10 χρόνια

Ισραήλ: 6000 επιζώντες του Ολοκαυτώματος χωρίς ιατροφαρμακευτική βοήθεια

[Πηγή: Haaretz] επιζώντες του Ολοκαυτώματος σε διαμαρτυρία έξω από την Κνεσσέτ το 2005Το Ίδρυμα Αρωγής Επιζώντων του Ολοκαυτώματος ανακοίνωσε ότι περίπου 6.000 ηλικιωμένοι που ζουν στο Ισραήλ δεν θα λάβουν το βοήθημα που τους είχε εγκριθεί, για να καλύψουν ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες.

Επιπλέον, το ίδρυμα θα σταματήσει να δέχεται νέες αιτήσεις, καθώς παρουσίασε έλλειμμα 20 εκατομμυρίων Σέκελ (περίπου 4 εκατ. €).

Το ίδρυμα χρηματοδοτείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του από μια διεθνή οργάνωση επιζώντων του Ολοκαυτώματος που διαχειρίζεται τις αποζημιώσεις από την Γερμανία για τις απαλλοτριωμένες και κατεστραμμένες περιουσίες Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το έλλειμμα, ωστόσο, προέκυψε στο 30% του προϋπολογισμού του – συγκεκριμένα αυτό που αφορά στις άμεσες ανάγκες – το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το κράτος του Ισραήλ.

Το υπουργείο οικονομικών του Ισραήλ προέβη σε περικοπή του σχετικού κονδυλίου μετά την υπογραφή συμφωνίας με τους οργανισμούς περίθαλψης της χώρας, σύμφωνα με την οποία οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος θα είχαν εκπτώσεις σε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ωστόσο, δεν υπολογίστηκε ότι αφ’ ενός αυξάνεται ο αριθμός των υπέργηρων στη συγκεκριμένη ομάδα, αφ’ ετέρου αυξάνονται οι ανάγκες σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ήδη υπέργηρων. Ακόμα και οι τελευταίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1945, έχουν ήδη συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Ο διευθυντής του ιδρύματος δήλωσε ότι το έλλειμμα είχε προβλεφθεί ήδη από την αρχή του έτους και κατατέθηκε αίτημα στην επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Υγείας της Κνεσσέτ, η οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομικών να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση, αλλά τίποτε δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση.

Το έλλειμμα – όσο δεν αποκαθίσταται η κρατική χρηματοδότηση – αυξάνεται καθημερινά κατά 500.000 Σέκελ (περίπου 100.000€).

[Πληροφορίες και φωτό αρχείου: Haaretz] 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Λουκάς Σταμέλλος
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://libretooth.gr/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460 Mastodon
Μετάβαση στο περιεχόμενο