10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Το Νορβηγικό δικαστήριο δηλώνει πως ο Anders Behring Breivik είναι υγιής και τον καταδικάζει σε 21 χρόνια φυλάκισης

24/08/2012

Το Νορβηγικό δικαστήριο δηλώνει πως ο Anders Behring Breivik είναι
ψυχικά υγιής, με σώας τας φρένας, και τον καταδικάζει σε 21 χρόνια φυλάκισης για τη σφαγή 77
ανθρώπων.

Ο Anders Behring Breivik, υπεύθυνος για τη δολοφονία 77 ανθρώπων με ένα
πυροβόλο όπλο και βόμβα, πέρυσι, έχει πει ότι δεν θα ασκήσει έφεση στην
ποινή φυλάκισης του και ζήτησε συγγνώμη από τους “μαχητές εθνικιστές”
που δεν μπόρεσε να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους.

{“video”:”http://www.youtube.com/watch?v=tIXg0efxndE”,”width”:”560″,”height”:”315″}

Την Παρασκευή, το Νορβηγικό δικαστήριο έκρινε ότι ο Breivik είναι ψυχικά υγιής, με σώας τας φρένας και ποινικώς υπεύθυνος για τις δολοφονίες, και τον έστειλε στη φυλακή για τουλάχιστον 21 χρόνια.

Ο Μπρέιβικ έχει παραδεχθεί ότι είχε τοποθετήσει βόμβα έξω από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, πριν πυροβολίσει άλλους 69 στην καλοκαιρινή κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Paul Brennan, στο ρεπορτάζ του από το Όσλο δήλωσε ότι η ποινή του Μπρέιβικ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.

“Θα πρέπει να μπει στη φυλακή και θα πρέπει να φυλάσσεται μέσα στη φυλακή μέχρι να κριθεί ότι δεν είναι επικίνδυνος για το κοινό.”

Πολλοί από τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων ήθελαν να χαρακτηρισθεί ψυχικά υγιής στην ετυμηγορία, λέγοντας ότι το αντίθετο θα περιορίζε την ευθύνη του για τις επιθέσεις.

“Η ετυμηγορία θα πρέπει να θέσει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο ο λαός της Νορβηγίας να αισθάνεται σχετικά δικαιωμένος”, δήλωσε ο Brennan, “ότι δηλαδή, δεν επρόκειτο για την πράξη ενός μεμονωμένου τρελού, αλλά για μια πολιτικά υποκινούμενη πράξη. ”

Ο Μπρέιβικ είπε ότι στόχευε στο κυβερνών κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, επειδή αυτό υποστηρίζει τη μετανάστευση των Μουσουλμάνων.
Δεν δεχόταν να τον αποκαλούν δολοφόνο παιδιών, με το επιχείρημα ότι τα θύματα του, μερικά στην ηλικία των 14 χρόνων, ήταν ακτιβιστές που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου, των οποίων η υποστήριξη της πολυπολιτισμικότητας απειλεί να νοθευτεί το καθαρό Νορβηγικό αίμα.

Ο ίδιος ο Μπρέιβικ είχε υποστηρίξει ότι είναι υγιής επειδή ήθελε να θεωρηθεί η επίθεση ως μια πολιτική δήλωση.

Όμως, για πολλούς Νορβηγούς, ακόμα σοκαρισμένους από την πιο αιματηρή ημέρα μετά το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, οι λεπτομέρειες  είναι ακαδημαϊκές.

“Παίρνει ό, τι του αξίζει», δήλωσε η Alexandra Peltre, 18, που ο Breivik πυροβόλησε στο μηρό στην Utoeya.

“Αυτό είναι το κάρμα που χτυπά πίσω σε αυτόν. Δεν με νοιάζει αν είναι τρελός ή όχι, εφ ‘όσον τιμωρηθεί όπως του αξίζει.”

«Δύσκολη χρονιά»

Η ενοχή ήταν ένα ζήτημα που δεν τέθηκε καθόλου στη δίκη, καθώς ο Μπρέιβικ περιέγραφε με ανατριχιαστική λεπτομέρεια πώς κυνηγούσε τα θύματά του, μερικά στην ηλικία των 14, πώς τα πυροβολούσε στο σώμα, και στη συνέχεια με μία ή περισσότερες σφαίρες στο κεφάλι.

Οι δολοφονίες ταρακούνησαν αυτό το έθνος των πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων, που περηφανευόταν πως ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο από πολλά από τα προβλήματα του κόσμου, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την επικράτηση ακροδεξιών απόψεων καθώς η μετανάστευση παρουσιάζει αύξηση.

Η δίκη και η επιτροπή έρευνας,  για το χειρότερο περιστατικό βίας στη χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν κρατήσει τον Μπρέιβικ στα πρωτοσέλιδα τους τελευταίους 13 μήνες, και οι επιζώντες δηλώνουν ότι η ετυμηγορία επιτέλους θα κλείσει αυτή την υπόθεση.

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά … δεν θέλω να είμαι ο Nicoline της Utoeya για το υπόλοιπο της ζωής μου”, δήλωσε ο Nicoline Bjerge Schie, ένας επιζών του πυροβολισμού.

Ντυμένος με μαύρο κοστούμι και γραβάτα και με το γένι κάτω από το πηγούνι, γνωστό από τις 10 εβδομάδες των ακροάσεων που έληξε τον Ιούνιο, ο Μπρέιβικ χαμογέλασε αυτάρεσκα όταν εισήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου και έδωσε τον γνωστό ακροδεξιό χαιρετισμό όταν του αφαιρέθηκαν οι χειροπέδες.

Και χαμογέλασε και πάλι όταν ο δικαστής ανέγνωσε την ετυμηγορία.

aljazeera

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο