Το Ισραήλ απειλεί με γενικευμένη επίθεση τη Γάζα

  Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου λέγεται, πως θα συζητήσουν την ιδέα να επιχειρήσουν πάλι να δολοφονηθούν πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να το παρουσιάζουν ως μια προσπάθεια να σταματήσουν έτσι “τις επιθέσεις ρουκετών”.

 Ο Αντιπρόεδρος Moshe Ya’alon ηγείται της ώθησης του σχεδίου για τις δολοφονίες, λέγοντας πως αυτές θα εξασφαλίσουν “μια εκτεταμένη περίοδο ησυχίας”. Πρόσφατα ωστόσο οι δολοφονίες σε οποιοδήποτε επίπεδο έχουν προκαλέσει αντίποινα προς το Ισραήλ και οι επικριτές του λένε πως η πολιτική αυτή οδηγεί σε ατελείωτη κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Η φαινομενική κλιμάκωση παρόλα αυτά δεν αποτελεί για το μεγαλύτερο μέρος της ισραηλινής άκρας δεξιάς, αποφασιστικό επιχείρημα κατά των δολοφονιών, καθώς ο βουλευτής του δεξιού κόμματος Likud, Yariv Levin, ζητά έντονα τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Γάζας, ενώ απαίτησε μάλιστα την απομάκρυνση από το ισραηλινό κοινοβούλιο ενός πολιτικού αντιπάλου του βουλευτή, ο οποίος άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης για το θέμα της Γάζας.

Οι δολοφονίες στη Γάζα ως καθημερινή τους “διπλωματική χρήση” έχει οδηγήσει σε έντονη κριτική εναντίον του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αναμένεται να συνεδριάσει με 50 ξένους πρεσβευτές για να τους ενημερώσει για τις πρόσφατες βίαιες επιθέσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και να διεκδικήσει έτσι, υποστήριξη για μια πιθανή, χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. “Θέλει να βεβαιωθεί πως η διενθής κοινότητα θα κατανοήσει τους λόγους σε περίπτωση που το Ισραήλ αναγκαστεί να ενεργήσει εναντίον της,” όπως δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος την Δευτέρα 12/11/2012, πριν την συνεδρίαση. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως ο Νετανιάχου πρόκειται να δηλωσει στους πρεσβευτές ότι “καμία χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχθεί την παρούσα κατάσταση, κατά την οποία χιλιάδες ρουκέτες και πύραυλοι, ρίχνονται ενάντια στον άμαχο πληθυσμό μας”.

 Κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να εντείνει τις επιθέσεις εναντίον της Γάζας.

7 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες έχουν τραυματιστεί, από τον τελευταίο γύρο των επιθέσεων που πραγματοποιεί το Ισραηλινό καθεστώς στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Εχούντ Μπαράκ έχει επίσης υπαινιχθεί μια πιθανή εισβολή στη Γάζα : “Αν αναγκαστούμε να επιστρέψουμε στη Γάζα και να δώσουμε στη Χαμάς ένα καίριο χτύπημα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια για τους πολίτες μας, δεν πρόκειται να διστάσουμε να το πράξουμε”.

 Η κατάσταση και οι παραπάνω δηλώσεις θέτουν όμως εύλογα ερωτήματα, καθώς πλησιάζει η μέρα που ο Αμπάς θα ζητήσει την αναβάθμιση της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ και επίσης έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος στο Ισράηλ. Οι τελευταίες επιθέσεις στη Γάζα με την δικαιλογία της ρίψης ρουκετών, είναι μια προσπάθεια υπαναχώρησης του Αμπάς, μια δικαιολογία άραγε για την έναρξη ενός νέου πολέμου εναντίον της Γάζας, ή μια προσπάθεια να επηρεαστεί η διεθνής κοινότητα ώστε να εμποδιστεί η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους;

Η εφημερίδα Haartez αναφέρει ότι : “ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου ενδιαφέρεται να επωφεληθεί από την κατάσταση στη Γάζα, ώστε να προκαλέσει τον  πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, πρίν από το σχέδιό του να υπόβαλει αίτημα αναβάθμισης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.”

Μια πηγή από το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού δήλωσε την Κυριακή, ότι ο Νετανιάχου διεξάγει προσπάθειες για να εξηγήσει και να δικαιολογήσει στον υπόλοιπο κόσμο την πολιτική του Ισραήλ στη Γάζα, ώστε να προετοιμάσει τη διεθνή κοινή γνώμη για μια πιθανή εκτεταμένη ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.

Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις και απειλές, φαίνεται πως ο Νετανιάχου θέλει να εκμεταλευτεί την κατάσταση ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα στον Αμπάς λίγο πριν καταθέσει το αίτημα αναβάθμισης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.

Την ημέρα των εκλογών το 2008 το Ισραήλ εισέβαλε στη Γάζα και έσπασε την τότε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η εκτόξευση ρουκετών που ακολούθησε μετά ως αντίδραση στην αρχική ισραηλινή εισβολή, χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την πλήρη εισβολή και τον πόλεμο εναντίον της Γάζας που ξεκίνησε 3 εβδομάδες αργότερα.

Η 29η Νοεμβρίου, η μέρα που η Παλαιστινιακή Αρχή πρόκειται να καταθέσει το αίτημα αναβάθμισης της Παλαιστίνης στο καθεστώς του κράτους παρατηρητή του ΟΗΕ είναι σε δύο εβδομάδες από τώρα…

πηγές : http://news.antiwar.com/2012/11/13/israel-may-resume-assassinations-in-gaza/

http://www.presstv.ir/detail/2012/11/12/271784/israel-to-brief-envoys-on-gaza-operation/

http://mondoweiss.net/2012/11/did-israel-provoke-rockets-from-gaza-to-pressure-palestinians-to-back-off-un-bid.html


Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο