Ο ΟΗΕ ζητάει από το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο επιθεωρητών για πυρηνικά όπλα

Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 174 ψήφους υπέρ   έξι κατά και  έξι αποχές, καλεί το Ισραήλ να προσχωρήσει στην συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων (NPT) “χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση” και να ανοίξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του σε επιθεώρηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Τα κράτη που καταψήφισαν ήταν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Μικρονησία και το Παλάου.

Τα ψηφίσματα που εγκρίνει η συνέλευση των 193-μελών γενικά δεν είναι νομικά δεσμευτικά,  αλλά αντανακλούν την παγκόσμια κοινή γνώμη και  φέρουν ένα ηθικό και πολιτικό βάρος. Και αυτό το ψήφισμα προσθέτει περαιτέρω πίεση στο Ισραήλ, καθώς ήδη αντιμετωπίζει επικρίσεις για τα σχέδια του σχετικά με την επέκταση των εποικισμών  στη Δυτική Όχθη, μια κίνηση που θεωρείται ως αντίποινα για τη   αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Συνέλευση.

Το Ισραήλ αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι διαθέτει πυρηνικές βόμβες  αν και είναι ευρέως γνωστό ότι διαθέτει. Έχει αρνηθεί να ενταχθεί στην Συνθήκη Μη Διάδοσης μαζί με τρία κράτη με πυρηνικά όπλα: η Ινδία, το Πακιστάν και τη Βόρεια Κορέα.

Το Ισραήλ επιμένει ότι αυτό που προέχει είναι μια ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή  πριν από τη δημιουργία μιας προτεινόμενης περιφερειακής ζώνης ελεύθερης από όπλα μαζικής καταστροφής. Οι αντιπάλοί του στην περιοχή υποστηρίζουν ότι το αδήλωτο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην περιοχή.

Ενώ οι ΗΠΑ καταψήφισαν το ψήφισμα, ψήφισαν υπέρ   δύο παραγράφων σε αυτό, οι οποίες  τέθηκαν σε χωριστές ψηφοφορίες. Υποστήριξαν την καθολική τήρηση της Συνθήκης Μη Διάδοσης και κάλεσαν  τις χώρες που δεν είναι συμβαλλόμενα μέλη να την επικυρώσουν “το συντομότερο δυνατόν”. Οι μόνες χώρες που ψήφισαν “όχι” σ’ αυτές τις παραγράφους   ήταν το Ισραήλ και η Ινδία.

Η ψηφοφορία ήρθε ως συνέχεια της ακύρωσης  μιας  υψηλού επιπέδου διάσκεψης με στόχο την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή. Όλα τα αραβικά έθνη και το Ιράν είχαν προγραμματίσει να παραστεί στη σύνοδο κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου στο Ελσίνκι, στη Φινλανδία, αλλά οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 23 Νοεμβρίου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη, αναφέροντας πολιτική αναταραχή στην περιοχή και προκλητική στάση του Ιράν στη Συνθήκη Μη Διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Το Ιράν και ορισμένες αραβικές χώρες αντέτειναν ότι ο πραγματικός λόγος για την ακύρωση ήταν η άρνηση του Ισραήλ να παραβρεθεί στην διάσκεψη.

 

Σχετικά με τα πυρηνικά του Ισραήλ διαβάστε και το άρθρο: 

Mordechai Vanunu: Ο άνθρωπος που αποκάλυψε το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ισραήλ

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο