Γαλλία: Συγκρούσεις στη Νάντη ενάντια στην κατασκευή αεροδρομίου σε δάσος της περιοχής

H είδηση είναι αυτή:
“Αστυνομικοί συγκρούστηκαν σήμερα με διαδηλωτές, που αντιδρούν στα σχέδια κατασκευής αεροδρομίου σε τοποθεσία κοντά στη Νάντη, όπου από το 1989 διατελούσε αδιαλείπτως δήμαρχος ο Ζαν Μαρκ Ερό, μέχρι να αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα. Χιλιάδες πολίτες της μικρής επαρχιακής πόλης, διαδήλωσαν, ενώ σημειώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής”

Τί πραγματικά συμβαίνει:
Ο σκοπός είναι να ισοπεδωθεί ολόκληρη περιοχή για να φτιαχτεί αεροδρόμιο κοντά στη Ναντ που έχει ήδη ένα… αλλά μπήκαν στη μέση οι εταιρίες και οι διαπλοκές -τα γνωστά εγχώρια σκατά μεταφερόμενα σε άλλη χώρα (και σε άλλα μεγέθη μια και πρόκειται για μεγαλύτερα έργα σε μεγαλύτερες εκτάσεις άρα μεγαλύτερα κέρδη).

Είναι πολλά χρόνια αυτή η αντίσταση.
Τώρα λύσσαξαν να γίνει “επιτέλους” κι έτσι επισπεύδονται οι επιδείξεις δύναμης και τα “πεσίματα” (προηγούμενη φορά είχαν στείλει και στρατό).

Έχει πάρει διαστάσεις από το Σεπτέμβρη (τα καθεστωτικά τύπου Μοντ μιλούν για πορείες με 40.000 άτομα)διότι επιχείρησαν το “αναπτυξιακό έργο” να γίνει με πείσμα (κάτι που παρουσιάζουν σαν “προσωπικό στοίχημα των πολιτικών ενάντια στην ανομία ορισμένων ταραχοποιών”).

Χαρακτηριστική η δήλωση του Περιφερειάρχη ότι “δεν μπορούμε να αφήσουμε να αναπτυχθεί αυτή η κύστη”. Είχε γίνει εκκένωση τον Οκτώβρη και μέσα Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε επανάκτηση του χώρου με πάρα πολλούς αλληλέγγυους.

(Από τη Le Monde: http://www.lemonde.fr/planete/video/2012/11/23/notre-dame-des-landes-des-gardes-mobiles-donnent-l-assaut-contre-des-manifestants_1795241_3244.html)

Σήμερα (Παρασκευή 23/11/2012) από το πρωί είναι εκεί 500 μπάτσοι, γίνεται μάχη σώμα με σώμα, ρίχνουν δακρυγόνα ενώ “δεν ξέρουν τι να κάνουν αυτούς που έμειναν στα δέντρα” (κι όμως…! χτίστηκαν σπιτάκια από ξύλο μέσα στα δέντρα τα οποία δεν μπόρεσαν να καταστρέψουν οι δυσκίνητοι μπάτσοι, ενώ κάποιοι σπό τους συγκεντρωμένους σκαρφαλώνουν στα δέντρα και δεν μπορούν να τους συλλάβουν!).

Για περισσότερα, το blog της αγωνιστικής κολλεκτίβας, ενάντια στο αεροδρόμιο, για τη γη και την ελευθερία (στα γαλλικά): http://lutteaeroportnddl.com/

Πηγή: Κατάληψη Σινιάλο

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Μετάβαση στο περιεχόμενο