Estelle: Αποστολή Επετεύχθη

Το μήνυμα αλληλεγγύης ενός λαού με “μη βιώσιμο χρέος” σε ένα λαό ενος “μη βιώσιμου τόπου” μεταφέρθηκε με απόλυτη επιτυχία

Το μήνυμα αλληλεγγύης ενός λαού με “μη βιώσιμο χρέος”, σε ένα λαό ενος “μη βιώσιμου τόπου”, όπως χαρακτηρίζει τη Λωρίδα της Γάζας σχετική Έκθεση του ΟΗΕ, μεταφέρθηκε με απόλυτη επιτυχία κατά την επιχείρηση του ιστιοφόρου Estelle, γνωστοποιώντας στο κοινό τις δυνατότητες της διπλωματίας των πολιτών, σε μια χρονική περίοδο παγκόσμιας κρίσης, η οποία αποδεικνύεται πως δεν μπορεί με κανένα τρόπο να βάλει σε μια υποδεέστερη μοίρα, την σχέση των ανθρώπων με βασικές Αξίες, όπως υπογραμμίζουν τα μέλη της αποστολής του Estelle, επιστρέφοντες από την αποστολή, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο κοινό, την Τρίτη, από το χώρο του Πολυτεχνείου.

“Τη στιγμή που λαμβάνει χώρα ένα αποτρόπαιο έγκλημα στη Λωρίδα της Γάζας, στερόντας την επικοινωνία από τους κατοίκους της Γάζας με τον υπόλοιπο κόσμο, κάτω από την επίβλεψη των δυνάμεων του κόσμου, των μεγάλων κρατών, που ισχυρίζονται οτι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ έχουν όλη την καλή διάθεση να υποστηρίξουν τον ανθρωποφύλακα της περιοχής αυτής, του Κράτους του Ισραήλ, στην επιβολή αυτή της θέλησης, ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι υπερασπιζόμενοι τον γενικό αγώνα των ανθρώπων”, τόνισε ο συντονιστής της αποστολής και της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα”, Βαγγέλης Πισσίας, αναλύοντας τους στόχους της αποστολής, σημειώνοντας παράλληλα τη σημασία του “ανοίγματος του ελληνικού λαού, μέσω της κοινωνίας των πολιτών, προς την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, σε αντίθεση με την κυβερνητική επιλογή της μονοσήμαντης σχέσης με ένα Κράτος που ενδιαφέρεται λιγότερο από όλους για την Παγκόσμια Ειρήνη.”

“Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την ένταση προσπαθώντας να σηκώσουμε τον πήχη εκεί που θέλουμε εμείς” πρόσθεσε ο κ. Πισσίας, αναφέροντας πως “πρόκειται για έναν πόλεμο φθοράς”, με ηττημένο αυτόν που δεν έχει το δίκιο με το μέρος τους και νικητή αυτόν που θα κερδίσει τον πόλεμο των θελήσεων και καταλήγοντας πως “Επιμονή, Υπομονή και Σχέδιο Οργάνωσης είναι ο μόνο τρόπος να πας μπροστά”.

“Η πειρατική επέμβαση του Ισραήλ σημείωσε παταγώδη αποτυχία” είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Κοδέλας, προσθέτοντας πως “ο Ισραηλινός στρατός αυτογελοιοποιήθηκε καθώς χρειάστηκε ολόκληρες δυνάμεις για να σταματήσει την πορεία του Estelle, όχι όμως και το ειρηνικό του μήνυμα”.’Αλλωστε σύμφωνα με τον κ. Κοδέλα,”έδειξαν ότι φοβούνται την αλήθεια  αφού προσπάθησαν να κατασχέσουν οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικο”.

Ήμασταν υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε το μήνυμα αλληλεγγύης τους ελληνικού λαού. Ήθελα να αξιοποιήσω τη βουλευτική μου ιδιότητα για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια, να μάθει τι γίνεται εκεί κάτω. Θέλαμε να πάμε κόντρα σε έναν “ωχαδερφισμό”. Οφείλουμε να προσφέρουμε αλληλεγγύη τη στιγμή που ζητάμε αλληλεγγύη”, υπογράμμισε ο κ. Κοδέλας, υπενθυμίζοντας το γνωστό σύνθημα που έχει ακουστεί σε σημεία του εξωτερικού κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων : “Είμαστε όλοι ‘Ελληνες”.

Αναφερόμενος στην έκθεση του ΟΗΕ που χαρακτήρισε τη Λωρίδα της Γάζας ως “μη βιώσιμο τόπο” αλλά και τον ανάλογο χαρακτηρισμό του δημοσιονομικού χρέος της Ελλάδας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τόνισε πως “μη βιώσιμο μπορεί να είναι μόνο ένα πολιτικό σύστημα, που παράγει ανισότητες κι εξαθλίωση”, καταγγέλοντας μάλιστα την κλοπή των προσωπικών του αντικειμένων, όπως κινητό, βιβλία και ημερολόγιο, από τους στρατιώτες του Ισραήλ.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, επισημαίνοντας πως “στην παλαιστινιακή χώρα δοκιμάζεται εδώ και χρόνια η χειρότερη καταστολή, πολλά από τα χημικά που μας ρίχνουν έχουν πρώτα δοκιμαστεί σε Παλαιστίνιους“, κάνοντας λόγο για ένα πλάνο που αρχικά εφαρμόστηκε στο Ισραήλ κι επεκτάθηκε σε χώρες της περιοχής της Μεσογείου. Αναφορικά με τη στάση του Υπουργείου Εξωτερικών στο ζήτημα, ο κ. Διαμαντόπουλος ανέφερε : “Δεν θα δώσω τα εύσημα στο ΥΠ.ΕΞ. το οποίο παίζει σε διπλό ταμπλό“, ευχαριστώντας, ωστόσο, τον Έλληνα Πρέσβη στο Ισραήλ, Κυριάκο Λουκάκη, για τη συμβολή του.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η φράση με την οποία ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, την οποία παραθέτουμε επί λέξει : “Προσωπικά έχω μεγαλώσει γνωρίζοντας τι σημαίνει Παλαιστίνη, λόγω (…) των σχέσεων που είχε αυτός ο χώρος τη δεκαετία του ’80. Τώρα μάλλον θα καταριέται εκείνες τις σχέσεις και δεν θα θέλει να θυμάται. Νομίζω καταλάβατε όλοι τι θέλω να πω.”

Κάνοντας μια ενημέρωση για τις περιπτώσεις των υπολοίπων συμμετεχόντων στην αποστολή και τη διαδικασία επαναπατρισμού τους στις χώρες τους, το μέλος της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα, Λουκάς Σταμέλλος, περιέγραψε στους παρόντες δύο συγκινητικές ιστορίες. Κατα την επιχείρηση κατάληψης του ιστιοφόρου από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, ο Σουηδός εβραϊκής καταγωγής, Ντρορ Φέλερ, του οποίου οι γονείς είναι επιζώντες του Άουσβιτς, απευθυνόμενος προς τους Ισραηλινούς “συνόψισε τις θέσεις του σε μια φράση: Είστε η ντροπή του εβραϊκού λαού.“, φράση την οποία φώναξε τόσο στα εβραϊκά όσο και στα αγγλικά.

Ο κ. Σταμέλλος ενημέρωσε επίσης ότι κατέπεσαν οι κατηγορίες για τους Ισραηλινούς υπηκόοους, το βράδυ της Δευτέρας, οι οποίοι θα τεθούν υπό περιοριστικούς όρους. Μεταξύ των κατηγοριών, σύμφωνα με το Δίκαιο του Ισραήλ, είναι και αυτή της “Απόπειρας εισόδου σε μέρος της γης του Ισραήλ που δεν ανήκει στο Κράτος του Ισραήλ”. Για τους δύο ισραηλινούς της αποστολής ο κ. Σταμέλλος περιέγραψε τον αλτρουισμό που τους χαρακτηρίζει, το οποίο αποτυπώθηκε σε ένα άρθρο που δημοσίευσε ο Έλικ Ελαχάν σε ισραηλινή ιστοσελίδα. “Αυτό που είχε να αναφέρει ο Έλικ μετά την απελευθέρωσή του ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι Ισραηλινοί μεταχειρίστηκαν εμάς, μεταχειρίστηκαν τον Βαγγέλη το Διαμαντόπουλο. Αυτό και μόνο είναι ένα μεγαλείο ψυχής αυτών των ανθρώπων”. σημείωσε ο Λουκάς Σταμέλλος. Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν στο σύνολό τους τα μέλη της αποστολής χτυπήθηκαν με taser.
Το άρθρο του Ελικ Ελαχάν μπορείτε να το διαβάσετε στο λινκ. http://zope.gush-shalom.org/home/en/channels/press_releases/1350930274?ver=Mon%2C+22+Oct+2012+20%3A24%3A35++0530

Κατά την τοποθέτηση του μέλους της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα” και της αποστολής, Μιχάλη Τικτόπουλου, ο οποίος περιέγραψε με λεπτομέρειες τις προετοιμασίες στον ελλαδικό χώρο πριν το ξεκίνημα της αποστολής, παρουσιάστηκε ένα βίντεο-απάντηση στην “άοπλη”, όπως υποστήριξε το IDF, επέμβαση των Ισραηλινών στο Estelle, όπου καταγράφεται το μέγεθος του οπλισμού των στρατιωτών. “Η ιστορία έδειξε ότι μπορείς να πετύχεις ένα στόχο”, υπογράμμισε ο Μιχάλης Τικτόπουλος. 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο