Σύριοι αντάρτες οπλίζουν Παλαιστίνιους εναντίον του Άσαντ

Μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κατά τη διάρκεια μαχών με φιλο-κυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη Χαράμ, 30 Οκτώβρη 2012. REUTERS/ Abdalghne Karoof

2/11/2012

by filistina

Βηρυτός- Σύροι αντάρτες είπαν την Τετάρτη ότι είχαν ξεκινήσει να οπλίζουν συμπαθούντες Παλαιστίνιους για να πολεμήσουν  την φιλο-Άσαντ παράταξη του PFLP-GC, μια κίνηση που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει αυξανόμενη ενδοπαλαιστινιακή βία.

Δύο διοικητές των ανταρτών δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι περιμένουν από τους Παλαιστίνιους συμμάχους τους να πολεμήσουν εναντίον του “Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Γενική Διοίκηση” (PFLP-GC),  το οποίο κυριαρχεί στον θύλακα Γιαρμούκ – ένα παλιό στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων που έχει μετατραπεί σε πολυκατοικίες που διευθύνονται από τους ίδιους τους Παλαιστίνιους.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) κατηγορεί τον ηγέτη του PFLP-GC, Άχμεντ Τζιμπρίλ, ότι “παρενοχλεί” τις δυνάμεις των ανταρτών και υποστηρίζει τον Άσαντ.  

“Εξοπλίζουμε Παλαιστίνιους που επιθυμούν να πολεμήσουν. Έχουμε σχηματίσει την Liwa al-Asifah (Ταξιαρχία της Θύελλας), η οποία αποτελείται μόνο από Παλαιστίνιους πολεμιστές, είπε ένας διοικητής των ανταρτών της Ταξιαρχίας των Γερακιών του Γκολάν (Suqour al-Golan).

“Το καθήκον τους (των Παλαιστινιών) είναι να είναι υπεύθυνοι ττης περιοχής του Γιαρμούκ. Εμείς θα τους υποστηρίζουμε”, είπε στο Ρόιτερς.

Το Γιαρμούκ βρίσκεται στην καρδιά των πολλών νότιων συνοικιών της Δαμασκού που έχουν δει σκληρές μάχες ανάμεσα στον ελεύθερο Στρατό των ανταρτών (FSA) και των δυνάμεων του Μπασάρ-αλ-Άσαντ.

“Αυτή τη στιγμή, (οι μαχητές του PFLP-GC) είναι στόχοι για όλο τον Ελεύθερο Συριακό στρατό. Όλοι τους χωρίς εξαιρέσεις”, είπε ένας άλλος διοικητής των ανταρτών, που ζήτησε να μείνει ανώνυμος.

Ο μακροπρόθεσμος όμως στόχος των Ταξιαρχιών της Θύελλας είναι να καταλάβουν τον Παλαιστινιακό συνοικισμό και να σιγουρευτούν ότι υποστηρίζει τους αντάρτες.

Η Συρία φιλοξενεί μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιους πρόσφυγες, κυρίως απογόνους όσων έγιναν δεκτοί μετά τη δημιουργία του ισραήλ το 1948, και είναι υπέρμαχη του Παλαιστινιακού αγώνα υποστηρίζοντας πολλές ομάδες ανταρτών.

Η εξέγερση της Συρίας όμως έχει διαχωρίσει τους Παλαιστίνιους, με πολλούς να συμπαθούν τους Σουνίτες συντρόφους τους.

Το Ισλαμιστικό κίνημα  της Χαμάς έχει κλείσει τα γραφεία του στη Δαμασκό, στις αρχές του χρόνου.

Ο κομματισμός είναι κάτι που κυριαρχεί  στους Παλαιστίνιους εδώ και δεκαετίες, με τις διαφορές τους να επιδεινώνονται στον εμφύλιο του 1975-1990 στον γειτονικό Λίβανο. Ενδοπαλαιστινιακές διαμάχες στη Συρία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρόμοιες εντάσεις στο Λίβανο.

Βομβιστική επίθεση στο Γιαρμούκ

Κάτοικοι του Γιαρμούκ, στο οποίο κατοικούν 150.000 Παλαιστίνιοι, είπαν ότι είδαν ένοπλους στο δρόμο και ότι κάποιοι άνθρωποι είχαν απαχθεί πρόσφατα, από τους οποίπους οι 8 είχαν σκοτωθεί. Δεν ήταν ξεκάθαρο ποιός ήταν υπεύθυνος.

Η αντιπολίτευση της Συρίας δήλωσε ότι μια βόμβα εξεράγη την Τετάρτη κάτω από το αυτοκίνητο ενός συνταγματάρχη του Συριακού στρατού, αν και αυτός δεν ήταν στο όχημα. Ένας Σύριος αντάρτης διοικητής ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας πώς ήταν “δώρο στους ανθρώπους του Jibril που θα ακολουθήσουν κι άλλα”.

Η Συρία φιλοξενεί πολλές Παλαιστινιακές παρατάξεις που πολεμούσαν το ισραήλ αλλά και η μια την άλλη, στα 1970 και 1980. Κάποιες, όπως η Φατάχ, η ομάδα του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, πολέμησε τις Συριακές δυνάμεις στο Λίβανο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και οι μαχητές του φέρουν ακόμα μια μνησικακία ενάντια του Άσαντ και του πεθαμένου πατέρα του.

Η δημιουργία ΄μιας Παλαιστινιακής ομάδας ανταρτών θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία για την αρχή ιστορικών μαχών ενατίον της δυναστίας Άσαντ.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Συρία αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός ενώ ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο Λίβανο είπε: “Δεν θέλουμε καμιά Παλαιστινιακή ανάμιξη στα επεισόδια της Συρίας, αυτρό που γίνεται εκεί είναι εσωτερικό ζήτημα.

Ακτιβιστές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 32.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην 19μηνη εξέγερση εναντίον του Άσαντ.

 

ΠΗΓΕΣ: Reuters, antiwar

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο