Ελεύθερο υπό όρους το ένα μέλος των Pussy Riot

  Μετά από έφεση, δικαστήριο της Μόσχας ανέτρεψε την πρωτόδική απόφαση, και αποφάσισε να αφήσει ελεύθερη υπό όρους την Ekaterina Samutsevich, μέλος των  Pussy Riot η οποία είχε ζητήσει προηγουμένως να εκπροσωπηθεί από νέο δικηγόρο, για να προσδιοριστούν ακριβώς οι συνθήκες σχετικά με τον τρόπο της σύλληψής της.

  Η Samutsevich υπέβαλε αίτημα για νέο δικηγόρο την 1η Οκτωβρίου, όταν το δικαστήριο συνήλθε πρώτη φορά για την εκδίκαση των εφέσεων που είχαν κατατεθεί για λογαριασμό του γκρούπ.  Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η Samutsevich ισχυρίστηκε ότι ζητά νέο δικηγόρο καθώς οι δικηγόροι υπέρασπισης αντιπροσωπεύουν μόνο το γκρουπ, συνολικά ως ομάδα, ενώ υφίστανται ειδικές συνθήκες ως προς την προσωπική της περίπτωση. Η διαδικασία εκδίκασης των εφέσεων καθυστέρησε αφού η Samutsevich ζήτησε νέο συνήγορο.

  Η Irina Khrunova, η νέα δικηγόρος της Samutsvich, υποστήριξε κατά την διάρκεια της εκδίκασης της έφεσης, ότι η Samutsevich είχε συλληφθεί μέσα από τις εγκαταστάσεις της εκκλησίας πριν να συμμετάσχει με τις υπόλοιπες στην “πανκ προσευχή” ( την οποία είχαν τραγουδήσει σε εκκλησία της Μόσχας ζητώντας την βοήθεια της παναγίας για την απομάκρυνση του Πούτιν).

  H Khrunova τόνισε το γεγονός ότι η Samutsevich δεν έλαβε ποτέ μέρος στο τραγούδι διαμαρτυρία, και πως απλώς κάθησε στον άμβωνα της εκκλησίας για 15 μόνο δευτερόλεπτα.  Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, μόνο άντρες ιερείς επιτρέπονται να εισέλθουν στον άμβωνα της εκκλησίας. Η Samutsevich σύμφωνα με πρόσθετες μαρτυρίες, μόλις που είχε χρόνο να βγάλει από την θήκη την κιθάρα της και δεν ήταν σε θέση να εκτελέσει οποιαδήποτε από τις προσβλητικές πράξεις για τις οποίες οι κατηγορούμενες κρίθηκαν ένοχες.

   Κατά την ανάγνωση της δήλώσης της η Samutsevich αναφέρε πως ενώ είχε την πρόθεση να εκτελέσει μια πολιτική διαμαρτυρία κατά την είσοδό της στην εκκλησία στις 21 Φεβρουαρίου, δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλει οποιαδήποτε θρησκευτική πεποίθηση.

   Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους ενάγοντες εξέφρασαν την έκπληξή τους για τις νέες εξελίξεις, χαρακτηρίζοντας την θέση της Samutsevich “υποκριτική” και μια ως μια “προσπάθεια να καθυστερήσει την ετυμηγορία”. Υποστήριξαν, ανεπιτυχώς, ότι εφόσον η Samutsevich επιβεβαιώνει την τότε πρόθεση της να πραγματοποιήσει διαμαρτυρία μέσα στην εκκλησία, οποιαδήποτε άλλη δήλωσή της είναι αντιφατική.

    Η ετυμηγορία για τα δύο άλλά μέλη του γκρουπ την Μaria Alyokhina και την Nadezhda Tolokonnikova παρέμεινε αμετάβλητη: Δύο χρόνια φυλάκισης για την κάθε μία σε φυλακή μεσαίας ασφαλείας.  Η υπεράσπιση επανέλαβε τον ισχυρισμό της ότι τα κορίτσια διώκονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, και κατηγόρησε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι πιέζει τους δικαστές. Υποστήριξαν ότι ο Πούτιν εξέφρασε την έγκριση του για την ετυμηγορία.

     Τον Οκτώβριο, ο Πούτιν δήλωσε ότι τα μέλη του συγκροτήματος “πήραν αυτό που ήθελαν,” και εξέφρασε γενικά την έγκριση του για τη σύλληψη και την ετυμηγορία για λόγους ηθικής τάξης. Αλλά νωρίτερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι το δικαστήριο θα πρέπει να δείξει επιείκεια προς τις γυναίκες.

    Η Alykhina δήλωσε : “Θα ήθελα να επαναλάβω τα κίνητρα που μας καθοδήγησαν. Δεν θέλαμε να προσβάλλουμε το θρησκευτικό αίσθημα κανενός. Δεν είμαστε προκλητικά και προσβηλτικά άθεες, ούτε υπερασπιζόμαστε την καταστροφή εικόνων, σταυρών και γενικά θρησκευτικών συμβόλων. Έχουμε μπει στη φυλακή, για τις πολιτικές μας πεποιθήσεις.” Ο δικαστής αγνόησε την δήλωσή της, και απαίτησε να του εξηγήσει ποια από τα δικαιώματά τους παραβιάστηκαν κατά την διάρκεια της δίκης. Οι δικηγόροι, στη συνέχεια τόνισαν, ότι οι κανόνες της εκκλησίας δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζονται στα δικαστήρια.

  Ο δικαστής επικύρωσε τελικά την πρωτόδικη καταδικαστική αποφαση για την Alykhina και την Tolokonnikova. Οι δικηγόροι των γυναικών εξέφρασαν την σύγχυσή τους για την απόφαση.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο δικαστής διαφοροποιεί τις ενέργειες των μελών των Pussy Riot, είμαστε ευτυχείς που η Samutsevich έχει απελευθερωθεί, αλλά θα ήταν δίκαιο να ισχύσει η ίδια απόφαση και για τα άλλα δύο κορίτσια. Θα συνεχίσουμε την μάχη ενάντια σε αυτή την απόφαση και στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.”

  Ο δικηγόρος υπεράσπισής τους ο Feigin πρόσθεσε ότι θα επιδιώξουν η Alyokhina και η Tolokonnikova να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής με τέτοια ρύθμιση της κράτησής του, “ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με τα παιδιά τους.” Όπως αναφέρθηκε όμως μέσα στην ημέρα, οι δικαστικές αρχές δεν ενέκριναν αυτό το αίτημα και οι δύο γυναίκες θα μεταφερθούν στη φυλακή μέσα σε δέκα ημέρες.

H Samutsevich αφέθηκε ελεύθερη λίγο μετά την δίκη. Αν και εμφανίστηκε απρόθυμη να σχολιάσει, είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν λυπηρό το γεγονός ότι τα άλλα δύο μέλη του συγκροτήματος εξακολουθούν να κρατούνται, και ότι θα συνεχίσουν να αγωνιζόνται για αυτά.

Η δικηγόρος της η Khrunova, δήλωσε “Φυσικά η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου για την μετατροπή του χρόνου φυλάκισης σε απελευθέρωση με επιτήρηση, είναι μια νίκη, αλλά δεν αποτελεί μια τελική νίκη, εφόσον έχει κριθεί ένοχη για μια εγκληματική πράξη.” Η Khrunova έχει πρόθεση αν συμφωνεί και η Samutsevich να μεταφέρει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

  Η Samutsevich θα παραμείνει υπό επιτήρηση για δύο χρόνια, κάθε πιθανή παραβίαση της επιτήρησής της μπορεί να οδηγήσει ξανά σε σύλληψή της. Επίσης υποχρεούται να παρουσιάζεται τακτικά σε κάποιο αστυνομικό τμήμα. 

  Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση της Samutsevich, αλλά εξέφρασε την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη φυλάκιση των άλλων δύο κοριτσιών.

Ο δημοσιογράφος Τony Gosling ισχυρίστηκε ότι η επιλογή του χώρου από τις Pussy Riot για τη διαμαρτυρία τους, υπήρξε για αυτές πιο σημαντική παρά το θέμα της ελευθερίας στην έκφραση.

Οι Pussy Riot έχουν ελευθερία στην έκφραση, απλώς δεν έπρεπε να την εκφράσουν μέσα σε έναν από τους πιο σημαντικούς καθεδρικούς ναούς στον κόσμο” δήλωσε ο Gosling στο RT προσθέτοντας ότι “πολλά από όσα συνέβησαν εδώ, έγιναν για λόγους δημοσιότητας, και τέτοιου είδους πράξεις όταν λαμβάνουν χώρα σε έναν καθεδρικό ναό, απλά δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητες”.

Ο πολιτικός αναλυτής Αleksandr Selivanov, δήλωσε πως η αρχική ομάδα των συνηγόρων του γκρουπ  (Mark Feigin, Νikolai Polozov και Violetta Volkova), αντί να φροντίσει για την όσο καλύτερη εκτέλεσή των καθηκόντων τους, έχει κάνει μια προσπάθεια να κερδίσουν μερικούς πόντους και να γίνουν διάσημοι μέσω της δίκης, που τους βοήθησε να ενισχύσουν την διεθνή φήμη τους”.

Ο πολιτικός αναλυτής Dimitry Babich λέει, επίσης, ότι η πολιτική που ακολούθησαν οι δικηγόροι για την υπόθεση των Pussy Riot λειτούργησε καλά ως προς την δημοσιότητα του θέματος, αλλά οδήγησε σε σκληρότερες ποινές για την  Alyokhina και την Tolokonnikova.

“Μια τέτοια δίκη είναι δώρο για κάθε δικηγόρο. Βλέπουμε τώρα μια αλλαγή των γενεών Η νέα γενιά των δικηγόρων είναι πιο κυνική, πιο αυθάδης, προφανώς δεν ενδιαφέρονται για την τύχη του πελάτη τους, αλλά σίγουρα  ενδιαφέρονται πολύ για την πολιτική, “είπε ο Babich στο RT. “Ήταν προφανές ότι η νέα δικηγόρος της Samutsevitch  ήταν πιο απασχολημένη να υπερασπίζεται τον πελάτη της από το να κάνει πολιτικές δηλώσεις”.

πηγή :http://rt.com/news/russy-riot-verdict-release-099/





Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο