10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Σε τρία χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο ακτιβιστής του Μπαχρέιν Nabeel Rajab για συμμετοχή σε “παράνομες συγκεντρώσεις”.

Ένας σημαντικός ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μπαχρέιν κρίθηκε ένοχος την Πέμπτη 16 Αυγούστου για υποκίνηση και συμμετοχή σε διάφορες παράνομες συγκεντρώσεις και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης

 Η απροσδόκητα σκληρή ποινή για τον Nabeel Rajab θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την υποστηριζόμενη από τη Δύση μοναρχία των σουνιτών ως προς την δέσμευσή τους να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.  Θα ενθαρρύνει επίσης τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται και μάχονται τους τελευταίους 18 μήνες για περισσότερα και πιο ανθρώπινα δικαιώματα στο Βασίλειο του Μπαχρέιν. 

 Ο κ. Rajab, ο οποίος είναι πρόεδρος του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Μπαχρέιν, εκτίει ήδη ποινή τριών μηνών για αντικυβερνητικά σχόλια που έκανε στο Twitter.  Ο ίδιος παρευρισκόταν στο δικαστήριο για να ακούσει την ετυμηγορία.

Ο δικηγόρος του κ. Rajab, Mohammed al-Jishi, είπε ότι ο πελάτης του καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες εναντίον του. Ο κ. Jishi είπε ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Σε μια ξεχωριστή υπόθεση που αφορούσε τα σχόλιά του, που έγιναν στο Twitter, ένας δικαστής καθυστέρησε την έκδοση της ετυμηγορίας επί της έφεσης του κ. Rajab μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Tην περασμένη εβδομάδα, αρκετά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ έγραψαν στο βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ αλ-Χαλίφα εκφράζοντας την ανησυχία τους για την υπόθεση του κ. Rajab, ζητώντας την απελευθέρωση όσων ” κρατούνται για εγκλήματα που σχετίζονται με την ελευθερία της έκφρασης”.

Διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σχεδόν κάθε μέρα στο Μπαχρέιν από τον Φεβρουάριο του 2011, όταν η πλειοψηφία των Σιιτών ξεσηκώθηκε διεκδικώντας περισσότερα πολιτικά δικαιώματα από τους Σουνίτες ηγέτες τους. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (αν και ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν μπορεί να προσδιοριστείς) στις ταραχές και εκατοντάδες έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένων και επιφανών ακτιβιστών καθώς και σιιτών ηγετών της αντιπολίτευσης.  Τελευταίο θύμα των ταραχών υπήρξε ένας 16χρονος νεαρός, ο οποίος, όπως αναφέρουν πηγές, κατά την διάρκεια διαδήλωσης ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τις δυνάμεις ασφαλείας. 

Πηγές :http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-19281045

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/bahraini-activist-nabeel-rajab-jailed-for-three-years-over-illegal-gatherings-8054037.html

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Προηγούμενο άρθροΈνα υπεύθυνο κόμμα.
Επόμενο άρθροτο κόστος της διαφάνειας
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο