Πρωτοβουλία για την Ειρήνη στη Συρία (ναι στη δημοκρατία όχι στις εξωτερικές επεμβάσεις)


Ναι στη δημοκρατία, όχι στις εξωτερικές επεμβάσεις!

Εμείς, οι υπογράφοντες, αποτελούμε μέρος της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών της οποίας η ανησυχία εντείνεται  συνεχώς για το αποτρόπαιο αιματοκύλισμα του Συριακού λαού. Σε σχέση με το ζήτημα αυτό υποστηρίζουμε την  πολιτική πρωτοβουλία που ξεκίνησαν  κάποιοι από εμάς κατά τον Σεπτέμβριο του 2012 , η οποία  στηρίζεται στα πορίσματα μιας πρώτης  διερευνητικής αποστολής στη Βυρηττό και τη Δαμασκό.

Η πρωτοβουλία μας, αφορά στην έκκληση για την οργάνωση μιας επιτροπής προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους, η οποία θα επισκεφτεί σύντομα τη Συρία προκειμένου να συζητήσει την παρούσα κατάσταση με τους κύριους πολιτικούς παράγοντες, και θα επιχειρήσει να προετοιμάσει το δρόμο για την διαπραγμάτευση μιας πρότασης πολιτικής επίλυσης  της ένοπλης σύγκρουσης στη Συρία, η οποία απειλεί σοβαρά την επιβίωση της χώρας αυτής ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο έθνος καθώς και την παγκόσμια ειρήνη.

Υπό αυτό το πρίσμα δηλώνουμε πλήρη υποστήριξη στην διακήρυξη που ακολουθεί:

«Όλα τα βλέμματα είναι αυτή τη στιγμή στον υπό εξέλιξη πόλεμο που πνίγει το λαό της Συρίας στο αίμα. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι, κι αυτό όχι μόνον επειδή η σύγκρουση αυτή τείνει να αποκτήσει επικίνδυνες γεωπολιτικές διαστάσεις.

Αλλά και επειδή, το δίκαιο και ειρηνικό κίνημα του συριακού λαού, που ξεκίνησε ειρηνικά αγωνιζόμενο –μαζί με αυτό των Αράβων αδελφών τους– υπέρ των δημοκρατικών δικαιωμάτων,  βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο να διολισθήσει σ’ έναν φατριαστικό εμφύλιο πόλεμο με ευρεία περιφερειακή και διεθνή εμπλοκή.

Γνωρίζουμε ότι καμία πλευρά δεν μπορεί να νικήσει έναν πόλεμο τέτοιων αγριοτήτων στο προσεχές μέλλον, ενώ η συριακή και η αραβική αντίσταση ενάντια στην δυτική και την ισραηλινή κυριαρχία, καθώς και ενάντια στις δικτατορίες της ευρύτερης περιοχής απειλείται και εν τέλει μπορεί να οδηγηθεί στην καταστροφή.

Προκειμένου να διασώσουμε αυτά τα επιτεύγματα και να συνεχίσουμε τον αγώνα για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και αυτοδιάθεση του Συριακού λαού, είναι απολύτως αναγκαία μια πολιτική λύση στη σύγκρουση, μέσα από  διαπραγματεύσεις. Μόνον με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χαλιναγωγηθεί ο θρησκευτικός φατριασμός, να ανακοπούν οι εξωτερικές επεμβάσεις και να επικρατήσει το δημοκρατικό κίνημα.

Έτσι κινητοποιούμαστε για  μια πολιτική λύση, ώστε να μπει τέλος στο λουτρό αίματος, που να βασίζεται στα ακόλουθα:

Υποστηρίζουμε πλήρως την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας, η οποία θα ξεκινήσει με κατάπαυση πυρός και με διαπραγματεύσεις. Αυτή, θα πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με μια διαδικασία αποκλιμάκωσης της βίας και αποστρατιωτικοποίησης που θα επιτρέψει στο Συριακό λαό να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται άμεσα, και τελικά να εκφράσει την βούλησή του ειρηνικά στις κάλπες.
Αφού κάθε λύση θα πρέπει να βασίζεται στην κυρίαρχη θέληση του συριακού λαού, απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε είδους στρατιωτική επέμβαση απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Ο σεβασμός του κυρίαρχου δικαιώματος της αυτοδιάθεσης σημαίνει σεβασμό των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της πλειοψηφίας του λαού. Επομένως, καμία μείζονα πολιτική δύναμη δεν μπορεί  εκ προοιμίου  να εξαιρεθεί από την διαδικασία. Μια βιώσιμη, ειρηνική διευθέτηση θα πρέπει να βασίζεται σε μια συνταγματική διαδικασία που να επιτρέπει να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές, οι οποίες θα οργανωθούν από μια μεταβατική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις.
Μιας και η σύγκρουση χειραγωγείται ολοένα και περισσότερο από τάσεις θρησκευτικού σεχταρισμού, οι οποίες υπονομεύουν την βασισμένη στη δημοκρατία πολιτική ενότητα του λαού, υποστηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες που προωθούν την διαθρησκευτική ανοχή στη βάση των ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες.

Υπογράφοντας αυτήν την διακήρυξη, εκφράζουμε πλήρως την υποστήριξή μας στην διεθνή αποστολή που θα μεταβεί στη Συρία στις αρχές του 2013, ελπίζοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη της ευρύτερης περιοχής.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:

Λέο Γκάμπριελ
Κοινωνικός ανθρωπολόγος, δημοσιογράφος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, Αυστρία / Λατινική Αμερική

Βαγγέλης Πισσίας
Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων,   διοργανωτής του Στολίσκου Ελευθερίας για τη Γάζα, Ελλάδα

Wilhelm Langthaler
Συγγραφέας, συν-ιδρυτής του “Gaza muss leben”, ακτιβιστής για την αντίσταση των καταπιεσμένων.

Fernando Romero Forsthuber

****************************************

Η Έκθεση της αποστολής της Πρωτοβουλίας για την περίοδο των δυο εβδομάδων που κράτησε το ταξίδι της  στη Βηρυτό και στη Δαμασκό (29 Αυγούστου – 12 Σεπτεμβρίου, 2012) περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέρη:

Ι. Ιστορία και Δομή τoυ Kαθεστώτoς  
II. Από τη σύγκρουση στον πόλεμο
III. Η ποικιλομορφία των ομάδων της αντιπολίτευσης  
IV. Για τις τις ξένες επεμβάσεις και τον σεχταρισμό
V. Προτάσεις για την ειρήνη, μέσω πολιτικού διαλόγου

Την Έκθεση της Πρωτοβουλίας μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε εδώ

Μπορείτε να υπογράψετε για να δηλώσετε την υποστήριξή σας στην “Πρωτοβουλία για την Ειρήνη στη Συρία”,  εδώ

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site της Πρωτοβουλίας.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο