10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

“Νομίζετε ότι γίνεται επανάσταση εδώ?” (Γιατί οι “αντάρτες” σκότωσαν τον Σύριο-Παλαιστίνιο Μοχάμεντ Ράφεα)

5/11/2012

by filistina

“Το όνομά μου είναι Μοχάμεντ Ράφεα, είμαι ένας Σύριος ηθοποιός, ζω στη Συρία και κατάγομαι από την Παλαιστίνη(…)Νομίζετε ότι γίνεται επανάσταση εδώ?  Ελάτε να δείτε τους πραγματικούς τρομοκράτες.  Έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας.  Έχουμε τρομοκράτες μέσα στην χώρα μας(…)”alt

O Ράφεα Μοχάμεντ ήταν ένας Σύριος-Παλαιστίνιος που ζούσε στη Συρία. Απήχθηκε, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από τον “Ελεύθερο Συριακό Στρατό”.

BEIRUT – (AP) – Ο γνωστός Σύριος ηθοποιός Παλαιστινιακής καταγωγής Rafeh Μohammed, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν υποστηρικτής του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ Ασάντ, απήχθη και στη συνέχεια δολοφονήθηκε από ένοπλους αντικυβερνητικούς, όπως δήλωσε   η οικογένειά του  την Κυριακή. Ο Ahmad Rafeh, ο πατέρας του Mohammed, αλλά και μια πολύ γνωστή ηθοποιός, είπαν ότι η οικογένεια παρέλαβε το σώμα του Μωάμεθ την Κυριακή. “Ο γιος μου σκοτώθηκε εν ψυχρώ”, δήλωσε ο Rafeh τηλεφωνικά από τη Δαμασκό, προσθέτοντας ότι το σώμα του γιου του έφερε τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, το λαιμό και τον ώμο. Το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε ότι ο Rafeh απήχθη το βράδυ της Παρασκευής στην  γειτονιά της Δαμασκού Barzeh, η οποία έχει πληγεί από συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων.  Η δολοφονία του Rafeh που έγινε μερικές ημέρες μετά ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο που δείχνει ένοπλους να πυροβολούν και να σκοτώνουν στρατιώτες – μερικοί από τους οποίους ήταν τραυματισμένοι- εγείρει ανησυχίες σχετικά με την βιαιότητα των ανταρτών σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κίνημα  αντιπολίτευσης με την οποία  να μπορουν να λειτουργήσουν.

Ο θάνατος του Rafeh έγινε μετά από μια εκστρατεία που ξεκίνησε σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα όπου καλούσαν να τιμωρηθούν οι υποστηρικτές του Άσαντ.  Μια σελίδα στο Facebook με τίτλο “Η μαύρη λίστα των καλλιτεχνών της Συρίας” είχε μια φωτογραφία του Rafeh να στέκεται δίπλα σε έναν τοίχο στο οποίο ήταν γραμμένο με σπρέι, “Μόνο ο Άσαντ”.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Γενική Διοίκηση, μια παλαιστινιακή παράταξη που υποστηρίζει σθεναρά Άσαντ, καταδίκασε τη δολοφονία λέγοντας ότι διεξήχθη από τις “συμμορίες των εγκληματιών στη Συρία.” Ο Hussam Αrafat, μέλος του πολιτικού γραφείου της ομάδας, είπε σε μια δήλωση ότι η δολοφονία του Rafeh “είναι ένα μαύρο σημάδι ντροπής” των δολοφόνων. Ο Rafeh είχε παίξει ρόλους σε πολλές τηλεοπτικές σειρές της Συρίας, αλλά έγινε διάσημος σε όλο τον αραβικό κόσμο πριν από πέντε χρόνια για το ρόλο του στο Bab al-Ηara  πρόγραμμα που απεικονίζεται η ζωή στη Δαμασκό το 1930 σύμφωνα με τη γαλλική αποικιοκρατία. Rafeh έπαιξε το ρόλο του Ιμπραήμ, ο γιος ενός πλούσιου εμπόρου υφασμάτων, που παλεύει ενάντια στις γαλλικές δυνάμεις για την υπεράσπιση της Συρίας. Ο Rafeh δεν ήταν παντρεμένος.   Η οικογένεια είπε ότι η κηδεία έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=i0nROjNpmU4&feature=player_embedded","width":"560","height":"315"}

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
Μετάβαση στο περιεχόμενο