Σκωτσέζος δικηγόρος: “Είμαι σοκαρισμένος με όσα αντίκρισα στο Γκουαντανάμο”

Σκωτσέζος δικηγόρος δηλώνει πως όσα αντίκρισε στο Γκουαντάναμο τον έχουν αφήσει έναν διαλυμένο άνθρωπο.

Ο δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Dennis Edney πιστεύει, πως το σκωτσέζικο πείσμα του τον έχει κάνει τον αγωνιστή,που είναι σήμερα και του επέτρεψε να αναπτύξει ένα από τα πιο διασημα νομικά προφίλ με τις πιο αφιλεγόμενες δικαστικές υποθέσεις.

Αφού ο Dennis Edney επισκέφθηκε το Γκουαντάναμο για να εκπροσωπήσει έναν από τους πιο νεαρούς κρατουμένους της φυλακής, περιέγραψε πώς “μπήκε δικηγόρος και βγήκε ένας διαλυμένος πατέρας”.

Ο Σκωτσέζος δικηγόρος είπε: “Ποτέ δεν πίστευα ότι θα πάω σε ένα τόσο διεφθαρμένο μέρος και θα δω τόσο άσχημα και απάνθρωπα πράγματα να συμβαίνουν εκεί. Το Γκουαντάναμο με άλλαξε. “

Η εμπειρία αυτή καρφώθηκε στο μυαλό αυτού του γιού του οδηγού φορτηγών από το Νταντί και τον επηρέασε τόσο, ώστε να συνεχίζει να αναλαμβάνει ανθρώπους μέσα από το “σωρό” των κρατουμένων που βρίσκονται σε άθλιες συνθήκες μέσα στο Γκουαντάναμο.

Περήφανος για τη φήμη του, ότι αποτελεί ένα αγκάθι για την κυβέρνηση, ο Dennis είναι ένας από τους πιο σεβαστούς δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Καναδά και οι δικογραφίες που αναλαμβάνει είναι παράλληλα και γνωστές και αμφιλεγόμενες

Αρκετά μεγαλό κατόρθωμα το γεγονός αυτό, αν λάβει κανείς υπόψη του, οτι ο πρώην ποδοσφαιριστής δεν ακολούθησε το επάγγελμα του δικηγόρου πριν αγγίξει τα 40 του χρόνια.

Για περισσότερα από οκτώ χρόνια, εκπροσώπησε τον Omar Khadr, ο οποίος είχε φυλακιστεί στο Γκουαντάναμο, όταν ήταν μόλις 15 ετών. Ο Khadr περιγράφεται από τους υποστηρικτές του, ως ένα παιδί που ήταν στρατιώτης και εκτελούσε εντολές, και από αυτούς που τον κατακρίνουν ως ένας εκπαιδευόμενος ριζοσαπστικός μαχητής, ο πατέρας του οποίου ήταν στο στενό κύκλο του Οσάμα Μπιν Λάντεν
Ο Khadr συνελήφθη το 2002 στο Αφγανιστάν και πέρασε μια δεκαετία στη φυλακή του Γκουαντάναμο στο έδαφος των ΗΠΑ στην Κούβα, η οποία συστάθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ για να κρατήσει ύποπτους τρομοκράτες.

Έλαβε μια οκταετή ποινή το 2010, μετά την καταδίκη του για τη ρίψη μιας χειροβομβίδας που σκότωσε τον λοχία του αμερικανικού στρατού Christopher Speer στο Αφγανιστάν.

Αλλά υπήρξαν αμφιβολίες για το αν έριξε τη χειροβομβίδα και οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ήταν ένα παιδί που εξαναγκαζόταν σε συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες από τον πατέρα του.

Ο Khadr βασανίστηκε στη βάση Μπαγκράμ, όταν ο Dennis τον πρωτοαντίκρισε ήταν σε ένα κελί στο Γκουαντάναμο, χωρίς παράθυρα, μόνος του, αλυσοδεμένος στο πάτωμα.
Προς αμηχανία των αρχών, ο Dennis κατάφερε να δημοσιοποιήσει ένα βίντεο, που έδειχνε τις αμείλικτες και βασανιστικές ανακρισεις που είχε υποστεί ο Khadr .

Υπήρξαν μόνο τρεις δίκες στο Γκουαντάναμο και αυτές ήταν σε στρατοδικεία. Του Khadr ήταν η μόνη στην οποία ο κατηγορούμενος φέρεται ότι σκότωσε έναν Αμερικανό στρατιώτη. Ο ίδιος , ο Khadr ομολόγησε το έγκλημα, όμως ο Dennis αντέδρασε στο γεγονός της ομολογίας , ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί στο σπίτι του στον Καναδά για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του εκεί. Εξήγησε: “Θα είχε ομολογήσει οτιδήποτε μόνο και μόνο για να βγει από αυτό το κολαστήριο».

Omar Khard

    O Dennis προέρχεται από μια φτωχή οικογένεια από το Lochee, Νταντί. Η μητέρα του ήταν καθολική και ο πατέρας του προτεστάντης. Η προκατάληψη εναντίον του γάμου τους κατέστησε δύσκολο για τον πατέρα του να βρει δουλειά να εργαστεί. Ήταν η πρώτη επαφή του με τον ρατσισμό και τον φανατισμό.

«Έζησα όλη την σκληρότητα. Μια διαφορετική θρησκεία κατέστησε τα πράγματα τόσο δύσκολα για τον πατέρα μου », δήλωσε ο Dennis.

Έφυγε από το σπίτι του στα 17, με «περιορισμένες ευκαιρίες εκπαίδευσης» αλλά και μια ανθεκτικότητα που τον βοήθησε να σταθεί στα πόδιά του. Η νομική μπήκε κάπως αργά στη ζωή του, την ακολούθησε αφού είχε ταξιδέψει ανά τον κόσμο παίζοντας επαγγελματικό ποδόσφαιρο στο Σαν Φρανσίσκο, πριν από τη σύσταση μιας δικής του εταιρείας για την κατασκευή οδικών μεταφορών στον Καναδά.

Όταν η καναδική οικονομία αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα στη δεκαετία του ’80, οι εταιρεία του αγωνίστηκε για να επιβιώση, έτσι άπληστος αναγνώστης με ένα κοφτερό μυαλό, αποφάσισε να σπουδάσει νομικά. Ήταν 35 ετών, όταν πήγε στο Πανεπιστήμιο του Northumbria στο Newcastle.

Όπως αναφέρει: “Η επαφή μου με τους νόμους υπήρξε εύκολη, ίσως επειδή ήμουν πάντα καλός στο να σπάω τους κανόνες, έτσι ήμουν σε θέση να σκέφτομαι τρόπους γύρω από το σπάσιμο των κανόνων. Νομίζω ότι επέφερα επίσης μια πρακτική, προσέγγιση κοινής λογικής, λόγω της εμπειρίας μου. “

Αγαπούσε τις ευκαιρίες, το χώρο και τους ανθρώπους του Καναδά, έτσι μετακόμισε εκεί ώστε να ασκήσει την δικηγορία. Η επί 25 χρόνια σύζυγός του ασχολείται με τον τομέα της ιατρικής και έχουν δύο γιους τον Cameron, 22 ετών, και τον Duncan, 17 ετών.

Σύντομα αναμείχθηκε σε περιβόητες και αμφιλεγόμενες νομικές υποθέσεις.
Λιγότερο από το ένα τοις εκατό των δικηγόρων του Καναδά έχει φτάσει ποτέ στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά, αλλά ο Dennis έχει πάει επτά φορές. Έχει επίσης εμφανιστεί μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Εκπροσώπησε τον Liam Towson, μέλος του IRA ο οποίος καταδικάστηκε το 1977 για τη δολοφονία του αρχηγού του Βρετανικού Στρατού Robert Nairac και εξέτισε 13 χρόνια φυλάκισης προτού αφεθεί ελεύθερος το 1990. Κατέφυγε έπειτα στον Καναδά και ο Dennis κατάφερε να μην εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Dennis υπερασπίστηκε επίσης τον Fahim Αhmad, ο oποίος υπήρξε ο αρχηγός των Τορόντο 18, μέλη της αλ-Κάιντα, οι οποίοι κατηγορούνταν, ότι σχεδίαζαν να πυροδοτήσουν βόμβες φορτηγών και να εισβάλουν στο καναδικό Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Περιέγραψε τον πελάτη του, τον Ahmad πελάτη του ως φαντασιόπληκτο, που είχε παγιδευτεί από την καναδική υπηρεσία πληροφοριών ασφάλειας. Η ποινή του ήταν επτά χρόνια φυλάκισης, ενώ οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε ισόβια.

Ο Dennis έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία ανθρώπινων δικαιωμάτων και βοηθά τώρα την Επιτροπή μνήμης της Αργεντινής, οι οποίοι προσπαθούν να φέρουν την πρώην στρατιωτική χούντα στο δικαστήριο. Αλλά το Γκουαντάναμο, παραμένει γι’αυτόν ένα κομβικό σημείο.

Όπως δηλώνει ο ίδιος: «Είναι ένα μέρος όπου το habeas corpus (το νόμιμο δικαίωμα δηλαδή ενός συλληφθέντος να παρουσιαστεί σε δικαστήριο ή ενώπιον δικαστή) έχει εγκαταλειφθεί, μυστικά δικαστήρια δημιουργήθηκαν για να ακουστούν μυστικά στοιχεία, η ενοχή προκύπτει από συνειρμούς, τα βασανιστήρια κάθε είδους δικαιολογούνται . “

Κατά τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Μπους το 2004, ενεπλάκη σε μια δικαστική διαμάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, καλώντας για το δικαίωμα των κρατουμένων του Γκουαντάναμο να έχουν μια δίκαιη δίκη ενώπιον δικαστή.
Ήταν μια νίκη ορόσημο, αλλά στη συνέχεια η κυβέρνηση Μπους ακύρωσε την απόφαση του δικαστηρίου..

Ο Μπαράκ Ομπάμα, λέει ο Dennis , έχει απλώς «κωδικοποιημένο» το νόμο για τις καταχρήσεις, που ο Μπους επέτρεψε να συμβούν κατά την διάρκεια της θητείας του.

Ο Dennis δήλωσε: “Το κράτος δικαίου δεν ισχύει στις ΗΠΑ, όταν πρόκειται για τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο.”

κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο.

“Ο κόσμος ισχυρίζεται πως τα χειρότερα ανθρώπινα όντα βρίσκονται κλεισμένα στο Γκουαντάναμο. Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε ας περάσουν από δίκη, και αν είναι πραγματικά τόσο κακοί, ας τους κλειδώσετε μακριά για πάντα. “

Ο Dennis έχει εργαστεί συχνά δωρεάν, τον έχουν αποκαλέσει τρομοκράτη και η οικογένειά του έχει συχνά απειληθεί. Γιατί λοιπόν τα κάνει όλα αυτά;

Είπε: “Θέλω να αναμετρηθώ με τις κυβερνήσεις, και με το σκωτσέζικο πείσμα μου, είναι δύσκολο να με νικήσουν”.

“Μερικές φορές υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν έχεις άλλη επιλογή, παρά να αγωνιστείς γι’αυτά, γιατί αυτό είναι το σημαντικό και το απολύτως σωστό να κάνεις”.

Dennis Edney

πηγή:  http://www.dailyrecord.co.uk/news/real-life/scots-lawyer-says-the-sights-he-witnessed-1401543

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο