Έλληνες γιατροί ενάντια στην φτώχεια με μια κλινική “Ρομπέν των Δασών”

Η ανεργία και η φτώχεια οδήγησαν τους έλληνες γιατρούς στην καθιέρωση μιας κλινικής “Ρομπέν των Δασών”.

Η οικονομική κρίση έχει αφήσει τουλάχιστον 600.000 ανθρώπους χωρίς ασφάλιση υγείας και ιατρική περίθαλψη.

Οι γιατροί στην Ελλάδα έχουν οργανώσει ένα δίκτυο που ονομάζουν “Ρομπέν των Δασών” για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε όσους δεν έχουν ασφάλιση υγείας, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα των απολύσεων από την οικονομική κρίση της χώρας.

Δεδομένου ότι η οικονομική κρίση έχει επιδεινωθεί, το καθολικό σύστημα υγείας στην Ελλάδα έχει ουσιαστικά καταρρεύσει για τους φτωχούς, είπε ο Ηλίας Σιόρας, πρόεδρος της Ένωσης του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Εκείνοι που έχουν χρήματα μπορούν και να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τα έξοδα της οποίας σήμερα σε μεγάλο βαθμό πρέπει να καταβληθούν σε μετρητά, αλλά αυτό δεν αποτελεί επιλογή για τους φτωχούς.

Έτσι, οι γιατροί οργάνωσαν ένα “δίκτυο” για να βοηθήσουν τους ανασφάλιστους ασθενείς με καρκίνο και άλλους που είναι άρρωστοι, χρησιμοποιώντας φάρμακα που δωρίζονται από τα φαρμακεία, τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά ακόμη και από τις οικογένειες των ασθενών με καρκίνο οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους, όπως αναφέρει ο Liz Αlderman για το ρεπορτάζ των New York Times. Τα μέλη του ιατρικού προσωπικού προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους.

Τρεις μήνες πριν, ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας ίδρυσε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο κοντά στην εγκαταλελειμμένη αεροπορική βάση στην Αθήνα.

“Είμαστε ένα δίκτυο Ρομπέν των Δασών”, δήλωσε ο κ. Βήχας, “Αλλά αυτή η λειτουργία έχει ημερομηνία λήξης», είπε. «Οι άνθρωποι κάποια στιγμή δεν θα είναι πλέον σε θέση να δωρίσουν λόγω της κρίσης. Γι ‘αυτό είμαστε πιέζουμε το κράτος να αναλάβει την ευθύνη και πάλι. “

Όταν η κλινική άνοιξε, σύμφωνα με την παιδίατρο Λιάνα Mαμίλλη, εξυπηρετούσε ως επί το πλείστον μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά “τον τελευταίο χρόνο τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς. Τώρα, η πλειοψηφία των ατόμων που μας επισκέπτονται είναι Έλληνες.”

Πολλοί από τους ασθενείς τους, δίνουν αγώνα με την ασθένεια του καρκίνου, για την οποία, η περίθαλψη, η χημειοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Η Έλενα, μια άνεργη γυναίκα, είπε στους New York Times ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο ένα χρόνο πριν βρει αυτή  την κλινική, αλλά ο καρκίνος της, είχε ήδη εξαπλωθεί σε σημείο που ο γιατρός κ. Συρίγγος, επικεφαλής της ογκολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Σωτηρία, δήλωσε “Είχαμε μείνει άφωνοι … όλοι κλαίγαμε. ”

Ο κ. Συρίγγος, ένας επιβλητικός άντρας με αυστηρή συμπεριφορά, που όμως μαλακώνει, όταν συζητάει για τα δεινά των ασθενών με καρκίνο, μέλος των γιατρών αυτού του “υπόγειου” κινήματος που έχει ξεπηδήσει στην Ελλάδα για να φροντίσει τους ανασφάλιστους δηλώνει :   “Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή το να είσαι άνεργος, ισοδυναμεί με θάνατο.”  Η Έλενα είπε ότι όταν ανακάλυψε την κλινική, έμαθε, πως “υπάρχει κάποιος που νοιάζεται.”

 Σε ένα δωμάτιο, μια μπλε αρχειοθήκη γέμισε με φάρμακα κατά του καρκίνου. Αλλά δεν ήταν αρκετά για να ανταποκριθούν στην αύξηση του αριθμού των ασθενών με καρκίνο που του χτυπούν την πόρτα. Πολλά από τα φάρμακα προωθούνται στον κ. Συρίγγο, ο οποίος δημιούργησε πριν από τρεις μήνες ένα ιατρείο που λειτουργεί εκτός του ωραρίου του νοσοκομείου για τη θεραπεία του καρκίνου σε ανασφάλιστους ασθενείς που ο γιατρός κ. Βήχας και άλλοι γιατροί του στέλνουν μέσω του δικτύου τους. 

    Μέλη του προσωπικού του κ. Συρίγγου, εργάζονται  με συνέπεια εθελοντικά μετά την επίσημη λήξη της βάρδιάς τους. Ο αριθμός των ασθενών έχει αυξηθεί σε 35 από  5. “Μερικές φορές έχω έρθει σπίτι κουρασμένη, εξαντλημένη,” δήλωσε η  Κορίνα Λυμπεροπούλου, μία παθολόγος που εργάζεται εθελοντικά στο χώρο. “Αλλά όσο υπάρχουν υλικά για να δουλέψει κανείς, αυτή η πρακτική θα συνεχιστεί.”

  Επιστροφή στο ιατρικό κέντρο, ο κ. Βηχας είπε ότι ποτέ δεν είχε φανταστεί πως θα ένιωθε τόσο συγκλονισμένος από τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Καθώς μιλούσε, εμφανίστηκε η  Έλενα, ερχόταν για να πάρει τα φάρμακα που θα την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της χημειοθεραπείας που της είχε κάνει πρόσφατα ο κ. Συρίγγος. 

Η Έλενα είπε ότι έμεινε χωρίς ασφάλιση όταν σταμάτησε την δουλειά της ως δασκάλα, για να φροντίσει τους γονείς της που είχαν καρκίνο και έναν άρρωστο θείο της.  Από την στιγμή που πέθαναν οι δικοί της, η οικονομική κρίση είχε χτυπήσει την Ελλάδα, και ήταν αδύνατο για εκείνη, στα 58 της χρόνια να βρει δουλειά. 

  Είπε ότι πανικοβλήθηκε όταν ανακάλυψε πως έχει τον ίδιο τύπο καρκίνου του μαστού που σκότωσε τη μητέρα της: οι θεραπείες θα κόστιζαν όπως της είπαν τουλάχιστον 25.000 ευρώ, και τα αποθέματα χρημάτων της οικογένειάς της είχαν εξαντληθεί. Προσπάθησε να πουλήσει ένα μικρό κομμάτι γης, αλλά κανείς δεν το αγόραζε. 

Ο καρκίνος της εξαπλωνώταν και δεν μπορούσε να βρει θεραπεία, μέχρι πριν λίγους μήνες, όταν ζήτησε βοήθεια από την “υπόγεια” κλινική και τον κ. Βήχα, για την οποία έμαθε από στόμα σε στόμα.  “Στην Ελλάδα σήμερα, πρέπει να κάνεις συμβόλαιο με τον εαυτό σου, ότι δεν θα αρρωστήσεις βαριά” είπε. 

Για τον κ. Βήχα, η πιο ισχυρή θεραπεία μπορεί να μην είναι τα φάρμακα, αλλά η αισιοδοξία, που  η ομάδα του Ρομπέν των Δασών, φέρνει σε εκείνους που έχουν σχεδόν παραιτηθεί. “Αυτό που μόνο έχουμε αποκτήσει από την κρίση είναι να έρθουμε ως άνθρωποι πιο κοντά», είπε.

“Αυτή είναι η αντίσταση”, πρόσθεσε, κοιτάζοντας τους εθελοντές και τους ασθενείς που βρίσκονταν στην κλινική.

   Την Τετάρτη, η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές της, συμφώνησαν σε ένα νέο πακέτο λιτότητας , περικοπών και φορολογικών αυξήσεων, ύψους 13 εκκατομυρίων ευρώ, δηλαδή το σημερινό ποσοστό ανεργίας που βρίσκεται περίπου στο 25 τοις εκατό κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί.

Η οικογένεια της Νικολέτας Καραγιάννη είναι μεταξύ των ανέργων, και το εγγόνι της δεν έχει καμία ασφάλιση υγείας.

“Μας έχουν κόψει το ρεύμα, μας έχουν κόψει το νερό… η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη”, είπε. “Είμαι σε απόγνωση. Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη.”

Οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη έχουν μειωθεί κατα 13 τοις εκατό, τα τελευταία δύο χρόνια, όπως αναφέρουν οι New York Times, Ο κ Σιόρας δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός για το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην Ελλάδα έχει μειωθεί από 287 εκατ. ευρώ το 2011 σε 136.000.000 ευρώ το 2012.

Ο Σιόρος ανέφερε πως άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φτώχειας και της έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης, προσθέτοντας, “Τα χειρότερα αναμένονται να έρθουν”.

Η κ. Καραγιάννη είπε ότι δεν έχει πολλές ελπίδες, ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα σύντομα.

” Στα επόμενα 3 με 4 χρόνια, νομίζω ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα”, είπε. “Καταστρέφουν ανθρώπους όλη την ώρα. Πώς μπορεί να γίνουν καλύτερα;”

πηγές : 

http://www.commondreams.org/headline/2012/10/25-7

http://www.nytimes.com/2012/10/25/world/europe/greek-unemployed-cut-off-from-medical-treatment.html?pagewanted=1

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Μετάβαση στο περιεχόμενο