Χρειαζόμαστε 3 φέτες ψωμί με ζάχαρη κ ένα ποτήρι γάλα για κάθε μαθητή.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.  Οι περισσότερες οικογένειες είναι μονογονεϊκές με μεγάλη φτώχεια, που οι γονείς δε μπορούν να χειριστούν τις καταστάσεις. Μέχρι σήμερα καταφέρναμε, με στήριξη από ιδιωτική πρωτοβουλία να εξασφαλίζουμε για τους μαθητές ένα γεύμα (δεκατιανό) που περιλάμβανε 3 φέτες ψωμί με ζάχαρη ή μαρμελάδα ή μερέντα + 1 ποτήρι γάλα. Αυτό είναι και το μόνο γεύμα που είναι σίγουρο ότι τρώνε οι μαθητές αυτοί, γιατί ζουν σε περιβάλλον τέτοιο που ή δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει άλλο φαγητό ή μπορεί να υπάρχει το φαγητό αλλά το περιβάλλον αδυνατεί να τους φροντίσει.  Έχουμε επισκεφθεί οικογένεια που το ψυγείο ήταν γεμάτο, αλλά οι γονείς έπασχαν και αυτοί από νοητική στέρηση και δεν ήταν σε θέση ούτε να φροντίσουν να φάνε τα παιδιά ούτε να ελέγξουν ότι η τροφή ήταν κατάλληλη και όχι ληγμένη», μας είπαν οι κοινωνικοί λειτουργοί.

Δυστυχώς λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών οι ιδιώτες που μέχρι σήμερα στήριζαν αυτά τα παιδιά, δεν είναι πλέον σε θέση να το κάνουν σε μόνιμη βάση και γι΄αυτό ο Διευθυντής του σχολείου και οι Κοινωνικοί Λειτουργοί ζήτησαν την βοήθειά μας. «Είμαστε το χειρότερο σχολείο της Αττικής από βιοτικό επίπεδο», μας είπε ο Διευθυντής. «Οι οικογένειες είναι αξιοπρεπείς. Δεν υπάρχει ίχνος ζητιανιάς. Θέλω να το φωνάξω να το ακούσουν παντού», μας είπε η μία κοινωνική λειτουργός.

Οι ανάγκες που καταγράψαμε:

ΑΜΕΣΕΣ

γάλατα εβαπορέ
γιαούρτια
βούτυρο
μαρμελάδα
μερέντα
ζάχαρη
ψωμί 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ

ένα πλήρες γεύμα για να τρώνε τα παιδιά το μεσημέρι πριν φύγουν
χυμούς
130 ποτήρια + 130 πιάτα που να μην σπάνε «τα οποία θα πλένουν οι μαθητές για να μαθαίνουν», όπως μας είπαν οι άνθρωποι του σχολείου
χαρτοπετσέτες
ένα πλυντήριο ρούχων (κατά προτίμηση επαγγελματικό) για να πλένουν τα ρούχα των παιδιών
αφρόλουτρα, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, πετσέτες
τετράδια, στυλό
 ένα αποκωδικοποιητή τηλεόρασης
δύο υπολογιστές

Οι άνθρωποι που εργάζονται στο σχολείο μας συγκίνησαν πραγματικά. Είναι δίπλα στα παιδιά αυτά με όλη τους την ψυχή. Το απόγευμα οργανώνουν εξωσχολικές δραστηριότητες που γίνονται από εθελοντές και τις παρακολουθούν 30 περίπου παιδιά. Αυτές είναι μαγείρεμα, εικαστικά, αθλοπαιδιές, θεατρικό παιχνίδι, κηροπλαστική και τους μαθαίνουν πως μπορούν να μείνουν 2-3 μέρες στο σπίτι μόνοι τους φροντίζοντας τον εαυτό τους.

Παράλληλα έχουν φτιάξει ένα σύλλογο που ονομάζεται ΜΑΖΙ όπου τα παιδιά που αποφοιτούν από το σχολείο, μπορούν να πηγαίνουν εκεί και να φτιάχνουν χειροτεχνίες και πουλώντας τες σε ένα βαγόνι τρένου, που τους παραχώρησε ο Δήμος του Πειραιά, να έχουν ένα χαρτζιλίκι.

Εμείς νιώθουμε ότι αξίζει να τους στηρίξουμε να εξασφαλίσουν όχι μόνο το δεκατιανό αλλά και ένα γεύμα για τα παιδιά αυτά.

Εάν νομίζετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε επικοινωνήστε με στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πειραιά,  τηλ. 210-4614691 ή με το σπίτι του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, τηλ. 210-3237805, e-mail: [email protected]

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
3 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments