10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

4 χρόνια από τότε που έσπασε ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Γάζας

Η αποστολή ήταν το πνευματικό τέκνο του Κινήματος για μια Ελεύθερη Γάζα (Free Gaza Movement),το οποίο  ιδρύθηκε το 2006, και αποφάσισε   ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να σπάσει ο αποκλεισμός ήταν μέσω της θάλασσας.

Ωστόσο, το εγχείρημα ήταν γεμάτο με καθυστερήσεις και   κινδύνους από την αρχή και σύμφωνα με τα λόγια του Paul Larudee από την ομάδα: «Αυτό το έργο πέθανε χιλιάδες θανάτους και και κάθε φορά που ήταν έτοιμο  να πεθάνει, κάτι καινούργιο, κάποιος καινούργιος ερχόταν και έμπαινε μπροστά  για να σώσει το εγχείρημα”

Το τελευταίο τέτοιο πρόσωπο ήταν ο Βαγγέλης Πισσίας, ένας Έλληνας που  το παλαιστινιακό ζήτημα τον είχε αγγίξει κατά τη διάρκεια των νεανικών του χρόνων, στην Αίγυπτο,  και ο οποίος ανέλαβε να βρει τα σκάφη για την ομάδα, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η αποστολή στη Γάζα.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν την επικίνδυνη φύση της αποστολής. Προηγούμενες προσπάθειες είχαν ματαιωθεί, μέχρι και πλοία είχαν ανατιναχθεί.  Ακτιβιστές είχαν βρεθεί νεκροί  σε ύποπτες συνθήκες.

Το “Γάζα Ερχόμαστε” είναι ένα ειδικό ντοκιμαντέρ που εξιστορεί την ιστορία του εγχειρήματος για να σπάσει ο  αποκλεισμός της Γάζας από τη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, διερευνά τα κίνητρα των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων των   Ελλήνων που προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή την επικίνδυνη αλλά επιτυχημένη αποστολή.

Αφηγείται επίσης το πώς οι βάρκες ετοιμάστηκαν κρυφά σε ελληνικά ναυπηγεία, τις  προσπάθειες για να ματαιωθεί η αποστολή και γιατί το εγχείρημα  ήταν φορτωμένο με τόσο μεγάλη ιστορική σημασία που έπρεπε να  πετύχει.

Η παραγωγή χρηματοδοτήθηκε από το Αλ Τζαζίρα κι έχει τη σφραγίδα πολλών Ελλήνων και Αράβων δημιουργών. Ανάμεσά τους οι δικοί μας Νασίμ Αλατράς (παραγωγός) και Νίκος Ζηργάνος (σεναριογράφος). Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Γιώργος Αυγερόπουλος και Γιάννης Καρυπίδης, η διεύθυνση παραγωγής είναι της Αναστασίας Σκουμπρή, η μουσική του Γιάννη Παξεβάνη, η διεύθυνση φωτογραφίας των Γιάννη Αυγερόπουλου και Γιώργου Αλεξόπουλου, η ηχοληψία του Κώστα Καταληματία και το μοντάζ των Γιάννη Μπιλίρη και Άννας Πρόκου. Την αραβική και αγγλική έκδοση του ντοκιμαντέρ επιμελήθηκαν ο Σάαντι Αλ-Αγιούμπι και η Δανάη Λιβαδά αντίστοιχα.

{“video”:”http://www.youtube.com/watch?v=RZvdZSo_mg0&feature=player_embedded#t=4s”,”width”:”560″,”height”:”315″}

{“video”:”http://www.youtube.com/watch?v=J1R7ayng4hw&feature=player_embedded#t=19s”,”width”:”560″,”height”:”315″}

{“video”:”http://www.youtube.com/watch?v=CfXo3MrvKfg&feature=player_embedded#t=91s”,”width”:”560″,”height”:”315″}

{“video”:”http://www.youtube.com/watch?v=8gRscVeNbDo&feature=player_embedded#t=0s”,”width”:”560″,”height”:”315″}

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο