βάρος τη απόδειξης πέφτει σε εσένα. Πες μου πώς αποφεύγεις το φαύλο κύκλο της ύφεσης με περικοπές.Με παραδείγματα.” κανεις οικονομολογος δεν θα σου πει ποτε οτι η λιτοτητα δεν αφαιρει απο την συνολικη ζητηση, αρα δεν τεινει να μειωσει το ΑΕΠ! Το ερωτημα ειναι τι εναλλακτικη εχεις. Μας χαριζε κανεις λεφτα και δεν το… Read more »

S G
Guest
S G

“Ο Πάσχος είναι συνάδερφος σου βρε…οικονομολόγος… ” εχμ, δημοσιογραφος ειναι με καποιες προτπυχιακες σπουδες στο Οικονομικο νομικης. “Μην παρεξηγείς, την οικονομολογία δεν τη θεωρώ καν επιστήμη” το μονο που μπορω να παρεξηγησω εδω ειναι την σοβαροτητα με την οποια βγαζεις τετοια αποφθευγματα. “Γιατί η ΔΕΗ απέκτησε πρόβλημα. Γιατί έπρεπε να προωθήσει την κρατική πολιτική περί ΑΠΕ. ” εσυ εχεις την εντυπωση δηλαδη οτι η διοικηση της ΔΕΗ ειναι αριστη, οτι δεν εχουν μπει βυσματα απο καθε πορτα και παραθυρο, οτι μερα και νυχτα εργαζονται για να ριξουν το κοστος και τις σπαταλες κτλ ? “Το ίδιο και ο ΟΣΕ. Η… Read more »

Robert Alm
Member

Φιλελευθερισμός είναι μια μορφή θρησκείας, (πιστέυει μάλιστα και σε “αόρατα” χέρια). Ακόμα και εάν δεν το θέλεις, θα το κάνεις, γιατί αν δεν κλέψεις άπο την κοινωνία αρκετά, και δεν καταστρέψεις και ξεπουλήσεις τα πάντα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να νοιώσουν νευρικότητα oi αγορές, ή να χάσουν κιλά οι τραπεζίτες και έτσι να σε θεωρήσει το αφεντικό σου, (γιατί πάντα υπάρχει ένα αφεντικό από πάνω) ως Μη-Αναπτυξιακό και να σε απολύσει. Anyway. Ο λόγος που μπλέχτηκα στην συζήτηση είναι για να κάνω μια διόρθωση. Ο Πάσχος δεν είναι δημοσιογράφος. Το να πληρώνεσαι για να έχεις την άποψη του αφεντικού σου… Read more »

S G
Guest
S G

η συζητηση σπαει αναγκαστικα οταν αναφερονται τοσα διαφορετικα θεματα το κειμενο του Ιου δεν καταλαβαινω τι ειδους επιχειρημα ειναι, το μονο που λεει ειναι οτι το κρατος κακοδιαχειριστηκε τον ΟΣΕ και δεν του απεδωσε εσδοα που του ειχε υποσχεθει. Αυτο απο την μια σιγουρα δεν σημαινει οτι η ιδιωτικοποιηση ειναι κακη ιδεα (ισα ισα, αυτο ακριβως λεω, οτι το κρατος ασκει κακη διαχειριση!!), αλλα ουτε και οτι ο ΟΣΕ δεν ξοδευει πολυ χρημα. Λεει οτι τα τρελα του εξοδα θα επρεπε να τα εχει καλυψει αμεσα το κρατος, δηλαδη εμεις, αντι να συσσωρευεται ως χρεος του οργανισμου, που τελικα θα… Read more »

Robert Alm
Member

Υπάρχουν και άλλες θρησκείες που μιλούν για ισορροπία του Σύμπαντος κτλ κτλ. Την μόνη διαφορά που βρίσκω, για να είμαι ειλικρινής είναι στις μεγάλες αποδοχές των ιερέων της, την τεράστια σχέση της με το κράτος, το οποίο μάλιστα προσπαθει να “καταργήσει”, την αναγωγή της σε επιστήμη. Και τον συγκριτικά με άλλες θρησκείες τεράστιο αριθμό άπιστων νεκρών… δες π.χ. πως έχουν “Αυτοοργανώσει” την Αφρική, και πόσους νεκρούς κοστίζει τον χρόνο αυτή η “Αυτοοργάνωση”.
Με εκτίμηση.
Χρήστος.

S G
Guest
S G

scap δεν ηταν επιχειρημα του 1800, γεγονος ηταν, αντιπαραδειγμα στην θεση σου οτι ιδιωτες δεν φτιαχνουν σιδηροδρομους. Δεν καταλαβαινω τι σημαινει οτι η ελληνικη αστικη ταξη ειναι “μεταπρατικη”. Πρωτα απο ολα για ποια αστικη ταξη μιλας και ποια ελληνικη? Τα κεφαλαια για ΣΔΙΤ ειναι απο τραπεζες και διεθνεις κατασκευαστικους κολοσσους. Κατα δευτερον, γεννιεται κανεις επιχειρηματιας, μεταπρατης ή μη? Η επιχειρηματικοτητα σε καθε χωρα και εποχη αντιδρα απλα στα κινητρα που της δινονται. “Δεν εμπόδισε κανένα κράτος καμία αστική τάξη στην Ελλάδα, να κάνουν έργα.” αστειυεσαι? Εχεις παει ποτε σε πολεοδομια? “Για τα πρόσφατα παραδείγματα των βρετανικών σιδηροδρόμων, και του ρεύματος… Read more »

Robert Alm
Member

Θα ήταν πιο εμφανές αν μιλούσα για Λατινική Αμερική αλλά έχουν βγει πολλά επιχειρήματα για το θέμα της Λατινικής Αμερικής και θα πλατιάζαμε αφάνταστα. Θα το πω λίγο πιο απλά για την αφρική. έρχονται επενδυτές στην αφρική και την αυτοοργανώνουν, χαρτζηλικώνοντας με μίζες τους εκεί αρχηγούς, για ένα καλό ξεπούλημα “ιδιωτικοποίση” του φυσικού πλούτου που όλοι ξερουμε πως υπάρχει και παρά υπάρχει. ρίχνουν λίγο λάδι στην φωτιά ώστε να εξασφαλιστούν φτηνά εργατικά χέρια “με ένα πιάτο φαί”, και προσφέρουν και λίγα όπλα στους εκεί “αρχηγούς” για να εξασφαλίσουν και την κοινωνική ειρήνη από πάσης φύσεως άπιστους μπαχαλάκιδες. Ανάπτυξη. Φάρμακα, φαγητό,… Read more »

S G
Guest
S G

“Κατά τα άλλα αυτή η ανταλλαγή ατάκας αποβαίνει άκαρπη.” αυτο νομιζεις οτι κανουμε? Γραφεις, σου απαντω, απαντας. Ετσι γινεται εδω και καποιες δεκαετιες σε αυτο το μεσο. “Δυστυχώς μπλέκεις το οποίο γραφειοκρατικό τέρας με τις ιδιωτικοποιήσεις” μα αυτο που λεω τοση ωρα ειναι ακριβως οτι οι ιδιωτικοι οργανισμοι εχουν ως κυριο πλεονεκτημα την ανωτερη αποδοτικοτητα, εν μερει λογω αποφυγης της γραφειοκρατιας!! Μπορει να ανηκεις στο δημοσιο και να μην εχεις γραφειοκρατια (και την συνακολουθη διαφθορα)?! Σε ποιον πλανητη? “Αν θέλεις να σου πω πώς δουλεύει η πολεοδομία, πώς γίνονται δημοπρατήσεις δημοσίων έργων, και πώς τα έχω ζήσει από μέσα, πολύ… Read more »

S G
Guest
S G

δεν μιλουσα σε σενα βεβαια περι ορισμου, και δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι εχετε τον ιδιο ορισμο στο μυαλο σας (ουτε η Θατσερ ουτε ο Τζημερος εχουν μεγαλη σχεση με την Αφρικη ας πουμε). Ο ορισμος σου βεβαια εχει πλακα, αναρωτιεμαι τι διαφορα εχει με οτιδηποτε βρισια. “Μαλακας ειναι για μενα οποιος εχει ιδεοληψια υπερ του αυνανισμου. Ο Χ, Υ, Ζ δεν ξερω αν δηλωνουν μαλακες, αλλα ο ορος τους περιγραφει απολυτα”. “Οι πολιτικές που προωθεί το ΔΝΤ σε πολλές χώρες του κόσμου, και που δεν έχουν πετύχει πουθενά.” αυτο ειναι κατι που το εχεις μελετησει ας πουμε, ή το… Read more »