Δεκάδες πρόσφυγες Ροχίνγκιας αγνοούνται μετά την βύθιση σκάφους.

   Τουλάχιστον 130 άτομα αγνοούνται μετά την βύθιση πλοιαρίου, που μετέφερε πρόσφυγες μουσουλμάνους Ροχίνγκιας, από τη Μιανμάρ προς την Μαλαισία. Το σκάφος βυθίστηκε κοντά στα σύνορα της Μιανμάρ με το Μπαγκλαντές, όπως αναφέρει η αστυνομία του Μπαγκλαντές και μια ομάδα υπεράσπισης των Ροχίνγκιας.

Ο Mohammad Farhad, αστυνομικός επιθεωρητής της περιοχής Teknaf που βρίσκεται στο νοτιανατολικό άκρο του Μπαγκλαντές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ένας επιζών το ναυάγιο της Τετάρτης, ανέφερε πως το πλοίο είχε 135 επιβάτες.

Το πλοίο κατευθυνόταν προς την Μαλαισία παράνομα, είπε ο Farhad, προσθέτοντας πως ο 24χρονος επιζών του ναυαγίου, βρίσκεται υπό κράτηση.  “Δεν γνωρίζει τι συνέβη με τους υπόλοιπους, ήταν σκοτεινά, και ήταν απελπισμένος προσπαθώντας να σώσει την ζωή του”.

Ο Farhad, δήλωσε πως. έχει αναφερθεί ότι 6 επιζώντες έχουν περισυλλεγεί από ένα αλιευτικό σκάφος μετά την αποχώρηση του πλοιαρίου με τους πρόσφυγες από το χωριό Sabrang στο Μπαγκλαντές, το Σάββατο.

“Έχουμε μιλήσει με τις οικογένειες των αγνοούμενων επιβατών” είπε.

Εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι Ροχίνγκιας, έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες δεκαετίες, τη Μιανμάρ, για να αποφύγουν τις διώξεις και συνήθως κατευθύνονται προς το γειτονικό Μπαγκλαντές. Πρόσφατες αναταραχές στην περιοχή πυροδότησαν άλλο ένα κύμα προσφύγων.

Υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το αν όλοι οι επιβαίνοντες στην βάρκα ήταν Ροχίνγκιας, καθώς και την χρονική στιγμή που συνέβη το ναυάγιο, το οποίο σύμφωνα με την αστυνομία του Μπαγκλαντές συνέβη νωρίς την Κυριακή.

Η Chris Lewa, διευθυντής του Προγράμματος Αrakan, μιας ομάδας υπεράσπισης των Ροχίνγκιας με βάση το Μπανγκόκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο : ” Πληροφορηθήκαμε πως ένα σκάφος συνωστισμένο με 133 άτομα, έφευγε για την Μαλαισία. Έξι επιζώντες έχουν περισυλλεγεί από αλιευτικά σκάφη, ενώ οι υπόλοιποι αγνοούνται”.

Η Lewa όμως είπε, πως η οργάνωσή της ανέφερε ότι το ναυάγιο συνέβη τη νύχτα της Δευτέρας, ξημερώνοντας για Τρίτη.

Τουλάχιστον 89 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκά χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτιά τους, μετά από ένα νέο κύμα αναταραχων στη Μιανμάρ, όπου τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στους Βουδιστές και τους Ροχίνγκιας τον περασμένο Ιούνιο, είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς.

Από την στιγμή που ξέσπασαν οι νέες αναταραχές, το Μπαγκλαντές διώχνει συνέχεια βάρκες γεμάτες πρόσφυγες Ροχίνγκιας που προσπαθούν να βρουν διέξοδο σωτηρίας.  Το Μπαγκλαντές έχει κατηγορηθεί γι’αυτή του την πολιτική από τον ΟΗΕ, όμως δηλώνει ότι έχει ήδη επιβαρυνθεί με 300.000 πρόσφυγες Ροχίνγκιας.

Πολλοί Ροχίνγκιας προσπαθούν πλέον να κατευθυνθούν προς την Μαλαισία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

πηγή :http://www.aljazeera.com/news/asia-pacific/2012/10/2012103112403516779.html

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο