crowdfunding

Για τα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης #trafficking_ilioupoli

Η συριακή κρίση διχάζει τους Παλαιστίνιους του καταυλισμού Γιαρμούκ

Δαμασκός – Για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, ο παλαιστινιακός καταυλισμός προσφύγων Γιαρμούκ, που βρίσκεται ακριβώς νότια της πρωτεύουσας της Συρίας, έχει γίνει πεδίο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και μονάδων του Συριακού στρατού.

Η βία έχει επιδεινωθεί μετά τον βομβαρδισμό του καταυλισμού, καθώς και μιας περιοχής στα νότια, που αποτελείται από γειτονιές όπως oι al-Hajar al-Aswad και al-Uruba που είναι πλέον γνωστές ως η “Γραμμή του πυρός»

Αυτές είναι οι περιοχές που τα υπό κρατικό έλεγχο μέσα ενημέρωσης της Συρίας έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι έχουν «καθαριστεί από τις τρομοκρατικές συμμορίες και τους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», αλλά οι συνεχιζόμενες μάχες δείχνουν ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει.

Όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία σήμερα θέλουν την παλαιστινιακή πλευρά να εξυπηρετήσει τη δική τους ατζέντα.

Οι ένοπλες συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί στον καταυλισμό τις τελευταίες ημέρες άφησαν 45 νεκρούς αμάχους και δεκάδες τραυματίες, ενώ τα σχολεία του καταυλισμού έκλεισαν και οι κάτοικοι άρχισαν να φεύγουν και πάλι για ασφαλέστερο έδαφος. Ωστόσο, αυτή τη φορά, νέες ομάδες έχουν αποφασίσει να ενωθούν με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ανακοινώνοντας τη δημιουργία δύο ταξιαρχιών με τα ονόματα «Παλαιστίνη» και «al-ASIFA», ή «η Θύελλα».

Αυτές οι ταξιαρχίες αποτελούνται από Παλαιστινίους αντίθετους στο καθεστώς και τις πολιτικές του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση (PFLP-GC), μια παράταξη που υποστηρίζεται από το συριακό καθεστώς.

Το PFLP-GC έχει δημιουργήσει μια σειρά από λαϊκές επιτροπές σε μια προσπάθεια να επιβάλει την τάξη στον καταυλισμό και να εμποδίσει την είσοδο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού(FSA). Η ένοπλη αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει τα μέτρα αυτά ως «μια θρασύτατη πρόκληση και μια ανεπιθύμητη παρέμβαση στη συριακή κρίση.»

Ηγέτης του PFLP, ο οποίος προτίμησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η συμμετοχή των νεαρών Παλαιστινίων στα παιχνίδια του FSA και η συμμετοχή τους σε παραστρατιωτικές ομάδες συνδεδεμένες με την ομάδα ανταρτών είναι «μια απερίσκεπτη απόφαση, η οποία θα έχει αρνητικό τίμημα για την παλαιστινιακή υπόθεση. »

Τόνισε, επίσης, ότι όλα τα μέρη της σύγκρουσης στη Συρία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, προκειμένου να «κερδίσουν την Αραβική και διεθνή υποστήριξη».

«Όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία σήμερα, θέλουν την παλαιστινιακή πλευρά να εξυπηρετήσει τις δικές τους ατζέντες», είπε. «Το καθεστώς της Συρίας έχει ανοίξει τις αποθήκες όπλων της στο PFLP-GC για να συμμετάσχει στις μάχες του, ενώ ο FSA έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τον ενθουσιασμό κάποιων νεαρών Παλαιστινίων για να τους τραβήξει με το μέρος του”.

Ο ηγέτης του PFLP προειδοποίησε, «είτε έτσι είτε αλλιώς, ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι η παλαιστινιακή υπόθεση». Διαβεβαίωσε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πρόθυμοι για τη διασφάλιση μιας ενωμένης Συρία, και ότι δεν υπάρχει λύση για την κρίση, εκτός από τον διάλογο.

Η ταχεία κλιμάκωση στον καταυλισμό έχει διχάσει την κοινή γνώμη στο Γιαρμούκ. Εκείνοι που υποστηρίζουν την εξέγερση της Συρίας κατηγορούν το καθεστώς της Συρίας και του PFLP-GC για τη βία στον καταυλισμό. Αντίθετα, νομιμόφρονες φιλοκυβερνητικοί – ιδιαίτερα οι κάτοικοι στη «γραμμή του πυρός» – βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.

Σχετικά με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για τον βομβαρδισμό μιας γειτονιάς του καταυλισμού από πολεμικά αεροσκάφη του συριακού καθεστώτος, ο 67 χρονος κάτοικος του Γιαρμούκ, Αbu Majd είπε:

«Ακούσαμε τα αεροπλάνα να πετούν πάνω από το στρατόπεδο. Υπήρχε πανικός παντού, και οι φήμες έλεγαν ότι πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν τον καταυλισμό, αλλά στην πραγματικότητα, είδα τα αεροπλάνα από την οροφή του σπιτιού μου, να βομβαρδίζουν   ελαιώνες ανάμεσα στον καταυλισμό και την κοντική   Babila.”

Αυτός ο κάτοικος του καταυλισμού Γιαρμούκ έχασε τρία μέλη της οικογένειας του σε διαδοχικά περιστατικά βίας στον καταυλισμό κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, συμπεριλαμβανομένου ενός δεκάχρονου αγοριού που πυροβολήθηκε από έναν ελεύθερο σκοπευτή.

«Οι προσφυγικοί καταυλισμοί Παλαιστινίων έχουν δει πολλούς πολέμους και σκληρές μάχες σε όλη την ιστορία τους, αλλά δεν έχει δει ποτέ   αιματηρά περιστατικά όπως αυτά που έζησε σήμερα ο καταυλισμός», δήλωσε ο Abu Majd. «Κάθε φορά που έχω προσπαθήσει να βγω από το σπίτι μου, έχω συναντήσει μαχητές στους δρόμους. Δεν ξέρω αν αυτοί ανήκουν στον FSA ή ​​τις λαϊκές επιτροπές που υποστηρίζουν τον Ahmad Jibril [του PFLP-GC], ή στον συριακό στρατό ή τις δυνάμεις ασφαλείας », πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το Συριακό Υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για να διευκρινίσει τα επεισόδια στο Γιαρμούκ – αφού αρκετές πολιτικές οντότητες και άτομα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς – προσπάθησαν να επωφεληθούν από την βία για να έχουν πολιτικά οφέλη.

Η δήλωση του Συριακού Υπουργείου Εξωτερικών περιείχε μια ισχυρή δέσμευση από το συριακό καθεστώς να «σταθεί ενάντια σε κάθε προσπάθεια να παρασυρθούν οι Παλαιστίνιοι σε ό, τι συμβαίνει». Η δήλωση επίσης λέει, «αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Συρία είναι το αποτέλεσμα της στάσης της στην παλαιστινιακή υπόθεση .»

Μια δήλωση που κυκλοφόρησε από τις λαϊκές επιτροπές του καταυλισμού, διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση της Συρίας. Η δήλωση υποστήριξε ότι τα επεισόδια ήταν «το αποτέλεσμα των επιθέσεων από τρομοκρατικές συμμορίες στο στρατόπεδο,» και επιβεβαίωσε την υποστήριξη των λαϊκών επιτροπών «για την κυβέρνηση της Συρίας στον αγώνα της.»

Η δήλωση αυτή, ωστόσο, προκάλεσε δυσαρέσκεια σε πολλούς από τους κατοίκους του καταυλισμού οι οποίοι απορρίπτουν τις πρακτικές του συριακού καθεστώτος που υποστηρίζεται από το PFLP-GC. Έπειτα, λένε, αυτή η ομάδα έχει ένα μεγάλο μέρος   ευθύνης για τα πρόσφατα γεγονότα στον καταυλισμό, δεδομένου μάλιστα ότι τα μέλη του PFLP-GC πήραν τα όπλα και πολέμησαν στο πλευρό του συριακού στρατού σε ορισμένες από τις μάχες του.

Σύμφωνα με τα λόγια ενός 27χρονου κατοίκου του καταυλισμού, «όταν διαδηλώσαμε για να διαμαρτυρηθούμε για τους θανάτους των 14 νεοσύλλεκτων του Παλαιστινιακού Απελευθερωτικού Στρατού κοντά στο στρατόπεδο Neirab , οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με πυρά εναντίον μας , σκοτώνοντας εννέα νέους.»

«Σήμερα, το συριακό καθεστώς έχει ανοίξει τις αποθήκες του με τα όπλα στους μαχητές που ελέγχονται από τον Ahmad Jibril», πρόσθεσε. «Επομένως, για ποιά Παλαιστινιακή ουδετερότητα μιλάμε ακριβώς;»

 

al-akhbar

Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο