Αρχαία φιλοσοφία και Χρυσή Αυγή. Μια προβληματική σχέση.

Η άποψη της νεοναζιστικής ΧΑ για τα ΑΜΕΑ δεν διαφέρει και πολύ από την άποψη των ιδεολογικών της προγόνων. Οι ναζί όπως είναι γνωστό επιτέθηκαν με μένος σε άτομα των οποίων οι ιδιαιτερότητες εμπόδιζαν την δημιουργία της αρρωστημένης « Άριας Φυλής».  Σε παλαιότερη ανάρτηση του ιστολόγιου της «Πράσινης Πτέρυγας» , του οικολογικού κομματιού της συμμορίας, σχετικά με τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες αναφέρονται τα εξής: «τα κληρονομικώς βεβαρημένα άτομα όπως οι παρανοϊκοίοι πνευματικώς καθυστερημένοι, οι σχιζοφρενείς, οι επιληπτικοί, οι φορείς μεταλλαχθέντων γονιδίων, οι αθεράπευτοι αλκοολικοί, οι προχωρημένοι τοξικομανείς και άλλοι, θα πρέπει να υποβάλλονται σε στείρωση» Εύκολα διαφαίνεται το μίσος με το οποίο αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά οι αρχαιολάγνοι νεοναζιστές. Για τους γνώστες του αρχαιοελληνικού πολιτισμού ομως σε αυτό το σημείο εντοπίζεται ένα παράδοξο.

Στον διάλογο του Πλάτωνα «Πρωταγόρας» ένα έργο του 4ου πΧ αιώνα όπου ο σοφιστής Πρωταγόρας συνδιαλέγεται με τον μεγάλο φιλόσοφο Σωκράτη αναφορικά με την φύση της αρετής και με το κατά πόσο αυτή μπορεί να διδαχτεί διατυπώνεται από τον σοφιστή η εξής άποψη:

«Γιατί όσα κακά νομίζουν οι άνθρωποι ότι έχουν ο ένας για τον άλλο από τη φύση ή τυχαία, κανείς δεν οργίζεται ούτε συμβουλεύει ούτε διδάσκει ούτε τιμωρεί όσους έχουν αυτά, για να μην είναι τέτοιοι, αλλά τους λυπούνται˙ για παράδειγμα, στους άσχημους ή μικρόσωμους ή ασθενικούς ποιος είναι τόσο ανόητος, ώστε να προσπαθεί να (τους) κάνει κάτι από αυτά; Γιατί ξέρουν βέβαια, νομίζω, ότι αυτά συμβαίνουν στους ανθρώπους από την φύση και την τύχη, δηλαδή οι καλές ιδιότητες και οι αντίθετές τους˙ όσες όμως καλές ιδιότητες νομίζουν ότι συμβαίνουν στους ανθρώπους με φροντίδα και άσκηση και διδασκαλία, εάν κάποιος δεν έχει αυτές, αλλά τις αντίθετές τους κακές, σ’αυτές τις περιπτώσεις, υποθέτω, συμβαίνουν και οι θυμοί και οι τιμωρίες και οι συμβουλές˙ μία από αυτές (τις κακές ιδιότητες) είναι και η αδικία και η ασέβεια και γενικά καθετί το αντίθετο στην πολιτική αρετή.»

Σύμφωνα με τον Πρωταγόρα λοιπόν είναι ανόητο να περιφρονεί κάποιος τα άτομα που έχουν γεννηθεί με σωματικά προβλήματα αφού δεν ευθύνονται τα ίδια για αυτά αλλά η φύση και η τύχη.

Μα πώς είναι δυνατόν οι πρόγονοι των «υπερήφανων Ελλήνων  απόγονων του Σωκράτη και του Περικλέος» να είχαν ήδη από τον 4ο αιώνα πΧ τόσο διαφορετικές (και κατά την γνώμη μου καινοτόμες για την εποχή τους) απόψεις; Αυτό το ερώτημα δεν τίθεται για να απαντηθεί. Τίθεται για να τονιστεί η έντονη αντίφαση που χαρακτηρίζει την σχέση της νεοναζιστικής συμμορίας με τους , πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα της, « φυλετικούς της προγόνους».

Η καπήλευση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού σε συνδυασμό με την διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων είναι δυο μόνο από τα κύρια γνωρίσματα αυτού του θίασου ηλιθιότητας που εκπροσωπεί στο κοινοβούλιο 400000 πολίτες. Η σχέση που έχουν οι υποστηρικτές των ναζί με τα διανοητικά δημιουργήματα των αρχαίων Ελλήνων είναι κάτι λιγότερο από ελάχιστη.

 Όπως σοφά έχει πει κάποιος « Είναι πιο εύκολο να βάλεις μια σημαία στο μπαλκόνι από το να διαβάσεις ιστορία». Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αρχαία φιλοσοφία.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

4 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
4 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Μετάβαση στο περιεχόμενο