Ανακοίνωση της ελληνικής αποστολής στη Λωρίδα της Γάζας

Λωρίδα της Γάζας, 08 Δεκεμβρίου 2012

Στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες ελληνική αποστολή αλληλεγγύης παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και την τεταμένη κατάσταση στην Αίγυπτο. Στην αποστολή συμμετέχουν μέλη της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα». Η οργάνωση της αποστολής ξεκίνησε τις ημέρες της πρόσφατης ισραηλινής επίθεσης, έπειτα από πρόσκληση παλαιστινιακών και διεθνών οργανώσεων. Παρά την γρήγορη επίτευξη εκεχειρίας, μετά τη νίκη της παλαιστινιακής αντίστασης, αποφασίστηκε η πραγματοποίησή της, με κυριότερους στόχους να ενημερωθεί το ελληνικό κίνημα αλληλεγγύης για την παρούσα κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ισραηλινή επίθεση, να εκφράσει την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό και να προετοιμάσει το έδαφος και για άλλες μελλοντικές αποστολές.

Η άφιξη της ελληνικής αποστολής συνέπεσε με τις ιστορικές στιγμές που ζει τις τελευταίες μέρες η Λωρίδα της Γάζας με την άφιξη του ηγέτη της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ. Τα μέλη των ελληνικών οργανώσεων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη δημόσια εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης του ισλαμικού κινήματος αντίστασης, που πραγματοποιήθηκε μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, άντρες, γυναίκες και παιδιά, και να ακούσουν μεταξύ άλλων τις ομιλίες του Χάλεντ Μεσάαλ και του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια. Επίσης, την προηγουμένη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πρωτοφανή δημόσια εμφάνιση μεγάλων δυνάμεων της παλαιστινιακής ένοπλης αντίστασης, οι οποίες είχαν παραταχθεί κατά μήκος ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας για να υποδεχθούν τον εξόριστο ηγέτη.

Η ελληνική αποστολή συναντήθηκε επίσης με στελέχη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), μεταξύ των οποίων και με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Ραμπάχ Μουχάνα, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στο παλαιστινιακό και γενικότερα στη Μέση Ανατολή.

Τα μέλη της αποστολής έχουν επισκεφθεί επίσης σημεία που χτυπήθηκαν από τους πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τόσο τις προσφυγικές συνοικίες στο Μοάσκαρ του Ντέιρ Αλ Μπάλαχ, όσο και στην Πόλη της Γάζας. Έχουν επισκεφθεί επίσης τα χωριά ανατολικά του Χαν Γιούνις, φτάνοντας ως τις παρυφές της λεγόμενης «νεκρής ζώνης» όπου τις τελευταίες μέρες έχουν διαπραχθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δεκάδες παραβιάσεις της εκεχειρίας με νεκρούς και τραυματίες. Στο χωριό Φαραχίν επισκέφθηκαν επίσης μνημείο για τον αδικοχαμένο Ιταλό ακτιβιστή Βιτόριο Αριγκόνι.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ο οποίος συμμετέχει στην πρωτοβουλία για την «Κιβωτό της Γάζας», η οποία ευελπιστεί στο μέλλον να σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας εκ των έσω, μεταφέροντας και παλαιστινιακά προϊόντα προς εξαγωγή. Κατά την συνάντηση υπήρξε επίσης ενημέρωση για τις επιθέσεις που αντιμετωπίζουν οι παλαιστίνιοι ψαράδες και τις δεκάδες απαγωγές από το ισραηλινό ναυτικό κατά παράβαση της εκεχειρίας.

Σε ότι αφορά την πιο ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, τα παιδιά, που αποτελούν και την πλειονότητα στη Λωρίδα της Γάζας, η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Ντούρα (από το όνομα του παιδιού που σκοτώθηκε μπροστά στις κάμερες, στις αρχές της δεύτερης Ιντιφάντα, καθώς προσπαθούσε με τον πατέρα του να προφυλαχθεί από τα ισραηλινά πυρά). Το νοσοκομείο βρίσκεται αρκετά κοντά στα ανατολικά όρια της Λωρίδας της Γάζας, έχει υποστεί στο παρελθόν σφοδρές επιθέσεις κατά τις οποίες έχει σκοτωθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και γι’ αυτό είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερες συνθήκες κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής και ιδιαίτερα οι νοσηλευτές, διαπίστωσαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλονται για την καλυτέρευση των συνθηκών στο νοσοκομείο, παρά τις ελλείψεις λόγω του αποκλεισμού.

 

Τις επόμενες ημέρες η ελληνική αποστολή αλληλεγγύης θα συνεχίσει τις επισκέψεις σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας και τις συναντήσεις με εκπροσώπους πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων.

 

η ελληνική αποστολή αλληλεγγύης

(Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα – Σύλλογος ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο