Το νερό στα χέρια ιδιωτών

ΝερόΨηφίστηκε χτες, Τετάρτη, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Πιό συγκεκριμένα,

Άρθρο 2ο: Κύρωση της κατάργησης του ελάχιστου ποσοστού του δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

Υπέρ ψήφισαν 148 βουλευτές, κατά 139 και 6 δήλωσαν «παρών».

Το νερό αποτελεί ήδη εμπόρευμα, στην αντίληψη του κράτους και όχι κοινωνικό αγαθό, καθώς οι πάλαι ποτέ ΔΕΚΩ ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έχουν μετατραπεί σε Α.Ε. και έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 1999 και το 2000 αντίστοιχα, επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη.

Το κράτος διατηρεί μέχρι σήμερα τον έλεγχο του 61% της ΕΥΔΑΠ και του 74% της ΕΥΑΘ. Η Τρόικα επιβάλλει μέσω των «διαπραγματεύσεων» την πώληση σε ιδιώτες επιπλέον 27% και 40% από τις δυο επιχειρήσεις αντίστοιχα.

Η ΕΥΑΘ παρουσίασε αύξηση της κερδοφορίας εν μέσω κρίσης για το 2011 66% και καθαρά μετά φόρους κέρδη 20.600.000€.

Το ΔΝΤ και η Διεθνής Τράπεζα εφήρμοσαν κατά τις δεκαετίες ’80 και ’90 στις χώρες που έπεσαν στα χέρια τους το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης του νερού. Η πρακτική αυτή οδήγησε ακόμη και σε απαγόρευση πρόσβασης των πολιτών στο νερό των ποταμών, των πηγών και συλλογής βρόχινου νερού.

Στο σύνολο των χωρών σήμανε υπερβολικές αυξήσεις στα τιμολόγια χρήσης αλλά και σύνδεσης στο δίκτυο διανομής.

Η επικρατούσα πρακτική σήμερα είναι η επιστροφή του ελέγχου της ύδρευσης σε ό,τι θεωρείται προς το παρόν «δημόσιο», δηλαδή δημοτικές και κρατικές αρχές.

Στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται η Κίνηση 136, η οποία έχει ως στόχο την κοινωνική διαχείριση της ΕΥΑΘ μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς.

Παρακολουθήστε το ντοκυμανταίρ από τον Εξάντα του Γιώργου Αυγερόπουλου
«Πωλείται Ζωή»
για τα δικαιώματα νερού:

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=LmrGRayvtlE","width":"560","height":"315"}

Λουκάς Σταμέλλος
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://libretooth.gr/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460 Mastodon

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο