Μαζική απεργία πείνας Κούρδων κρατουμένων στις Τουρκικές φυλακές.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τουλάχιστον 682 κρατούμενοι συμμετέχουν στην απεργία πείνας σε 67 τουλάχιστον φυλάκες της χώρας, αλλά επέμεινε ότι κανείς τους δεν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η δήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας είναι ακριβώς με τις εκθέσεις που παρουσιάζονται από μέλη των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Aytug Atici, γιατρός και βουλευτής του ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε στο CNN, ότι οι κρατούμενοι τους οποίους συνάντησε σε μια επίσκεψή του μέσα στις φυλακές, είχαν αρχίσει να χάνουν βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου τους και παρουσίαζαν καθαρά σημάδια λιμού.

“Κανένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απεργία πείνας εδώ και 50 ημέρες, από την στιγμή που μιλήσαμε μαζί τους ( την Τετάρτη 31/10), δεν ήταν σε θέση καν να σταθεί όρθιος, είχαν αρχίσει να αιμοραγούν από την μύτη και πρωκτικά. Βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση”, όπως ανέφερε ο Αtici σε τηλεφωνική συνέντευξη με το CNN.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε πως οι γιατροί της κυβέρνησης ελέγχουν την υγεία των απεργών καθημερινά και ότι τους έχουν σταδιακά τραφεί με αλάτι, λεμόνι, μέλι, ζάχαρι και βιταμίνες. Η μέγιστη απώλεια βάρους των απεργών σε μια φυλάκη, δήλωσε το υπουργείο, είναι 8 κιλά, αν και όπως είπε, ήταν αδύνατο να προσδιοριστεί η απώλεια βάρους για κάποιους κρατουμένους καθώς αρνήθηκαν να ζυγιστούν.

Η απεργία πείνας ξεκίνησε πριν ένα μήνα περίπου και έχει εξαπλωθεί σε όλες τις φυλακές της Τουρκίας.

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από τους απεργούς είναι Κούρδοι. Τα αιτήματα τους σύμφωνα με αξιωματούχους από το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας – το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο Κουρδικό κόμμα της Τουρκίας – είναι δύο : άδεια χρήσης της Κουρδικής γλώσσας στην εκπαίδευση και στα δικαστήρια καθώς και να τεθεί ενα τέλος στην απομόνωση του Οτσαλάν και να αφεθεί ελεύθερος.Ο Οτσαλάν είναι ο φυλακισμένος ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος των Κουρδών (PKK).

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει δείξει ελάχιστη συμπάθεια για τους απεργούς πείνας.

“Δεν υπάρχει καμία απεργία πείνας ή οτιδήποτε άλλο. Είναι μια παράσταση.” δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους σε μια επίσκεψή του στο Βερολίνο την Τετάρτη. Σύνεχισε λέγοντας πως το PKK είχε διατάξει τους κρατουμένους να λιμοκτονήσουν. “Το πολιτικό κόμμα ή τα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας που τους είπαν να πεινάσουν, τρώνε παρέα σουβλακια αρνιού” είπε.

O Αtici ο βουλευτής της αντιπολίτευσης που περιόδευσε αυτή την εβδομάδα στις φυλακές δήλωσε ” τα λόγια του πρωθυπουργού Ερντογάν φαίνεται πως έχουν ενισχύσει την αποφασιστηκότητα των κρατουμένων. Εξοργίστηκαν, ένιωσαν ότι τους χλευάζει. Είτε μας άρεσουν είτε όχι τα αιτήματά τους, έχουν θεσει τον εαυτό τους στην πρώτη γραμμή.”

Η απεργία πεινάς στις Τουρκικές φυλακές είναι ένα φαινόμενο που πάει πίσω δεκαετίες, στη σύγχρονη Τουρκική ιστορία. Ήταν ένα μέτρο διαμαρτυρίας που χρησιμοποιήθηκε κυρίως από αριστερούς και κομμουνιστές στην δεκαετία του ’90, που άφησε δεκάδες νεκρούς.

“Όταν σκεφτόμαστε απεργίες πείνας, στο μυαλό μας έρχονται άνθρωποι που πεθαίνουν”, δήλωσε ο Mehmet Ali Birand, τούρκος δημοσιογράφος.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρδους κυρίως του PKK έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

πηγή : http://edition.cnn.com/2012/11/02/world/europe/turkey-prisons-hunger-strike/index.html

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο