«Απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης» δηλώνει ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ

fylakes-breivikΓια «απάνθρωπες» συνθήκες κράτησης  παραπονέθηκε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο Νορβηγός ακροδεξιός ο οποίος καταδικάστηκε για την σφαγή 77 ατόμων, τα περισσότερα στο νησί Ουτόγια πέρυσι το καλοκαίρι.
Ο Μπρέιβικ με επιστολή που έστειλε στη διεύθυνση της φυλακής «κατήγγειλε» ότι ο καφές του σερβίρεται κρύος, ότι δεν του δίνουν αρκετό βούτυρο για να αλείψει στο ψωμί του και ότι δεν του επιτρέπουν την χρήσης κρέμας σώματος  – καταγγελίες τις οποίες σωφρονιστικές αρχές δεν σχολίασαν.
Αφότου κρίθηκε να έχει σώας τας φρένας, ο Μπρέιβικ καταδικάστηκε να εκτίσει το μέγιστο που προβλέπει ο νορβηγικός νόμος, δηλαδή 21 χρόνια με δυνατότητα παράτασης της ποινής εάν κριθεί ότι συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία.
Ο δικηγόρος του Μπρέιβικ δήλωσε ότι το 27 σελίδων γράμμα παραπόνων που διέρρευσε σε νορβηγική εφημερίδα είναι αυθεντικό.
Ο Μπρέιβικ κρατείται σχεδόν σε απόλυτη απομόνωση – επί 23 ώρες την μέρα- στην φυλακή της νήσου Ιλα, έξω από το Όσλο, μία από τις πλέον σύγχρονες, λειτουργικές και πολυτελείς φυλακές παγκοσμίως.
Το κελί του περιλαμβάνει τρία δωμάτια, οκτώ τετραγωνικών μέτρων το καθένα: ένα για να κοιμάται, ένα για να μελετά και ένα για να γυμνάζεται.
Παρόλα αυτά, ο ίδιος διαμαρτύρεται ότι το κελί του είναι φτωχά διακοσμημένο και ότι δεν έχει θέα… «Πολύ αμφιβάλω, αν υπάρχουν χειρότερα σωφρονιστήρια στη Νορβηγία», γράφει συγκεκριμένα.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του παραπονιέται ότι οι χειροπέδες που του φορούν κατά τις μετακινήσεις του  εντός της φυλακής «είναι πολύ αιχμηρές» και του «κόβουν τους καρπούς», ότι το κελί του είναι πολύ κρύο και αναγκάζεται να φοράει τρεις «στρώσεις» ρούχων, ότι το πρωί αναγκάζεται να ξυρίζεται να βουρτσίζει τα δόντια του βιαστικά, ότι οι διακόπτες για το φως και την τηλεόραση βρίσκονται έξω από το κελί του και συνεπώς πρέπει να ζητήσει βοήθεια από κάποιον φρουρό αν θέλει να αλλάξει κανάλι ή να κοιμηθεί – και αρκετά άλλα που για τους περισσότερους τροφίμους φυλακών ακόμη και των πλέον προηγμένων  ευρωπαϊκών κρατών θα φάνταζαν τουλάχιστον φαιδρά.
 
πηγές: Το Βήμα, Τα Νέα

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

3 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
3 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο