Νεαροί Θιβετιανοί φυλακίζονται γιατί παρέχουν πληροφορίες για τις συνθήκες καταστολής στο Θιβέτ.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα με αποτροπιασμό έμαθαν ότι σε ακόμα  περισσότερους Θιβετιανούς, συμπεριλαμβανομένου και ενός ανηλίκου, δόθηκαν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για την προσπάθειά τους να κυκλοφορήσουν πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρή κατάσταση της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή του Θιβέτ, όπου τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχουν αυτοπυρποληθεί από τον Φεβρουάριο του 2009 .

  Όπως δήλωσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, “η Κίνα επιταχύνει την απομόνωση του Θιβέτ και αρνούμενη την πρόσβαση των δημοσιογράφων, ενώ και με την προσωρινή ή μόνιμη διακοπή των επικοινωνιών, καθιστά πολύ δύσκολο το γεγονός να κυκλοφορούν πληροφορίες. Οι μόνοι άνθρωποι που παρέχουν πληροφορίες  για την κατάσταση, είναι οι ίδιοι οι πολίτες του Θιβέτ, οι οποίοι αναλαμβάνουν μεγάλους κινδύνους, ώστε να κυκλοφορήσουν στον έξω κόσμο, ενημερώσεις, φωτογραφίες ή βιντέο για τις εκεί συνθήκες.”

“Οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν τους πολίτες από την παροχή της διεθνούς κοινότητας με πληροφορίες, χρησιμοποιώντας  το άρθρο 32 του καθεστωτικού νόμου, ο οποίος δηλώνει,  ότι είναι έγκλημα να αποκαλύπτονται στο εξωτερικό  «κρατικά μυστικά».”

Τον περασμένο μήνα, τα δικαστήρια στη δυτική επαρχία του Σιτσουάν (ακριβώς στα ανατολικά του Θιβέτ) καταδίκασαν τέσσερις άνδρες από το  Θιβέτ – τρεις από αυτούς είναι μοναχοί  – σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 7 μέχρι 11 έτη στη φυλακή για την παροχή πληροφοριών στο εξωτερικό σχετικά με τις περιπτώσεις της αυτοπυρπόλησης  κατοίκων του Θιβέτ  και για την καταστολή της κινεζικής κυβέρνησης στην περιοχή.

Δύο νέοι μοναχοί από το μοναστήρι Kirti στο νομό Ngaba  (στη Σιτσουάν) – ο Lobsang Tsultrim, ετών 19, και ο  Lobsan Jangchub, ετών 17 – καταδικάστηκαν σε 11 και 8 χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα, επειδή δήθεν βοήθησαν έναν τρίτο μοναχό από το μοναστήρι Kirti ήλικιας 18 ετών, να βάλει τέρμα στη ζωή του, αυτοπυρπολούμενος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις 10 Μαρτίου του 2012.
Η είδηση της καταδίκης τους προήλθε από τον  Kanyak Tsering, έναν μοναχό, ο οποίος είναι συντονιστής των μέσων ενημέρωσης της μονής και ο οποίος τώρα είναι εξόριστος στην Ινδία. Καμία πληροφορία δεν έχει δοθεί για την κατάστασή τους μετά τη σύλληψή τους το Μάρτιο, που ακολούθησε την αυτοπυρπόληση του μοναχού.

Ομοίως, το δικαστήριο του Barkham (στην επαρχία Σιτσουάν) καταδίκασε τον Lobsang Tashi, έναν μοναχό του μοναστηριού Kirti ηλικίας 26 ετών, και τον Bu Thupdor, έναν κάτοικο  ηλικίας 25 ετών, σε φυλάκιση επτά και επτάμιση χρόνια αντίστοιχα  για την αποστολή πληροφοριών  σε επαφές τους στο εξωτερικό σχετικά με την κατάσταση στο Θιβέτ.  Κρατούνται στις φυλακές από το Νοέμβριο του 2011.

Πηγές λένε ότι οι οικογένειες των δύο κατηγορουμένων έλαβαν προειδοποίηση δύο ημέρες πριν από τη δίκη, αλλά δεν τους επέτρεψαν να προσλάβουν δικηγόρο. Μετά τη δίκη, οι δύο άνδρες είχαν τη δυνατότητα να δουν τους συγγενείς τους για λίγα λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες  εκτίουν την ποινή τους  στη φυλακή Mianyang, στην επαρχία Σιτσουάν. Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει καμία από αυτές τις πληροφορίες.

Η Κίνα κατατάσσεται στην 174η  θέση  από τις 179 χώρες στον κατάλογο για τα έτη 2011-2012 που συντάχθηκε απο τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα σχετικά με τον  Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου και για το 2012 είναι στη λίστα της οργάνωσης «Εχθροί  του Διαδικτύου».

Πηγή :

http://en.rsf.org/china-four-young-tibetans-jailed-for-04-10-2012,

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο