Εστέλ: Από τα στρατόπεδα προσφύγων της Αγκόλα στην αποκλεισμένη Γάζα

Η ομάδα Uusi Tuuli ιδρύθηκε “για την προώθηση της διεθνούς αλληλεγγύης, του δίκαιου εμπορίου, της ειρήνης και της κατανόησης μεταξύ των λαών και των εθνών του κόσμου”.  Εκτός από την προώθηση του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου, οι εθελοντές της ομάδας χρησιμοποιούσαν το Εστέλ   για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές   περιηγήσεις. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στο πλοίο ήταν πάντα σχετικές με τα περιβαλλοντικά θέματα, την ανάπτυξη της συνεργασίας και αυτό που οι ίδιοι αποκαλούσαν «έναν εναλλακτικό  τρόπο  ζωής».

Πώς όμως αυτή η διαφορετική ομάδα εθελοντών κατέληξε στο Εστέλ;  Όλα ξεκίνησαν από ένα αστείο,  όταν μια παρέα φίλων συζητούσαν, πάνω από μερικές μπύρες ένα βράδυ, για τα προβλήματα των δύο κινημάτων φιλανθρωπίας με τα ονόματα Emmaus (για παροχές εργασίας στους άστεγους) και Καταστήματα του Κόσμου ( για προώθηση του δίκαιου εμπορίου).  Στο τέλος άρχισαν να φαντάζονται  το δικό τους πλοίο που θα μπορούσε να πλέει σε ολόκληρο τον κόσμο μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Στο τέλος της βραδιάς αποδείχτηκε πως   ένας από την παρέα δεν είχε αντιληφθεί το αστείο και την επόμενη μέρα άρχισε να ψάχνει για το κατάλληλο πλοίο για το εγχείρημα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η αγορά του ναυαγίου του Estelle,  το 1985.

Περίπου 3000 άνθρωποι έχουν συμβάλει στη συντήρηση του Estelle όλα αυτά τα χρόνια. Αφού το αγόρασε η  Eestaas

alt
Οι εθελοντές της ομάδας Uusi Tuuli, ανακατασκευάζουν το Εστέλ

Oy, πήρε πάνω από δέκα χρόνια για να το μετατρέψουν οι εθελοντές σε αξιόπλοο πλοίο.  Οι άνθρωποι που βοήθησαν δεν ήταν επαγγελματίες, ούτε εργαζόμενοι ναυπηγείων. Ήταν απλοί εθελοντές που είχαν το όραμα της προώθησης της αλληλεγγύης μέσω ενός φορτηγού ιστιοφόρου.  Σχεδόν κάθε υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την ανοικοδόμηση ήταν ανακυκλωμένο. Το πάτωμα, στο χώρο για το φορτίο, διαμορφώθηκε εκ νέου από  με κομμάτια μιας από τις πρώτες πίστες για skateboard του Turku και οι πλάκες χάλυβα τoυ σκάφους τοποθετήθηκαν εθελοντικά από  εργάτες  ναυπηγείου που δούλευαν μέσα στη νύχτα.    Οι εθελοντές που μετέτρεψαν το Estelle στο πλοίο που είναι σήμερα είχαν όνειρα να το χρησιμοποιήσουν για τη μεταφορά φορτίου ανθρωπιστικής βοήθειας   με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο. Ένα ιστιοφόρο ήταν η πιο προφανής επιλογή για ένα φιλικό προς το περιβάλλον σκάφος.

Το  πρώτο test-drive του Εστέλ ως  ιστιοπλοϊκό σκάφος,  ήταν ένα ταξίδι λίγων ωρών στην ήρεμη και παγωμένη θάλασσα του Αρχιπελάγους το 1994. Αυτό ήταν ένα πολυαναμενόμενο  γεγονός για τους ανθρώπους που επισκεύαζαν το πλοίο για τα τελευταία δέκα χρόνια. Γι ‘αυτό το ταξίδι   δεν χρησιμοποιήθηκαν τα πανιά,  παρά το ότι τα κατάρτια και τα ξάρτια ήταν έτοιμα. Τον Μάιο του 1995   ξεκίνησε για το Teijo με τη βοήθεια των πανιών του,   καθώς και ενός κινητήρα,  και στη συνέχεια θα έπλεε όμορφα στον ωκεανό για μεγάλες αποστάσεις, αν και με βραδύτερο ρυθμό, από τα συνηθισμένα ιστιοφόρα.

alt

Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τους αρχικούς ιδιοκτήτες και κατασκευαστές του πλοίου, αλλά γνωρίζουμε ότι κατασκευάστηκε το 1922 στο Emden της Γερμανίας.  Χρησιμοποιήθηκε κυρίως για  ψάρεμα σολομού,  μπακαλιάρου και  ρέγκας στη Βαλτική Θάλασσα και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για μεταφορά χαλικιού στην Φιλανδία.  Το 1957 υποβλήθηκε σε μια επέκταση  οκτώ μέτρων για να αποκτήσει προστιθέμενο χώρο φόρτωσης.   Το 1997 πιστοποιήθηκε ως  φινλανδικό εμπορικό πλοίο και ταυτόχρονα εγκρίθηκε ως ειδικού σκοπού σκάφος ή σκάφος κατάρτισης. Αυτό σημαίνει ότι η Uusi Tuuli μπορούσε  να χρησιμοποιεί  το Εστέλ για τη μεταφορά φορτίου και για εκστρατεία  την ίδια στιγμή, κάτι εξαιρετικά σπάνιο αφού ήταν πολύ δύσκολο – λόγω της γραφειοκρατίας και των αυστηρών απαιτήσεων των θαλάσσιων ελέγχων – για ένα ιστιοφόρο να πιστοποιηθεί ως εμπορικό πλοίο.

Η μεγαλύτερη, σε αριθμό εθελοντών, αποστολή του Εστέλ,    ήταν το εγχείρημα Αγκόλα, που ξεκίνησε το 2001 με σκοπό την προώθηση του δίκαιου εμπορίου. Το πλοίο έπλεε στις Φιλανδικές πόλεις διαδίδοντας  την κατάσταση  φτώχειας που είχε πλήξει την Αγκόλα και  συγκέντρωνε δωρεές από ρούχα, ραπτομηχανές κ.α. για να τα παραδώσει στην αφρικανική χώρα.  Γεμάτο με ένα φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, το Εστέλ, έπλευσε στην Αγκόλα το 2002 για να το παραδώσει στα  στρατόπεδα προσφύγων της Αγκόλα. Ωστόσο, το εγχείρημα ήταν τεράστιο για την πολύ μικρή αυτή οργάνωση, με αποτέλεσμα οι εθελοντές να εξαντληθούν και να σταματήσουν το έργο τους για μερικά χρόνια.

alt

Το πλήρωμα του Εστέλ σε στρατόπεδο προσφύγων στην Ανγκόλα

alt

Το καλοκαίρι του 2007, το Εστέλ  συμμετείχε στο φεστιβάλ Village World, το μεγαλύτερο πολυπολιτισμικό φεστιβάλ της πόλης στη Φινλανδία. Πρώτη στάση του πλοίου ήταν το Ρόστοκ όπου και έλαβε μέρος στο εναλλακτικό συνέδριο στο Ελσίνκι το οποίο γινόταν παράλληλα με την επίσημη συνάντηση των G8 στην περιοχή.

alt
Εκπαιδευτικό σεμινάριο μέσα στο Εστέλ, σε λιμάνι της Φιλανδίας

alt
στο αντι-G8 συνέδριο

alt
εναλλακτικό Καφέ μέσα στο Εστέλ, με καφέ από τους Ζαπατίστας, στο Αμβούργο

Στις 27 Απριλίου 2010, ένα από τα βασικά μέλη του πληρώματος του Εστέλ, ο Jyri Jaakkola,  σκοτώνεται από παραστρατιωτικούς στο Μεξικό.

Η συνέχεια   ήταν μια καλοκαιρινή περιοδεία σε 12 λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας για την προώθηση του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου, μέχρι που το πλοίο πέρασε στα χέρια της Σουηδικής οργάνωσης “Ένα Καράβι για τη Γάζα”

«ΤΟ ΕΣΤΕΛ ΔΕΝ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ UUSI TUULI RY. ΤΩΡΑ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ-ΤΟΥ ΣΟΥΗΔΙΚΟΥ “ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ”».  Αυτό είναι γραμμένο, με μεγάλα γράμματα, στο σάιτ των ακτιβιστών της ομάδας Uusi Tuuli, που τόσα χρόνια ταξίδευε με το πλοίο.

Πράγματι,  το όμορφο ιστιοφόρο –που αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο κατευθύνεται προς την Κορσική, στον δρόμο του για τη Γάζα-αγοράστηκε τον Απρίλιο από το Σουηδικό «‘Ένα Καράβι για τη Γάζα».  Το φορτίο του Εστέλ είναι σχολικό υλικό  από δωρεές παιδιών,  και τσιμέντο απαραίτητο για την ανοικοδόμηση της αποκλεισμένης Γάζας. Το σημαντικότερο φορτίο του όμως είναι το μήνυμα που  μεταφέρει στους ανθρώπους της Γάζας, ότι δεν είναι μόνοι τους, ότι οι λαοί δεν τους έχουν ξεχάσει και ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να δοθεί ένα τέλος στον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ.

Ξεκινώντας από τη Σουηδία, το Εστέλ έχει περάσει από λιμάνια της Νορβηγίας, Γαλλίας. Ισπανίας και θα περάσει και από δυο λιμάνια της Ιταλίας, στο δρόμο του για τη Γάζα και η  διεθνής αλληλεγγύη μεγαλώνει μετά από κάθε λιμάνι που επισκέπτεται. Η υποδοχή στα ισπανικά λιμάνια Ντονόστι, Βέρμεο, Σάντα Πόλα, Αλικάντε και Βαρκελώνη, ήταν μεγαλειώδης.

alt
Το Εστέλ φορτώνεται με τσιμέντο για τη Γάζα, στο Αλικάντε

alt
Το πλήρωμα του Εστέλ

Στα τελευταία λιμάνια, το Εστέλ θα φορτωθεί με υλικά για την κατασκευή της “Κιβωτού της Γάζας”, ενός άλλου πλοίου που  θα προκαλέσει τον αποκλεισμό της Γάζας από  μέσα προς τα έξω. Η Συμμαχία Στόλος της ελευθερίας θα συνεχίζει να ταξιδεύει προς αλλά και από τη Γάζα, συνεχίζοντας σταθερά στην ίδια πορεία: τη συνειδητοποίηση της κατάστασης από τον κόσμο.

Το Ισραήλ συνεχίζει να αψηφά το διεθνές δίκαιο με ατιμωρησία, επειδή οι κυβερνήσεις του κόσμου αδυνατούν να αποδώσουν τις ευθύνες. Το μόνο που μένει λοιπόν είναι να ζητήσει η κοινωνία των πολιτών να αποδοθούν οι ευθύνες και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι γι’ αυτόν τον κατάφωρα παράνομο και απάνθρωπο αποκλεισμό.

alt

Το Εστέλ , κουβαλώντας  90 χρόνια ιστορίας,   που τα περισσότερα και τα σημαντικότερα από αυτά, είναι δεμένα με την αλληλεγγύη των λαών, πλέει περήφανο αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο και μοιάζει τόσο δυνατό που δύσκολα θα τολμήσει κάποιος να το σταματήσει. Και η δύναμή του προέρχεται από την αύρα όλων αυτών των ανθρώπων που συντρόφευσε στα ανθρωπιστικά τους ταξίδια,  αλλά και από το δίκιο του αγώνα των ανθρώπων που επιθυμεί να συναντήσει  στη Γάζα, στο πιο σημαντικό ίσως ταξίδι αλληλεγγύης σε όλη την πορεία του.

Venceremos

 filistina

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο